Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Bolečine želodec, napihnjenost…

Bolečine želodec, napihnjenost…

Spoštovani.
Star sem 42 let. Ob višini 187, tehtam 82 kg. V zadnjem času imam bolečine (znosne) v predelu žličke, desno pod rebri ali v predelu hrbta (bolj zgoraj). Včasih se mi zdi, kot da bi se bolečina selila.
Hkrati se mi pojavlja napihnjenost želodca in vetrovi. Odvajanje blata je normalno.
Naj zapišem, da sem prvi gastro pregled opravil že leta 2003, ko mi je bilo ugotovljeno naslednje:
1. dve ranici na želodcu,
2. povečana kislina,
3. bakterija in
4. nepravilno delovanje zapiralke.
Tudi lansko leto sem ob težavah opravil gastro pregled, kjer je bilo ugotovljeno naslednje (prepis izvida):
Požiralnik: Insuficientna kardija. Normalna sluznica.
Želodec: Spremenjena sluznica. Sluznica antruma je mestoma hiperemična brez erozij.
Dvanajstnik: Kronični bulbitis. Sluznica je fragilna. Vidni dve brazgotini po ulkusih, akutnih erozij ali ulceracij ni.
Bakterije takrat ni bilo.
Hkrati sem lansko leto oddal tudi vzorec blata, ki je bil negativen.

Letos pa so se težave začele okrog prvomajskih praznikov, ko me je ponoči prebudila srednje močna bolečina na desni strani želodca pod rebri.
Takoj po dopustih sem obiskal zdravnika, ki mi je predpisal terepijo Nexium in Tamitil. Po nekaj dneh se je stanje izboljšalo. Po izboljšanju je spet sledilo poslabšanje (znosne bolečine). Ponovno obiskal zdravnika, ki mi zamenja terapijo Ortanol in Buscopan ter me pošlje na UZ in laboratorijske preiskave (kri, urin).
Rezultat UZ in laboratorij: vse b/p.
Po nekaj dnevih jemanja nove terapije se mi stanje izboljša, vendar se mi je po terapiji z Ortanol 2 x na dan (vsaj zdi se mi tako) pojavila vrtoglavica. Zato sem jemal Ortanol samo 1 x na dan (zjutraj), zvečer pa Ranital. Nekaj časa je bilo OK, vendar se mi je stanje v zadnjih dveh dneh poslabšalo; spet bolečina na desni strani pod rebri ali bolečina v žlički. Občasno tudi vrtoglavica in slabost (brez bruhanja).
Da ne pozabim, stanje se mi po hrani (manjši obroki) izboljša za nekaj ur. Hkrati opažam, da mi še najbolj ustreza občasno Buscopan. Ves čas je prebava normala, v zadnjih dveh mesecih shujšal 1,5 kg (po moje bolj zaradi želodčne diete in športne aktivnosti).
Moram vam tudi zapisati, da imam kar stresno službo in da zaradi opisanega stanja nisem izostal niti dneva službe.

Prosim za vaše mnenje in nasvet, ter hvala za vas čas.
lp

Pozdravljeni!

Pri vas gre najverjetneje za funkcionalno dispepsijo-zdravljenje le-te je težavno. Ponavadi je potrebno dolgotrajnejše zdravljenje z zaviralci protonske črpalke in ne le krajši čas.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani,
po terapiji Nexium 20 mg 1 mesec 2 x na dan se mi je stanje nekoliko izboljšalo. Še vedno zjutraj prisotna močna bolečina v predelu žličke, ki se omili, ko vstanem in opravim zajtrk. Toda še vedno “čutim” želodec čez dan.
Ali je možna bakterija HP?
Svetujete gastroskopijo?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Glede na to, da težave ne minejo, bo najverjetneje potrebna gastroskopija za izključitev predvsem malignega obolenja. Zaradi jemanja Nexiuma testi za ugotavljanje HP niso zanesljivi.Samo iz klinične slike ni možno potrditi oz. izključiti okužbe z omenjeno bakterijo.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani,
V skladu z vašim nasvetom sem pred cca 2. mesecema opravil Gastroskopijo.

Rezultati GASTROSKOPIJE so naslednji (prepis izvida):
Požilarnik: NORMALNA SLUZNICA
Želodec: NORMALNA SLUZNICA
Dvanajstnik: POSAMEZNE EROZIJE

Odvzeta histologija 2 vzorca iz Antruma in 2 vzorca iz Korpusa

Diagnoza: Hiatus hernia, Bulbitis HP negativen

Terapija in mnenje: Emozul 2 x 20 mg 6 tednov nato po potrebi

Izvid BIOPSIJE, ki sem ga dobil cca 10 dni po gastroskopiji:
Vzorec št1: Želodec, odščip iz antruma:
V poslanem je drobec želodčne sluznice korpoantralnega tipa, žleze so mešane, zastopane v približno enakem razmerju. Foveole so dobro izražene, z mirnim epitelom, z visokim sekrecijskim polom, brez znakov intestinalizacije. Plast globokih žlez je primerno debela. Proprija je neznatno infiltrirana z mononukleari, brez znakov aktivnega vnetja in brez helikobakterija.
Vzorec št. 2: Želodec, odščip iz korpusa:
V poslanem je drobec želodčne sluznice korpusnega tipa primerne zgradbe, brez znakov vnetja in brez drugih sprememb.

Sedaj pa k vprašanju. Po terapiji Emozula se mi je stanje nekoliko izboljšalo (čeprav ne povsem) pa tudi vetrovi so me mučili še kar naprej. Po končani terapiji so se vetrovi nekoliko umirili.
Že vmes sem jemal tudi Iberogast, ki mi ga je priporočila zdravnica, tako da sedaj že ves čas jemljem 3 x 20 kapljic.
Ker pa sem bil v preteklem tednu močno prehlajen z vročino sem vzel 2 x Lekadol +C, kar mi je stanje za nekaj dni spet poslabšalo.

VPRAŠANJA:
-Ali je možno, da so bili pretirani vetrovi posledica celolete terapije-tablet.
-Kako dolgo lahko jemljem kapljice Iberogast? Te mi očitno še najbolj pomagajo
-Ali je glede na diagnozo mogoče pričakovati, da bodo želodčne težave tudi v celoti odpravljene (rahla bolečina, napihnjenost)
-Je smiselno, da bi se odločil (glede na Hiatalno hernijo) za operacijo v mojih letih.

Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Spoštovani,

težave se da pozdraviti. Kot mi je znano, se Iberogast lahko jemlje dolgo časa. Vetrovi so lahko posledica povišanja pH v zgornjih prebavilih. Tako bi morda bilo potrebno prekiniti zdravila proti kislini. Jemljite jih občasno, ko se pojavijo težave. Lekadol težav z želodcem ne povzroča, tako da je očitno problem z želodcem zaradi drugih razlogov.

Lep pozdrav, Marija š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close