Bolečine v želodcu
Lep pozdrav gospod doktor
Tole naj bo moje zadnje pismo na to temo črevesja… Zadnjič ste mi napisali, če se sluz pojavi enkrat ali dvakrat, ni hudega. Mene zdaj napade vsak teden vsaj enkrat… Je pa vse skupaj čudno. Lahko imam 3 dni zaprtja, zjutraj pa me recimo napade. To zgleda takole: Blato je zelo mehko, skoraj driska, z več ali manj prisotne sluzi, me pa tako tišči da je bolje zame, da je WC v bližini. Tiščanje ne popusti tudi po odvajanju, res podobno kot če si daš ta najhujšo svečko (ne glicerinsko, ono drugo) v zadnjico. Te tudi kar tišči in tišči pa nič več ni… Skratka, napad je kar hud. Potem včasih po pol ure še enkrat, ni pa njuno. Potem pa kot bi odrezal je ves dan dobro (le malo čutim črevesje – me boli oz. boli me tudi rit, če se lahko po domače izrazim, kot bi imel prej najhujšo in najbolj dolgotrajno drisko). DDrugi dan je lahko boljše, lahko pa čisto dobro ali pa imam potem naslednje 3 dni celo zaprtje. Takrat me seveda nič ne tišči in nič. Večkrat sem pa zdaj na robu driske (s sluzjo) kot pa zaprtja, čeprav sem bil pred leti bolj zaprt kot ne. Krvi nisem nikoli opazil. Blato sem že konec lanskega leta testiral za kri (takrat še nisem imel “sluznih napadov”) in na CEA test, seveda je bilo vse negativno.
Zraven tega me lahko ali boli želodec ali pa me ne, odvisno… Zdaj pa glede na zgoraj zapisano, je to res lahko le razdražljivo črevesje? Verjtno je lahko tudi Chron, vendar, a so znaki res takšni? Pa da vseeno vprašam, za raka črevesja pa takšni simptomi niso? Ne vem ali bi moral s takimi znaki na kolonoskopijo, ali naj vsemu skupaj rečem, da je en tak velik nič kakšnega imam na želodcu, kjer niso odkrili niti vnetja… Ker malo se počasi samemu sebi zdim že trapast z vsem skupaj, kaj šele zdravnikom verjetno. Tudi ne upam si trditi da take sluzi, tiščanja in bolenja v črevesju ne moreš imeti brez organskih razlogov, glede na to, kako mi nagaja želodec, pa ni bilo nič najdenega…
Pa da sem za konec malo optimističen: Mi pa ni toliko slabo cele dneve kot mi je bilo prej 🙂 Tudi apetita imam preveč, saj sem se čez poletje kljub tem prebavnim težavam za 2 kili zredil. Bi pričakoval skujšanje od drisk, sluzi, bolečega želodca… To spet ne kaže na organski vzrok, kajne?
Vse dobro od Mihe.
Spoštovani!
Še vedno menim, da gre za razdražljivo črevo. Sluz in pogostost odvajanja še vedn one govorita za Chronovo bolezen. Bolj ali manj ste se že sprijaznili s tem, da ima danka pri vas večjo vlogo, kot si navadno mislimo glede prebave. Poskušajte se čim manj obremenjevati s spremembami, ki se vam pojavljajo relativno pogosto, saj s proučevanjem posameznih dogodkov ne boste nič na boljšem, niti bolje razpoloženi. Z občasnimi kolonoskopijami (na cca. 2 leti) pa se boste otresli tudi možnosti, da bi se ob vseh težavah (neodvisno) kje pojavil rak črevesa.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Hvala lepa, torej bom šel in se prijavil še na kolonoskopijo. Kolonoskopija zanesljivo odstrani sum na Chronovo bolezen? Zanima me le to: Ali je pri Chronovi bolezni nujno, da je v blatu tudi kri?
Imate morda kakšen nasvet s čim bi si lahko namazal danko, saj me po takšnih pol driskah potem ves dan peče in boli (sam ne otipam kakšnega hemeroida ali kaj drugega nenavadnega), potem pa je težje da ne mislim na to.
Kolonoskopije so koristne za preventivo raka črevesja? Te težave namreč verjetno ne kažejo na to možnost.
Lep pozdrav
Spoštovani!
Pri Chronovi bolezni se lahko pojavi tudi kri, a zelo redko in ni diqagnostični znak.
S kolonoskopijo se možnost raka izključi, preveri pa se tudi, če sploh gre za kronično vnetno črevesno bolezen. Preiskava je zelo zanesljiva.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Tole bi vas še vprašal če smem… Čez 7 dni bi moral na dopust, letos ga imam septembra. In sem hotel prej na kolonoskopijo, pa ne bo šlo. Rabim napotnico h gastroenterologu, pa on da potem za naprej. Pa še čistiti se je treba dan ali dva in potem ne priporočajo 14 dni, da grem kam, če bi bili kakšni zapleti… Sem pa želel dati to negotovost prej skozi. No, če grem pa čez 3-4 tedne pa verjetno ne bo nič bistveno drugače, kajne?
Simptomi na črevesnega raka verjetno ne kažejo.? Tudi občutek, da imam nekaj v danki ne?
Sicer pa je vsak dan drugače, trenutno je najhuje to, ker me že dva dni boli spodnji del trebuha (črevesje), ob danki pa čutim, kot bi imel otečeno ali hemeroid oz. pač nekaj me moti tam zadaj. Pa sem si z mazilom proti hemeroidom in gumijasto rokavico koikor sem lahko predel “pregledal”, pa ni opaziti nikakšrnega znaka za hemeroid ali za kakšno zateklino. Občutek da mi je nekaj ostalo v danki je pa še vedno… Nimam pa več toliko sluzi ki me je že trikrat napadla prejšnje tedne.
Sicer pa… v želodcu niso nič našli. Ali se motim ali denimo če bi bil Chron se ta ne kaže v želodčnih krčih in težavah z želodcem? Prebava pač potuje navzdol kajne? Trudim se verjeti, da težave iz želodca in črevesja imajo isti vzrok. In če ga v želodcu niso našli, da ga tudi v črevesju ne bodo. Kakšna pa je verjetnost, da v želodcu najdejo funkcionalno dispepsijo, v črevesju pa tako bolezen kot je Chron? Zadnji mesec imam res največje zaplete s črevesjem v zadnjem letu, sem imel pa težave z driskami (brez sluzi in urgence) že prej, začelo se je sočasno z želodcem. Po tem si želim misliti, da ima oboje skupaj le en razlog ne dva. In Chron ne more nazaj na želodec “tolči”, kajne? Lahko pa vzrok funkcionalne dispepsije tolče na črevesje oz. isti vzrok na oboje. Upam.
Pozdrav
Miha
Spoštovani!
Nič ne bo zamujenega. Znaki sploh niso značilni za rakavo bolezen.
Dispepsija in črevesne težave so načeloma ločena problema, čeprav bi psihični dejavniki lahko vplivali na oboje.
Kronova bolezen naj se ne bi odražala s težavami v želodcu.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani
Pred odhodom sem si dal preveriti še revma faktor zaradi moje rame, ki me boli že 2 leti in je z ničemer ne morem pozdraviti (sem hodil na fizioterapijo, razgibavam itd…)…
Tako je, S-RF je 0, sedimentacija 2. To torej na revmo ne kaže…
Pa še eno vprašanje… Dal sem pregledati še blato na prebavljanje… Kao ni to neka vrhunska preizkava, ampak rezultat je takle:
Mišična vlakna: dobro
Škrob: dobro
Maščobe: delno
Zdaj pa me zanima ali lahko to kakorkoli daje misliti, kaj bi mene mučilo na prebavilih? To pomeni, da so v blatu maščobne celice, ne bi jih pa smelo biti ali kako? Lahko kaj vpliva to, da jem lecitin in omega 3 maščobe zadnji teden?
No samo tako vi vprašal torej, rekli so mi le naj vprašam zdravnika… Ali to pomeni lahko kakšno alergijo, da slabo presnavljam maščobo? S Kronom ali čim drugim to nima veze?
Hvala za pomoč in lep pozdrav
Spoštovani
Zopet se oglašam. Saj bi še mislili, da se mi je kaj zgodilo, če se ne bi, kajne (to je šala)…
Potrebujem en konkreten nasvet. V začetku tedna sem dobil hudo drisko (popolna voda!) ki je trajala na 15 minut 12 ur, potem vročino in bolečine v kosteh. Očitno je šlo za trebušno gripo, ne za moje “standardne” težave s prebavili, ker je enako zbolela tudi moja žena.
Že kmalu po začetku te silne driske me je zadnjica začela peči, da sem komaj sedej. Že prej sem imel manjši hemeroid, ampak po 12 urah sem imel velikega kot fižol, bolela pa me je cela rit, da tako rečem. Zdaj sem imel tri dni zaprtje (saj tudi jedel nisem ne vem kaj zaradi slabosti), včeraj sem šel prvič na potrebo, driske ni več, je pa veliko sluzi, tudi na papirju (tudi med drisko jo je bilo in jaz imam zadnja 2 meseca tako ali tako preveč sluzi). Zdaj me peče in boli okrog hemeroida in tudi v samem zadnjiku, kot bi imel strganega… S prstom sem si namazal s pasto Preparation H, ki je za hemeroide, občutim dve buli, ena je večja in zelo mehka, druga pa je kakšen cm notri v črevesju zelo majhna in bolj trda kot kakšen grahek. Sicer me pa peče ko grem v zadnjik in tudi tem, ko sem se namazal me bolj peče kot prej. Hemeroidi naj ne bi pekli, tako da je očitno še nekaj drugega. Zanima me, ali je kakšna posebna “kura”, kako se znebiti teh težav? Ali zaradi driske lahko pride tudi do pekočega vnetja v anusu? Morda sicer ni posledica driske ampak vse težav ki jih imam z blatom zadnje čase. Tista mala bunkica je lahko tudi hemeroid, čeprav jo imam že dalj časa? Ali lahko tudi rektalnega raka tako otipaš?
Še nekaj bi vprašal, ko ves čas govorim, da imam sluz na papirju. Je lepljivo in ima nek vonj. Kako pa ločim sluz od gnoja? Gnoj bi bil po mojem bolj nevaren kot sluz? Mora se mi tudi zaradi prekomirnega sluzenja vnema “rit”? Sluz menda nastaja na koncu debelega črevesja. Zdi se mi da moje težave (tudi urgenca, da grem, siljenje na blato brez veze itd.) izvirajo iz zadnjika. Pa me pošljejo na koloskopijo. Ali ne obstaja še ena preiskava kjer pregledajo le zadnjik (za začetek)? Zakaj začeti z najhujšo preiskavo?
Vem, da sem zastavil veliko vprašanj 🙁 No, odgovorite, če morete.
Hvala in lep dan vam želi
Miha
Spoštovani!
Ne, ne gre za težko operacijo. načeloma naj bi to naredili tudi v splošni amaoualnti, a zaradi poredkosti problema to naredijo specilaizirani proktologi. Pogosto odstranijo kar cel hemeroid, da je za vselej odpravljena težava.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik