Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Bolečine v zobu in glavi

Bolečine v zobu in glavi

Pozdravljeni!

V modrostnem zobu so mi 3x cistili kanale, samo 1x sem imela v zobu zdravilo, drugace je bolelo in je bil zob odprt. Po 3.ciscenju so mi zob napolnili in zaplombirali z belo plombo. Po 2h tednih je zacel rahlo boleti, zdi pa se mi, da me od tega boli glava, a je to mozno? Bi morala veckrat dobiti zdravilo? Hkrati pa imam tudi zelo vnete dlesni v okolici, je mogoce to krivo za bolecine?

Hvala za odgovor

Pozdravljeni,

kako je potekala terapija vašega zoba, ve najbolje vaš lečeči zobozdravnik. On tudi ve, kaj se lahko dogaja z zobom. Jaz žal brez pregleda, klinične slike, rtg diagnostike lahko podajam le približne ocene. Sicer je možno, da vas boli glava zaradi dogajanj z zobom in dlesnimi. Torej, kar nazaj k svojemu zobozdravniku!

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Pozdravljeni!
Pred dvema dnevoma sem bil na puljenju zoba (6 spodaj). Še isti dan sem dobil vročino, in je minila naslednji dan. Zvečer sem celo bruhal. Vročino pa je spremljala tudi rahla, vzdržna bolečina rane. 3. dan sem dobil tudi glavobol. Ali to nakazuje na kaj resnega? Nisem pa čisto prepričan ali je to zaradi puljenja zoba ali je to slučajno (namreč usi imajo viroze). Z rano ravnam tako kot so mi naročili (ne drezam, ne splakujem s kamilicami, ampak samo z vodo). Rana je bela.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni,

kar opisujete je podobno znakom viroze, ne pa posledicam puljenja zoba. Rana se očitno celi normalno.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Spostovani.
Noseca sem polnih 23t. Pred nekaj tedni mi je izpadla plomba na sestici zgoraj. Sedaj opazam, da je res kar velika luknja nastala in me skrbi, da bo potrebno zob zdraviti. Ali strup za unicevanje zivca in čiščenje kanalov med nosecnostjo kaj skodi otroku? Jemljem tudi omega 3 ali je bolje, da par dni prej neham to jesti zarad možnosti vecje krvavitve?

Pozdravljena Laurita,

ne vem sicer o katerem preparatu govorite; če gre za sredstvo za omrtvičenje pulpe imenovano Toxavit, bi bilo bolje, da se pulpa odstrani brez uporabe le tega. Krvavitve dlesni med nosečnostjo so običajne zaradi delovanja hormonov in zobozdravnik se mora pač prilagoditi stanju; seveda pa niso tako močne, da bi ovirale npr. puljenje zob. Ne vidim razloga za prenehanje jemanja omega3 tablet.
Srečno.

Hvala za odgovor. Jutri imam zobozdravnika. Rtg sliko imam staro eno leto. Rok imam marca. Ne bi rada zapletala situacije z dokončnim zdravljenjem zoba zato me zanima ali obstaja se kaj drugega za v zob da zacasno zapre in da pozdravi komaj po porodu?

Pozdravljeni,

zob je potrebno pozdraviti že zdaj. Vsako odlašanje bi lahko povzročilo zaplete, ki pa si jih v nosečnosti res ne smete privoščiti.

Srečno.

Ja, ampak slikala se pa ne bom v nobenem primeru sedaj v nosečnosti, raje si dam izpuliti zob! Sicer pa ne vem kako to, da imam tako slabo stanje v ustni votlini,saj zelo skrbim za zobe. Namreč po pregledu pri zobozdravniku, mi je ugotovila zobozdravnica na tej šestici kar veliko luknjo, zvrtala je do zobne pulpe, tako da je kar obsežna plomba. Zraven pa je še ugotovila da imam luknjici na petici in štirici zgoraj, in sicer v medzobnih prostorih. Naredila m je tudi tam zalivke. Je pa dala neko zdravilo v šestico in rekla, da mogoče tega zoba ne bo potrebno zdraviti, da to zdravilo not ostane, da ga ni potrebno menjati, ne vem pa za katero se gre. Zanima pa me, če slučajno zob odmre zaradi obsežne plombe in to v zadnjem tromesečju, je kaka nevarnost za prezgodnji porod zaradi takratnega zdravljenja, npr. kak mesec pred porodom?
Lani mi je zdravila spodaj sedmico, čistila kanale, vstavila polnilo, rtg slika je pokazala, da so kanali primerno napolnjeni. Zob je bil v slabem stanju, zato je morala narediti plombico do dlesni … ob pritisku na dlesen me ta malo boli in vedno nekaj belega opažam, vrjetno mi not ostaja hrana, saj bi naj bil vredu pozdravljen. Kaj narediti?

Pozdravljeni,

po opisu sodeč imate dobro zobozdravnico, le zaupati ji morate. Ona vam lahko bolj pomaga, kot pa jaz tule prek foruma, saj ne morem napraviti niti kliničnega pregleda. Res se v času nosečnosti zaradi delovanja hormonov spremenijo razmere v ustni votlini, se spremeni ustna flora, količina in kvaliteta sline, dlesen in posledično se kariozni procesi pospešijo ipd. Svetujem vam redne obiske pri zobozdravnici, čim boljšo higieno, zdravo prehrano in na splošno zdravo fizično stanje, o konkretnih težavah se pa pogovorite s svojo zobozdravnico.
Rtg slikanje lahko opravite po končani nosečnosti. Kdaj bo kak zob odmrl, pa je težje predvideti, bo pa vaša zobozdravnica zagotovo ukrepala tako, da se to ne bo zgodilo. Neko rutinsko zdravljenje zoba pa tudi naj ne bi bilo vzrok za prezgodnji porod.

Srečno.

Hvala za odgovor. Imam pa problem pri sedmici desno spodaj, namreč na dotik dlesen malo zakrvavi in ob pritisku pride ven rumeno in slabega vonja. Res je, da ne morem dobro čistiti, saj je ta zob cel narejen iz ploombice in čakam, da mi naredijo prevleko. Zato imam tudi otežkočeno čiščenje. Zdravnica je zob pogledala in rekla, da je to vrjetno od hrane. Po sliki sodeč (3 mesece po zdravljenju) je bila korenina ok … zdaj pa ne vem kako je stanje … skrbi me prezgodnji porod zarad tega zoba, če npr. ni dobro pozdravljen (mrtev zob je) in da bi to bil v bistvu gnoj, ki not ostaja.

Pozdravljeni,

tu moramo pač diagnosticirati brez Rtg; če je zob na poklep neobčutljiv in je občutljiva le dlesen, gre verjetno za vnetje gingivalnega žepa. To lahko trenutno zdravite le z izdatnim umivanjem. Omenjeno stanje pa zagotovo ne bo vzrok prezgodnjemu porodu. Vaša zobozdravnica bo že znala postaviti pravilno diagnozo.

Srečno.

Pozdravljeni,

Na vas se obračam zaradi težave, ki je nastala po plombiranju zoba. Pred mesecem dni mi je zobozdravnik saniral karies na kočniku, ki je bil na ortopan posnetku zelo majhen in mi ni povzročal nobenih težav. Kljub temu je zobozdravnik po končanem plombiranju komentiral, da je bil karies globok in se je ustavil tik nad živcem. Pobrusil je tudi veliko sklenine in naredil ogromno plombo, ki je že takoj povzročala bolečine.
Plomba je bila nekaj časa izredno občutljiva, vendar ne v smislu skelenja, temveč me je na določene trenutke nenadoma ostro zbodlo navzgor po živcu (občutek je bil tak) – ob toplem, ob mrzlem, ob dotiku s hrano in tudi brez razloga.
Bila sem pri zobozdravniku, ki je ugotovil, da je plomba tesna (takrat ob pihanju zraka misem imela težav), ni bilo bolečin ob trkanju na zob in ob testu vitalitete je ugotovil, da je živec še živ. Svetuje naj počakam še kak mesec, vendar bolečine kljub naglesinom vedno težje prenašam.
Mučijo me bolečine, ki jih občutim kot zobobol, poleg tega me boli na ličnici (pravzaprav skeli oz. peče), bolečina pa se širi vse do ušesa in nad senco, peče me tudi oko.
Je smiselno odpreti zob in uničiti živec? Bi RTG slika sploh pokazala vnetje živca? Pomislila sem tudi, da gre za vnetje trovejnega živca (v tem primeru bi bilo resnično škoda uničiti zob), vendar me bega, ker je časovno sovpadlo s plombiranjem. Ali je sploh možno ugotoviti kje je izvorni razlog?

Za pomoč se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Pozdravljeni,

opisujete tipično reakcijo na izdelano novo plombo, predvidevam iz kompozita (belo). Če se težave tako stopnjujejo, je potrebno plombo odstraniti in na njeno mesto vstaviti zdravilo, ki pulpo pomirja in je ne uniči. Navadno potem težave minejo.

Srečno.

Pozdravljeni,

Najprej najlepša hvala za vaš odgovor. Zgoraj opisane težave z na novo narejeno belo plombo so se že počasi umirile, vendar so se po tednu oz. dveh zopet ponovile (ne vem ali imajo obisk bazena in savne ter s tem povezane temperaturne spremembe kaj opraviti s tem).

Na računu opravljene zobozdrastvene storitve piše: I.K (MTA), MO comp.pl..
Ali je to že tisto sredstvo za umiranje pulpe, o katerem govorite? Ali je to dokončna plomba?

Mi svetujete obisk zobozdravnika in RTG posnetek ali naj še nekaj časa počakam?

Hvala že vnaprej za vaš odgovor.

Pozdravljeni,

če so bolečine izginile, je vse ok. Očitno je bila plomba precej obsežna in je bilo pričakovati reakcije. Vstavili so vam preparat za umiritev pulpe in dokončno plombo. Če se bodo težave ponavljale ali celo ojačale, vam priporočam obisk zobozdravnika.

Srečno.

Pozdravljeni. Mene pa zanima eno vprašanje glede zobobola. Pred 1 tednom sem bil pri zobarci ki je v 6 spodaj odkrila globok karies. Naj omenim da mi je preden sem šel k zobarju odpadla plomba (6 mesecev). Zobarca mi je vrtala globoko in mi tudi na koncu omenila da lahko da bo vse vredu, lahko pa da me bo bolelo, če boli močno naj pridem nazaj ker da bo potrebno vzeti živec vn. Sedaj po 1 tednu pa me še vedno boli. Bolečine niso močne, na tisti strani lahko normalno jem, edino večrat dnevno me malo pocuka po celi desni čeljusti. Malo mam napihnjeno lice, ampak izredno malo, občutek pa imam, da je okoli 6 spodaj napihnjena tudi malo dlesen. Ali je možno da je vse še vedno razdraženo po 1 tednu? Naročen sem čez 8 dni spet tako da ne vem ali naj počakam ali naj se prej zglasim. Aja, poleg vrtanja mi je očistila še celoten zobni kamen.

Pozdravljeni,

vsak moj odgovor v vašem primeru bi bilo zgolj ugibanje. Najbolje bo stanje ocenila vaša zobozdravnica, ki je posege opravila.

Srečno.

Zdravo,
tudi jaz imam probleme z zobmi in bi prosila za Vašo pomoč in nasvete.

Stara sem 18 let in pred tremi dnevi me je zjutraj brez očitnega razloga (nikamor se nisem udarila) začel boleti sprednji spodnji zob. Šla sem k zobozdravnici, ki je rekla, da ne more določiti vzroka bolečine in naj počakam, da mine. Zdaj, čez tri dni, se je bolečina razširila na sosednja dva zoba. Bolečina je včasih nevzdržna. Jesti seveda sploh ne morem normalno, tudi zaspim težko.
Verjetno imam prehlajen zob, kajti ravno malo prej sem bila na morju in se prehladila.

Zanima me, kaj naj storim, da ublažim to bolečino.

Hvala za odgovor 🙂

Pozdravljeni,

ker je minilo že kar nekaj dni od vaših težav, se je verjetno stanje že spremenilo in pokazalo za kaj gre. Tudi, če je vseskupaj že minilo, bi bil priporočljiv kakšen rtg tega predela. Lahko je bil vzrok bolečine kroničen proces, ki ga je vseeno dobro razkriti in odstraniti.

Srečno.

New Report

Close