Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Bolečine v želodcu

Bolečine v želodcu

Spoštovani!

Domnevam, da je imela v mislih kronično vnetje črevesa, česar pri vas niso ugotovili. Zdravniki včasih pretiravajo s vojimi črnimi slutnjami.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!

Ti znaki imajo skoraj zagotovo psihično podlago.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Vidi se na sluznici prebavil in priazdene pretežno debelo črevo, le kronova še nekaj tankega črevesa. Z laboratorijskimi izvidi se ne da kaj dosti pomagati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Želodca pa v glavnem ne prizadene, bolj težave driska, izguba teže, kri v blatu?

Ker sem imel pred pol leta mnogo preveč železa sem si danes spet izmeril železo. Glede na to da me je včeraj spet “napadlo”, najprej bolečine v želodcu, ko so te popustile pa slabost, pretakanje itd. Nimam padriske in ne bruham. Pa sem naredilše nekaj testov ki bi kazali na vnetje. Ali se Chron ne pozna kot vnetje na krvi?

Skratka, železo je še vedno pevisoko menda, tole so pa rezultati. Je CRP zaskrbljujoč?

S-ALT 0.36
S-AST 0.33
S-gama-GT 0.28
S-A-fosfataza 1.14
S-Železo 31.0 nmol/l
S-CRP 5 mg/l

Levkociti 5.1
Nevtrofilci 52
Limfociti 40
Monociti 4
Eozinofilci 2
Bazofilci 1
Eritrociti 5.3
Hemoglobin 156
Hematokrit 0.47
MCV 90
MCH 30
MCHC 330
MPV 8
Trombociti 238
Sedimentacija 2

Chron se po tem ne bi videl?

Mislim da je res imela to v mislih. Razjedice po nogah, bolečine v ramenskem sklepu in občasne črevesne težave, pa smo tam.

Ali tovrstno bolezen, tudi če traja že skoraj leto dni pokaže izključno kolonoskopija? Ni nobene druge posredne meritve, iz katere je mogoče razbrati sum na Chrona in upravičiti kolonoskopijo?

Pozdrav

Miha

Spoštovani!

Izvidom ni kaj oporekati, ap tudi težav ne morejo pojasniti. CRP je v redu. železo ni nič posebnega.

Na krvi se znakov Kronovega vnetja ne vidi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Razen pri nekom, ki ima 10 odvajanj na dan in jep opolnoma izstradan, bi se videlo kot slabokrvnost.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani gospod doktor

Tole je moje zadnje pismo pred gastroskopijo, ker sem se sedaj trdno odločil, da priem zadevi do dna. Sicer se zelo bojim, tako posega, kot posledic (glede na mojo preobčutljivost), najbolj pa tega, kaj bodo našli 🙁 Če najdejo raka v požiralniku ali v želodcu bi bilo bolje, da ne bi vedel. Najbolj še če bi rekli, da bi me pred 10 meseci še lahko ozdravili, zdaj sem pa prepozen. Ta rak me bo zdaj preganjal kakšnih 14 dni, vse do termina…

Ali je sploh mogoče, da bi bil rak? dva meseca lansko leto (okt, nov) precej hudo in podobno kot sedaj, torej tri dni me je prebadalo (najbolj zvečer) malo pod rebri, bolečina se mi je širila vse do zadnjega dela prsnega koša. Normalna prebava. Potem včeraj me je pa manj bolelo v “žlički”, mi je pa slabo ves čas, skupaj s pretiranim gibanjem in občutljivostjo črevesja. Blato je mehkejše, večkrat grem na potrebo (a ne več kot 2x dnevno), ves čas me nekaj napenja (tudi ponoči), črviči, najhujša pa je konstantna slabost. Želodec me pa skoraj ne boli, malo neprijeten občutek imam le. In potem se to obrne.

Od februarja do maja je bilo pa da tako rečem, bistveno bolje, čeprav ne 100% dobro. Nisem imel nobenih slabosti, nobenega napenjanja, spodnji del prebavil je bil OK, res sem imel dostikrat težave z zaprtjem in sem vsak dan spil kozarec donata in je bilo OK (prejšnja leta nisem imel težav z zaprtjem doma). Vse kar je bilo moteče te mesece je bilo to, da me je veliko dni zvečer malo tiščalo v želodcu, bilo neprijetno, občasno tudi na trebuhu nisem mogel spati. A ko sem se zbudil, sem bil OK. Morda subjetivno, a hude težave od vrtoglavice, tresenja, slabosti, napenjanja in precej močnih bolečin v sredini pod prsim košem (da sem jemal Lekadol, ki je začasno pomagal) so bile bolj blage, v glavnem zvečer. Niso mi toliko motile vsakodnevnega življenja, imel sem še življenje, da se bolj pesniško izrazim. V začetku maja je bilo v enem tednu mi le dvakrat tiščanje v želodcu zvečer, nekatere dneve pa nič…

Odkril nisem do zdaj nobene povezave ne s stresnimi situacijami, hrano ali čemerkoli drugim, le tem, da je zvečer ponavadi slabše kot zjutraj, čeprav ko me prime slabost, je pa zjutraj enako hudo ali še slabše.

Ali je mogoče, da bi imel rak že tako hude simptome, potem pa za 5 mesecev se malo izboljša potem pa spet napade da dokonča? Pravijo, da je to počasen rak, samo ne vem ali od začetka simptomov ali od nastanka. Ker simptome sem imel že lansko leto enako hude kot zdaj, le da sem se še tresel vsako noč dva tena brez razloga (živčno očitno zaradi slabosti), zdaj se pa (še) ne. Možno da se bom ko bom odšteval dneve do gastro 🙁

Na krvi ni bilo do zdaj videti nič razen malce povečanega železa, blato je bilo lasnko leto negativno na kri in parazite (letos nisem niti meril), CEA je bil zanemarljiv, bruhal nisem nikoli, izključili pa so tudi bakterijo (je nisem nikoli imel, kot je pokazala kri), hepatitis a,b,c, zlatenico, jetrne bolezni, žolčne kamne ipd. Težo imam tako kot sem jo imel, s tem da mi zaniha navzdol za par kil, denimo zdaj, ko mi je veliko slabo in enako je bilo oktobra, potem sem pa dobil vse nazaj. Generalno gledano sem pa tam, kjer sem bil. Ali je sploh teoretična možnost, da gastroskopija pokaže raka v zadnji fazi? Statistično sicer nisem rizičen (a saj veste kaj je statistika, za nekatere tudi zlaže), saj imam 36 let, v družini ni primarnega črevesnega raka (en stric je imel sekundarnega), ne pijem, ne kadim in nikoli nisem, kaj posebej “po domače” se ne prehranjujem, nekaj več McDonaldsov sem pojedel le kot študent… Drugače bi rekel, da nisem kaj vidno oslabel, zdaj nimam apetita ko mi je slabo te dni, in ko me želodec boli tudi nisem najbolj v redu s počutjem, samo zdi se mi, ko je kakšen dober dan, da sem pa OK. Torej da se ne počutim generalno na koncu, le ta prebavila me spravljajo na konec.

Skratka, ali imam sploh kaj razloga za skrb (za raka mislim), ali je ta misel že skoraj absurdna, glede na napisano, počutje in dosedanje diagnoze, ki so sicer posredne. Ker imam majhnega dojenčka in fajn ženo in če umiram je sicer bolje, da tega še ne vem. Take misli imam zato, ker o vsem kar so mi povedali in precej testov naredili, težko najdem neko razlagao, kaj bi mi lahko bilo. Sicer sem pa že s parih koncev slišal, da pol ljudi ima težave s kislino (meni nič ni pomagalo, niti inhibitorji črpalke niti ranital itd.), druga polovica pa z bakterijo. Tretji, ki jih je pa precej manj, imajo pa raka. In žal imam že dokazano, da nisem ne v prvi ne v drugi skupini… Zato tak strah, ker mi nihče ne zna povedati, kaj razen raka sploh lahko še povzroča take težave (razen bakterije in kisline).

Najprej sem sicer sklenil iti na barijev test, ki je manj naporen za živčnega pacienta, pokaže pa tudi tumorje, rane itd. Pa ga nikjer v SLO ne delajo :-((( No, v diag. centru Bled, samo ga praktično niso še nikoli uporabili so rekli, ne vem kdo bi mi potem razložil sliko.

Ne dvomim, da se zaradi takih težkih skrbi počutim slabše, ampak konkretna bolečina v želodcu in slabosti pa težko verjamem, da nimajo nekega globjega razloga. Vsaj ne toliko mesecev, zdaj jih štejem že 9 odkar me je septembra prvič hudo napadlo.

No, pa hvala za vse odgovore, ki ste mi jih nesebično dali in vso potrpežljivost.

Vaš Miha

Spoštovani!

A ni super, da je bilo toliko časa znosno. V 14 dneh vas bodo dokončno potolažili, da v želodcu nimate raka. Možnosti, da bi ga imeli praktično ni. Zagotovo je ta strah pred rakom čisto psihičnega izvora. Zdržite še naprej.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala za tolažilne besede. Nekaj dni se mi že zdi, da težje požiram. Morda je tudi to psihičnega izvora. Ali psihični vzroki lahko naredijo na določenih mestih res tako telesne in realne bolečine in težave? Se to res dogaja komu? Ne mislim panične napade ki trajajo pol ure, ampak dolgotrajne stalne težave ko boli na točno določenem mestu (meni se zdi da tam kjer požiralnik pride v želodec).

Po gastroskopiji se pa gotovo oglasim, da povem kako.

Pozdrav

Miha

Spoštovani!

Dogaja, dogaja – mnogim.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani

Danes sem imel gastroskopijo. Precej neprijeten pregled, a preživiš. Huje je bilo zadnjih 24 ur pred posegom, ko sem imel drisko, ponoči pa takšne krče v želodcu, da nisem vedel, kako naj dočakam jutro.

Izvid:

Požiralnik: Ni sprememb
Želodec: hipersekrecija
Dvanajstnik: Ni sprememb

Normalen endoskopski izvid.

Imeli ste prav, v mojem želodcu ni bolezenskih sprememb, čeprav me tudi v tem trenutku spet boli. Morda bo zdaj v naslednjih tednih bolje, ker imam na papirju, da nimam raka.Morda tudi take stvari pomagajo kaj vem. Je rekel zdravnik da sem med tistimi 30% pacientov, ki imajo silne težave, a vzroka vidnega ni. Vsaj takega, ki bi ga lahko z današnjimi diagnostičnimi sredstvi ugotovili.

Očitno bom moral narediti tudi kaj na sebi. Upam, da je to, da sem le šel na to nesrečno preiskavo prvi korak. Hvala vam za vso nesebično pomoč in spodbudne besede, ko mi je bilo najslabše. Ste zdravnik, ki bi si ga vsak pacient lahko želel imeti za izbranega zdravnika 🙂

Lepo se imejte!

Miha

Spoštovani!

Želim vam sproščujoč dopust in veselim se z vami, da nimate raka, ki vas je tako obremenjeval zadnje čase.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani

Želodec me še vedno boli, a se ne obremenjujem več preveč. Predvsem pred jedenjem, občasno pa tudi po več dni skupaj. Prebavo imam neredno, zaprtja ali driske.

Pišem vam zaradi nečesa drugega, a sorodnega. Včeraj sem v blatu opazil sluz. Danes me je močno vijalo, a naredil nisem kaj dosti, spet je bila v blatu sluz, krvi nisem opazil, blato je bilo zelo mehko. Sicer me napenja in zvija a nič več kot zadnje mesece.

Ali je sluz v blatu razlog za skrb ali gre lahko za kakšen nenevaren razlog?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Da povem bolj natančno… Na potrebo me tišči parkrat dnevno in to kot da je velika velika nuja. Na WC-ju pa ne naredim kaj dosti, čeprav me tišči. Vse kar dobim so nepovezani kosi blata in sluz 🙁 Krvi pa ne vidim.

To še ni razlog za paniko?

Pozdrav

Miha

Spoštovani!

To spominja na razdražljivo črevo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Sluz enkrat ali nekajkrat še ni razlog za preplah. Verjetno gre za nervozno črevo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

In glede na to da imam dokazano razdražljiv želodec imam lahko tudi črevo kajne? Sluzi zdaj ni več, imam pa enkrat drisko, drugič zaprtje, tretjič slabost. Vedno nekaj 🙁

Spoštovani!

Samo, da se je spet obrnilo malo na bolje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Sem imel spet sluz in tako tiščanje kot da me bo razneslo. Ampak le en dan. Drugi dan pa le drisko. Tole res ne zveni na kakšno vnetje, kajti vnetje verjetno ne traja le en dan.

New Report

Close