Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) bolečine v želodcu in ledvenem delu

bolečine v želodcu in ledvenem delu

Spoštovani,
Star sem 41 let, apetit imam dober, teža 80 kg, visok 185 cm.
Poleti so se mi pojavale bolečine med lopaticama in v žlički. Že pred nekaj leti opravil gastroskopijo na kateri so ugotovili naslednje:
– povečana kislina in bakterija, ter dve rani na želodcu,ki pa sem jo takrat z antacidi in antibiotikom pozdravil.
V času od poletja sem se zdravil z ULTOP, NEXIUM in opravil naslednje preiskave:
– kri, voda brez posebnosti.
– gastroskopija
Požiralnik: insuficientrna kardija, normalna sluznica
Želodec: spremenjena sluznica, sluznica je mestoma hiperemična brez erozij
Dvanajstnik: kronični bulbitis, sluznica bulbusa je fragilna, vidni dve brazgotini po ulkusih, akutnih erozij ali ulceracij ni
Diagnoza INSUFICIJENTNA KARDIJA, KRONIČNI BULBITIS
[/b]
Od novembra sem bil tako na zdravilu Nexium. Opravil sem tudi RTG hrbtenice b/p in ultrazvok abdomna prav tako b/p. Čakam edino še izvid krvi v blatu.
Vendar me od takrat še vedno pogosto boli v žlički, tudi sam želodec. Najbolj pogosto pa v ledvenem delu, ali med lopaticama. Občasno proti večeru pa tudi želodec pod popkom bolj proti genitalijam. Moram vam napisati, da to niso bolečine, ki ne bi bile vzdržne, vendar pa vplivajo na kvaliteto življenja.Ob fizični aktivnosti bolečin skoraj ni.
Moram vam napisati tudi, da me že 2 leti takoj po jedi nekaj časa mučijo vetrovi, ter da po opravljeni potrebi čutim bolečino v želodcu.
Pred dvema tednoma sem bil tudi pri dežurnem, ki mi je predpisal Ranital in Tamitil. Od takrat mi je malo bolje vendar še ne povsem.
Prosim vas za mnenje, kaj bi lahko to bilo in kako si lahko sam pomagam, da odpravim te bolečine, ter kako dolgo rabi sluznica, da si opomore.
Hvala za odgovor in,
Lep pozdrav.

Verjetno je za vaše težave več vzrokov. Bolečine v hrbtu najverjetneje izvirajo iz kostnomišičnega sistema, ne iz prebavil. Olajša jih predvsem redno gibanje, telovadba za hrbtenico, kot rečemo, plavanje, masaža in še kaj. Zaradi insuficience kardije, to je puščanja prehoda iz požiralnika v želodec, je potrebno upoštevati tudi nefarmakološke ukrepe, ne le jemati zdravila. Pri zdravniku lahko dobite knjižico o tem. Dobro pa bi bilo tudi preveriti uspešnost eradikacije bakterije z urea dihalnim testom. Na to preiskavo vas bo napotil osebni zdravnik.
Težave z napenjanjem po obroku so posledica fiziološkega dogajanja, ki mu rečemo gastrokolični refleks in ni nič nevarnega. Zakaj je to boleče? Ali imate vedno možnost iti na blato, ko vas tišči? Ali morate zadrževati vetrove in potrebo? Zato so težave! Vem, da je to v službi velik problem.
Zdravila, ki ste jih dobivali, so vsa dobra, a različno močno delujejo. Zato jih tudi zamenjujemo med seboj. Če vam zadnja pomagajo, jih nekaj časa ne spreminjajte, ko postanejo neučinkovita, pa je potrebna sprememba, ki jo naredite skupaj s svojim zdravnikom.

Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close