Bolečine v želodcu
Bil sem pri proktologu, ki se je odločil za zdravljenje. Imam mazilo Modolex plus in si moram “masirati” hemeroid. Opravil je tudi proktološki pregled zaradi mojih “napadov sluzi” (vsaj nekaj kovinskega je imel in prav nič luštno ni bilo in odkril – nič narobe pač v tej globino do koder seže. To da me tako pogosto peče zadnjik gre v še eno od nepojasnjenih skrivnosti moje malenkost. Proktološki pregled je pa tako neprijeten, da me je še pol dneva bolelo vse do mehurja in me kar pošteno minilo do koloskopije, kamor mi je svetoval zaradi sluzave driske. Nimam sicer sluzave driske, imel sem nekaj napadov take driske imam pa preveč sluzi na papirju in premehko blato ter preveliko pogostost odvajanja (včasih tudi 3x dnevno). Tako hudo da bi imel sluzavo drisko ves čas pa ni. Samo preden sem lahko povedal, že g. zdravnika ni bilo več v ordinaciji. No, ampak skratka, z zadnjimi 12 cm črevesja ni nič narobe. Verjetno se tudi kaj vidi če je kaj narobe oz. bi lahko bilo. Počasi res dvomim, da bo koloskopija pokazala kaj narobe… Glede na vse preizkave do sedaj in moje silne težave… je edina reč ta, da imam v blatu nekaj nerazgrajenih maščob, samo po sebi, pa če sem vas dobro razumel, to ne pomeni ne vem kakšne bolezni.
Pozdrav
Spoštovani!
Pri driski gredo prebavni encimi tako hitro skozi, da potem dražijo kožo ki peče in srbi.
Po vaših opisih bi se navduševal nad diagnozo hemroidi. Lahko srbijo. pečejo, bolijo… Kar nadlajujte z mazanjem ali s svečkami.
Sluzi je več pri posepešeni prebavi. Kolonoskopija bo preverila tudi ev. kronično vnetje. VSe ostalo je manj problematično pri vaših težavah.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Kar se tiče neprijetnega občutka na prehodu skozi anus je veliko veliko boljša. Malo neprijetnosti je z občutkom v trebuhu, ko mora kolonoskop po krivini zaviti navzdol proti slepemu črevesu. Nič v primerjavi z debelino rektoskopa.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani
Pa sem dočakal tudi kri na blatu :-((((
Hemeroid (trombozirani) sem si sicer pozdravil s kremo, ki sem jo dobil pri proktologu… Danes pa je bilo na blatu skupaj s sluzjo malo krvi in sicer zmešane s sluzjo, lahko bi rekel krvave sluzi. Tega je bilo sicer malo, le na blatu, na papirju ko sem se obrisal je ni bilo. Ampak me je zelo prestrašilo, ker kri je menda znak za hude reči.
Pa mi je kazalo na bolje zadnje dni (edino blazne vetrove imam še vedno), prej sem imel urgentnosti po 5x dnevno (brez prave driske in pretirane sluzi, bolel me je trebuh nekaj dni zapovrstjo itd.). Zdaj pa dva dni nisem šel, ni bilo tako razmehčano kot ponavadi in zdaj je bila pa še kri zmešana s sluzjo. Saj bi pomeslil na hemeroid, a ga ni več. In kot vem pri hemeroidu imaš na papirju svetlo rdečo kri, ne pa (sicer bolj svetlo) kri zmešano s sluzjo na samem blatu. Ali gre vseeno lahko za kaj nenevarnega? Malo sem upal, da imam glede na vse spreminjajoče se težave od želodca navzdol lahko “le” IBS sindrom motorično motenega črevesja, ampak kri pa ni znak tega, kajne?
Pozdrav
Miha
Ne, na koloskopiji (še) nisem bil, le na rektoskopiji in gastroskopiji. Krvi od tistega dne ni več videti. Se pa spet obrača, zadnji teden me spet boli želodec bolj in slabosti so se vrnile, črevesje pa bolj počiva razen plinov in razmehčanega blata ter tega, da moram iti tudi po večkrat dnevno na blato. Je nekako tako, da me najprej stiska v želodcu, potem pa gre navzdol…
Ne vem niti več če je smiselno da sploh še hodim na preglede, ker sem že malo obupan. Vse se vrti, ko že mislim da bo bolje, se spet obrne. Želodec je spet slabši, sluzi pri odvajanju pa (trenutno) ni več.
In glede na to, da imam želodec bot dojenček (besede gastrologa), ne vem če si s pregledi le ne uničujem psihičnega zdravja še bolj. Dvomim, da po koloskopiji ni še kaj hujšega (pregled tankega črevesja skuzi usta?) kamor me lahko pošljejo. Koloskopija je smiselna po mojem le da se odstrani sum na tumor, ampak sam resnično že dvomim, da bi tumor tako prizadel cel prebavni trakt. In tumor je tam en dan in tudi naslednji, kako bi mi lahko bilo potem nekatere dni tako hudo, kot da sem zastrupljen, nekatere bolje in nekatere celo popolnoma dobro?
Poskusil sem tudi brezglutensko dieto, pa ni obrodila sadov. Prebava mi niha ne glede na to kaj pojem. Nikoli ne vem kaj bo prinesel naslednji dan.
Ali v klinični praksi srečate ljudi, ki imajo neverjetne težave leta dolgo s prebavili, pa jim zdravniški pregledi nič ne pokažejo? Mislim, je to mogoče in se to dogaja še komu?
Pozdravček
Miha
Sem mislil da je kaj takega nemogoče, da ti telo tako nagaja pa se nič ne najde 🙁
Kaj svetujete takim ljudem? Da se čim več ukvarjajo z drugimi rečmi in uživajo v trenutkih, ki so boljši? Ker obiskovanje zdravnikov, pregledi blata, štetje “prdcev”, da se domače izrazim, so verjetno nekonstruktivne in situacijo še poslabšajo.
Ne vem le to, glede na to, da imam poleg groznega napenjanja in razmehčanega blata (kot bi imel prehitro prebavo, moram tudi po večkrat po malem na WC), me zdaj spet daje želodec. Ali je koloskopija sploh smiselna. Ker sem tam kjer sem začel, pri želodcu (naslov te teme). Vem, da bo vsak zdravnik moral svetovati tudi to preizkavo, ker le ta lahko 100% dokaže da ne gre za tumor, ampak če je verjetnost zanemarljiva bom vse skupaj pustil tam kjer je in pač minimalno tvegal. Kot ste že povedali vse te indikacije o katerih sva se pogovarjala v 100 mailih ne indicirajo na nikakršen tumor v prebavnem traktu!? Vem, da mi tega ne morete zagotoviti, tudi ne želim tega od vas, morda ne kot zdravnik, ampak kot človek mi povejte, ali bi vi na mojem mestu sploh še nadaljevali preizkave, ali naj usmerim svoje misli v tople kraje 🙂 če je že pri nas megla vsak dan.
Torej, če prav razmišljam in tudi po vaših posvetih in vsemu kar sem prebral, tumor “odlikuje” nič težav, tanjše blato, stalna kri v blatu (mikroskopska ali vidna), redno hujšanje, slabokrvnost, konstantnost simptomov? Ne pa izmenjevanje trdega in mehkega blata s sluzjo, napenjanje z vetrovi, urgentno odvajanje večkrat na dan, boleč želodec, normalna kri, blato brez krvi (po 3x lab. testiranju, tisto zadnjič je moral biti hemeroid), izmenjevanje dobrih in slabih dni, čas trajanja 14 mesecev brez občutnega poslabšanja (ali izboljšanja), slabosti itd. Če je moje razmišljanje pravilno, potem bom pustil koloskopijo, ker edino za odkritje malignega tumorja bi bilo vredno iti. Če imam pa s temi svojimi simptomi maligni tumor, sem pa redka vrsta, ne… Namreč meni vsi ti nestalni simptomi in njihovo spreminjanje kaže le na to, da bom spet trpel (predvsem psihično) in ne bodo našli kaj dosti. Morda bolje, da si isli odvračam kam drugam.
Kaj pa ta dva pacienta, ki jih imate, kaj jim svetujete, kako naj živita? Ali je to to, čemur rečejo sindrom vzdražljivega črevesja (irritable bowel syndrom)? Je to “glava” kriva za vse to?
Miha
Spoštovani!
Zelo težko jim je svetovati. Saj vidite, da vam navadno odgovorim med zadnjimi, ker sem tudi pri vas v škripcih…
Ena ključnih stvari je presumeritev pozornosti na druge stvari in čim manj kukvarjanja s temi težavami, kljub temu, da so več ali manj stalno prisotne, ali vsaj trkajo na vrata. Prirojene lasntosti, vzgoja in izkušnje nas naredijo pač takšne kakršni smo… in časih težko shajamo…
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani
Zadnje tedne imam bolj težave s črevesjem in sicer:
1. Zjutraj imam lahko drisko (ne vodeno, ampak razmehčano, brez strukture), zvečer pa že pretrdo blato. Občasno je blato nekam tanko (ponavadi tedaj, ko gre za manjše koščke in večjo urgenco), sicer pa je normalne debeline, ko simptomi malo popustijo.
2. Moram večkrat na dan na potrebo, občasno se za vsa “košček” blata trudim in posebej napenjam. Večji del življenja sem hodil 1x dnevno, zdaj pa 2x ali 3x.
3. Preden grem na potrebo, ne že prej zvija in boli v trebušni votlini, ko grem malo odleže, ampak potem me spet zagrabi.
4. Občasno me po opravljeni potrebi ali prcej boli zadaj nekje za mehurjem, kot na koncu zadnjega črevesja (vendar rektoskopija ni nič pokazala).
5. Občasno me boli zadnji del črevesja ko grem na potrebo.
6. Mnogokrat imam občutek, kot da imam nekaj v črevesju, kar me moti, ampak z navlaženim prstom ne otipam ničesar, morda enega ali dva manjša hemeroida (minimalna).
7. Opažam, da zvečer težko zaspim, takrat me ponavadi najbolj boli želodec, ampak črevesje se mi pa umiri, ponavadi (z izjemo enkrat ali dvakrat zaradi plinov) me črevesje ne vrže iz spanja. Ponavadi me začne zvijati par minut po tem, o se zbudim zjutraj. Ali ni to čudno?
8. Napenja me veliko preveč dni toliko, da me boli ves trebuh.
9. Preden grem na blato me sploh e zatišči tako kot me je včasih, da sem šel in je bilo ok, tišči me na nek drugačen način, neprijeten, kot bi si dal svečko v rit in bi bilo vse skupaj preveč iritirano (vsaj zadnji del črevesja).
To so moji črevesni simptomi. Krvi od tistikrat, ko sem videl eno krvavo sluzavo nitko na blatu in me je zabolelo pri odvajanju nekaj tednov nazaj, nisem opazil. Zadnji test blata sem sicer naredil 15.9 in je bil negativen, železo na zgornji meji, vse ostalo na krvi b.p. Želodec me pa enkrat boli, drugič me ne.
Na kaj vlečejo ti simptomi? ALi gre lahko za začetek obstrukcije črevesja? Tisto da je enkrat blato trdo, drugič mehko (ko je trdo je ponavadi malo (pre)več sluzi na školjki) in celo v isti “seansi” je lahko najprej trdo, potem pa čisto mehko. Zaradi vsega tega me dostikrat peče zadnjica, kot bi imel porušeno črevesno gibanje. Najbolje bi vam opisal, da se počutim, kot bi mi kdo kompletno prebavo pripel na 24V. Ali pa še bolje… Ko sem bil pred leti še zaprt na potovanjih, občutek zdaj je natančno takšen, kot da bi si dal odvajalno svečko in jo predolgo pustil v črevesju, tisti občutek, ko je vse razdraženo in potem tiščiš v prazno oz. ti mišica noče popustiti, čeprav blata ni več. V takih hudih epizodah tega občutja se mi je sicer začelo avgusta, samo takrat sem imel par napadov v presledkih po teden dni, ko je bilo res hudo, nič nisem iztisnil, samo sluz. Sem se mučil 10 minut ampak ves dan potem je bil pa OK. Zdaj nimam toliko sluzi več, da bi bila po školjki pošpricana, in tudi take vzdražnosti nimam, da mišica ne bi popustila, čutim pa skoraj več čas napeto črevo oz. vzdraženo. In bral sem da se trdo in premehko blato izmenjujeta ko je v črevesju kakšna zapora.
Pa me le zanima ali gre lahko za kakšno obstrukcijo črevesa ki se dela (potem bi se morala na koncu verjetno delati, ker ta občutek, da te tišči prihaja iz konca črevesja, kajne?). Čudno je da me ponavadi vsaj ponoči ne daje. Občasno imam tudi mir kakšen dan.
Ali je pri resnih rečeh tudi tako, da zadeve tako nihajo iz ure v uro, iz dneva v dan. Ali na take stvari tudi psiha lahko vpliva? No ko sem imel avgusta napade sluzi se nisem sekiral pa so vseeno bili, ampak zdaj sem pa morda pretirano pozoren. Morda to da me zelo skrbi vedno ko grem na WC, kaj bom videl, tudi pripomore na črevesje (in želodec)? Ali je sploh smiselno z baterijo posvetiti ali je v blatu kaj krvi? Ali v primeru ko boniki pišejo, da krvavijo iz črevesja se to jasno pokaže na papirju ali školjki sami?
In ali bi obstrukcija črevesja delala tudi to, da me stiska v želodcu ali črevesne težave praviloma ne vplivajo nazaj na želodec? Ker tik pod žličko, tam ni črevesja kajne? Tam je želodec. Ampak da bi lahko tako gibalo črevesje in me včasih čisto konkretno zbadalo v njemu, pa ne bi bilo nič, je pa malo možnosti. Vsaj učili so me v šoli, da iz nič je nič 🙂
Splošna zdravnica mi je sicer zdaj povedala, da je bolje iti 3x na blato kot 1x na teden. Ampak mene skrbi, ker se mi je vse skupaj v letu dni tako spremenilo (začelo se je tudi z urgentnimi napadi na blato in predvsem z groznimi bolečinami v žlički). Ali ni to, da je DRUGAČE zaskrbljujoče? Ker nihče mi ni prebavil presadil, še vedno naj bi imel ista svoja. Ki delajo drugače kot prej.
Oprostite za dolgo pismo
Obupan
Miha
Spoštovani
> 1. Zjutraj imam lahko drisko (ne vodeno, ampak razmehčano, brez
> strukture), zvečer pa že pretrdo blato. Občasno je blato nekam
> tanko (ponavadi tedaj, ko gre za manjše koščke in večjo
> urgenco), sicer pa je normalne debeline, ko simptomi malo
> popustijo. = NAJBRŽ ZARADI KRČEVITEJŠEGA KRČENJA ČREVESJA
> 2. Moram večkrat na dan na potrebo, občasno se za vsa “košček”
> blata trudim in posebej napenjam. Večji del življenja sem hodil
> 1x dnevno, zdaj pa 2x ali 3x. = SPREMEMBA ZARADI NERVOZNEG ČREVESA
> 3. Preden grem na potrebo, ne že prej zvija in boli v trebušni
> votlini, ko grem malo odleže, ampak potem me spet zagrabi. = POVEZANO Z “NERVOZNIM ČREVESOM”
> 4. Občasno me po opravljeni potrebi ali prcej boli zadaj nekje
> za mehurjem, kot na koncu zadnjega črevesja (vendar
> rektoskopija ni nič pokazala). = ZARADI KRČENJA DANKE IN MIŠIC PRI ODVAJANJU
> 5. Občasno me boli zadnji del črevesja ko grem na potrebo. = ISTO
> 6. Mnogokrat imam občutek, kot da imam nekaj v črevesju, kar me
> moti, ampak z navlaženim prstom ne otipam ničesar, morda enega
> ali dva manjša hemeroida (minimalna). = OIBČAJNE OBČUTEK PRI NERVOZNEM ČREVESU
> 7. Opažam, da zvečer težko zaspim, takrat me ponavadi najbolj
> boli želodec, ampak črevesje se mi pa umiri, ponavadi (z izjemo
> enkrat ali dvakrat zaradi plinov) me črevesje ne vrže iz
> spanja. Ponavadi me začne zvijati par minut po tem, o se zbudim
> zjutraj. Ali ni to čudno? = TAKRAT SE TELO “POŽENE”
> 8. Napenja me veliko preveč dni toliko, da me boli ves trebuh.
> 9. Preden grem na blato me sploh e zatišči tako kot me je
> včasih, da sem šel in je bilo ok, tišči me na nek drugačen
> način, neprijeten, kot bi si dal svečko v rit in bi bilo vse
> skupaj preveč iritirano (vsaj zadnji del črevesja).
>
> Na kaj vlečejo ti simptomi? = VSE TEŽAVE SO POVEZANE Z NERVOZNI OZ. RAZDRAŽLJIVIM ČREVESOM ALi gre lahko za začetek
> obstrukcije črevesja? NE
> Pa me le zanima ali gre lahko za kakšno obstrukcijo črevesa NE
> Ali je pri resnih rečeh tudi tako, da zadeve tako nihajo iz ure
> v uro, iz dneva v dan. PRAVILOMA NE
Ali na take stvari tudi psiha lahko
> vpliva? PA ŠE KAKO
No ko sem imel avgusta napade sluzi se nisem sekiral pa
> so vseeno bili, ampak zdaj sem pa morda pretirano pozoren.
> Morda to da me zelo skrbi vedno ko grem na WC, kaj bom videl,
> tudi pripomore na črevesje (in želodec)? PREKO PSIHE
Ali je sploh smiselno
> z baterijo posvetiti ali je v blatu kaj krvi? NE
Ali v primeru ko
> boniki pišejo, da krvavijo iz črevesja se to jasno pokaže na
> papirju ali školjki sami? DA
>
> In ali bi obstrukcija črevesja delala tudi to, da me stiska v
> želodcu ali črevesne težave praviloma ne vplivajo nazaj na
> želodec? POVZROČAJO SPLOŠNO SLABOST, KI JO LAHKO ČUTITE TUDI V ŽELODCU
Ker tik pod žličko, tam ni črevesja kajne? NI
> Splošna zdravnica mi je sicer zdaj povedala, da je bolje iti 3x
> na blato kot 1x na teden. Ampak mene skrbi, ker se mi je vse
> skupaj v letu dni tako spremenilo (začelo se je tudi z
> urgentnimi napadi na blato in predvsem z groznimi bolečinami v
> žlički). Ali ni to, da je DRUGAČE zaskrbljujoče? NE
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Hvala za zelo potrpežljive odgovore g. doktor. Mislim da vam ne bom več pisal…
Od zadnjega pisma je minil slab teden. Moje odvajanje je spet 1x dnevno, danka me praviloma ne boli, blato je premehko, a mislim, da ni nič tragičnega, v spodnjem delu trebuha me le občasno zbode, težave z napenjanjem imam pa zvečer, a blage, sluzi v blatu ne opazim kaj veliko (malo sluzi je normalno ali ne).
Najhujše črevesne težave so se torej zaenkrat nehale. Ampak… zdaj sem pa točno tam kjer sem bil, ko sem vam napisal prvo pismo… Boli me želodec, zvečer me pošteno tišči, boli me prsni koš pri dihanju in premikanju, tišči me v žlički, da težko zaspim. Vsak dan mi je slabo (ko sem imel črevesne težave, mi praviloma ni bilo slabo, to se očitno povezuje bolj z želodcem)… Skratka, sem tam, kjer je bilo moje prvo pismo pred 14 meseci…
Kaj se to sprehaja po meni? Nehal bom hoditi k zdravnikom (in jim pisati :-)), ker se sam že počutim kot budala. Morda se mi pa “meša”… Ampak kaj naj s koloskopijo? Saj ne bo nič pokazala, že 4 dni me ne tišči cele dneve, lepo zutraj grem na razmehčano blato (ampak to pripisujem želodcu in se pozna na blatu)… Me pa boli in tišči vse od popka navzgor, enako kot na začetku in enako kot je bilo pred poletjem.
Ne vem, edino kakšen vrač bi mi še lahko kaj svetoval verjetno. Mislim… Ali se lahko viroza sprehaja po človeških prebavilih, enkrat je bolj gor, drugič pa bolj dol… Ker na gastroskopiji sem pa bil in to po 9 meseih težav kot se verjetno spomnite, ne prvi dan. In ni bilo čisto nič nikjer. Če me pogledate kolikor sva se pogovarjala v teh mesecih kot celoto, tudi na črevesju ne bo ne zapore ne ničesar ne? Ker po mojem ne more enkrat biti nekaj pol pa ne. In ne dvomim, da bom spet na driskah in sluzeh :-((
Saj ne vem kateri del je slabši, pri tem “zgornjem” je prisotna slabost, ta pa me psihično precej načne. Ampak prej ali slej bom imel spet hiperaktivno črevo, ki me bo ves dan spominjalo nase in se kazalo, kot da notri raste ne vem kaj…
Mislim, res ne razumem kako je to sploh mogoče… Pred jedjo me želodec daje in slabost, zvečer pa najbolj s prsnim košem vred. Jem zadnjič ob 16 uri, pa vseeno sem zvečer napihnjen, kot bi ne vem kaj pojedel.
Tako da… ne bom več pisal… ker lahko berem kar vaše stare odgovore… Zdravniku pa verjetno to ne vleče na kaj resnega, le meni dela hude težave. !?
Lep pozdrav
Ali je tega sicer dosti, razdražljivega črevesja in želodca? Sliši se kot da te malo včasih napenja, ampak je mnogo huje kot le to.
Skrbi me le nekaj, povsod jer sem kaj zasledil o temu piše, da to praviloma ne zbuja iz spanja… Lahko sicer rečem, da na WC ne tečem ponoči, ampak zbudi pa me vsake toliko. Predvsem slabost ponoči me zbudi, in pa bolečina (krči) v trebušni votlni. Še pred nekaj dnevi me je zbudil hud krč okrog popka, sem mislil da bom “rodil”, ampak je hitro popustil, 30 sekund… Ker črevesje naj bi se ponoči umirilo.
Ali je potem sploh možno da imam “le” razdražljiv želodec in črevesje, glede na to, da me, vsaj občasno tudi zbudi, ko naj bi bila prebavila manj aktivna in naj ne bi zbujala???
Miha