Pozdravljeni,
stara sem 31 let in že nekaj mesecev čutim neprijetno pekočo in zbadajočo bolečino v zgornjem desnem delu trebuha.Bolečina se začne pod rebri na polovici rebrnega koša in se večkrat (ne pa vedno) prenese vse do hrbta. Občutek je takšen kot, da bi mi nekaj predrlo trebuh v rebernem predelu. Včasih gre ta bolečina vse do vretenc in pod lopatko. Včasih me ta bolečina ponoči zbudi, če spim na desnem boku. Opazila sem da je bolečina izrazitejša, če pojem kaj bolj mastnega (npr. ocvrt krompirček, meso). Ali je možno, da so to žolčni kamni? Naj povem, da nimam nikakršnih napadov, značilnih za žolčne kamne. Ko se pri meni pojavi bolečina, potem traja do večera, zjutraj pa je ne čutim več. Ne sili mi na bruhanje in nimam zgage.
Vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Bolečina je nekoliko netipična za bolezni prebavil (zbadajoča, prebadajoča in odvisna od položaja telesa). Lahko je znak bolezni popljučnice(plevre)-se kdaj ojača pri globokem vdihu? Kako je s prebavo? Se bolečina pojavi takoj po jedi ali kasneje? Ste kaj shujšali?
V prvi vrsti je potrebno opraviti UZ trebuha s pregledom žolčnika in trebušne slinavke.
Lp;Nataša Smrekar
Bolečina se ojača npr. če tečem in se res močno zadiham. Prebava pa je čisto odvisna od dneva in prehrrane ter moje aktivnosti. Večkrat me mučijo vetrovi. V zadnjem letu sem načrtno shujšala 5 kg z dieto z manj OH in več športa (tek, kolo in trebušnjaki). Sedaj nisem več na dieti in se normalno prehranjujem, če se le da 20 min na dan telovadim z orbitrekom in delam trebušnjake.
Bolečina se mi pojavi takoj po jedi, če jem kaj mastnega ali sladkega , sicer pa ene dve do tri ure po kosilu. Pojavi se tudi če dalj časa sedim v pisarni, takrat sem opazila da začnem spreminjati poločžaj sedenja, da ne čutim tako močne bolečine. Zelo mi ugaja če se nagnem v levo in stegnem roko nad glavo, takrat bolečina popusti za nekaj trenutkov.
Takšno bolečino sem že imela pred 11 leti in mi je takrat šolski zdravnik predpisal tablete ulfamid, ki sem jih jemala približno dva meseca, potem pa sem prenehala in bolečine ni bilo več, vse do letošnje pomladi, ko se je začela spet pojavljati in z dneva v dan postaja bolj moteča.
Lep pozdrav.
Spoštovani!
Kot vam je že odgovorila dr.Smrekarjeva, ki se ukvarja posebno poglobljeno z boleznimi prebavil, najprej pojdite na ultrazvok trebuha. Ne glede na izvid vam svetujem, da se mastni in ocvrti hrani odpoveste, ker ni ne zdrava ne potrebna. Za nadomestitev energije po naporu si rajši privoščite malo temne čokolade, svežega ali suhega sadja ali energetski napitek.
Lep pozdrav! M.Š.Gašperšič