Bolečine v želodcu
Lep pozdrav ponovno
Oprostite ker vas spet motim. Zadnje dni me prsni koš boli še bolj kot prej, težko sedim, težko se premikam. Bi šel k svojemu zdravniku, ampak meni se bodo počasi smejali. Verjamem da bi se tudi jaz. 3 mesece sem imel težave z želodcem (sicer jih imam še, toda milejše), zdaj pa še tole. Res se malo čudno sliši. Bojim se le da bi kaj zamudil, angino pektoris, infarkt?
Tole traja sicer že mesec dni, ampak zadnji teden odkar se pa malo razgibavam je pa slabše (ne vem če ravno zaradi tega). Ker me je včeraj začel še boleti vrat in rama, sem naročen na masažo. Vrat in rama sta me na podoben način že bolela pred leti (preveč sedim) 🙁 in mi je masaža pomagala. Ampak tale prsni koš pa kot sem prebral težko boli zaradi “zasedenosti”.
Bolečina je stalno prisotna, zjutraj malo šibkejša, zvečer pa precej huda. Ne pomaga niti lekadol niti karkoli drugega. Otečeno kot se mi zdi nimam nič, temperature nimam. Včeraj sem šel 10 minut teči okrog bloka da vidim, če sploh zmorem. Sicer sem bil čisto na koncu in kašljal sem potem eno uro, najbrž ni bilo prav pametno po Ljubljanski megli to delati in tudi kondicije nimam ne vem kakšne, ampak sicer diham več ali manj normalno (le z bolečino). Če kaj pomeni, je tudi to, da najbolj me zaboli, ko globoko vdihnem in napnem prsne mišice!!
Boli me pri vsakem vdihu in izdihu ter premikanju. Če mirno ležim v posteljiin plitvo diham me ne. Boli me tudi če si pritisnem na zgornja rebra ki so nad prsmi denimo ali prosta rebra ob strani. Kašljam sicer ne (če ne tečem po megli). Sem imel pa pred dvemi meseci precej hudo virozo s kašljem in izgubo glasu, občasno me še boli grlo. Kot lahko sam slišim mi v pljučin ne piska (nisem sicer noben strokovnjak). Sem nekoliko bolj utrujen kot ponavadi, ampak to ni izjema pri meni, tudi spim slabo zaradi bolečin.
Da ne morim naprej… Skušal sem čimbolj izčrno opisati kolikor se pač da brez osebnega pregleda. Mislite da je najpametneje vseeno iti k osebnemu zdravniku ali tole res ne more biti nič hudega kljub temu, da je bolečina kar precej “nerodna” in za mojo glavo (saj veste, vsak ima svojo toleranco) kar huda. Ker se mi je po mesecu dni še poslabšala se že malo bojim, da me res ne zadane srčna kap… Zato vam pišem, prosim oprostite mi na sitnosti 🙁
Miha
Spoštovani!
Tole bo vnetje mišic in drugih struktur prsnega koša (vključno upoštevaje učinek toplote), kar boli ob premikih, nategu mišic… Čudno, da lekadol čisto nič ne pomaga – vzemite dva naenkrat. Drugih zravil vam zaradi težav z želodcem ne upam preveč vneto priporočati. Težave bodo v nekaj tednih minile same od sebe brez posledic, pa tudi ukreniti nimate nič kaj posebnega.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljen, g. Kersnik!
Zadnje čase imam nekaj problemov in prosim za vaš nasvet. Nekaj časa nazaj so me spremljale pekoče bolečine po ustih, o čemer sem vam že pisala, nato so se moje težave prenesle v želodec oz. prebavila. Že nekaj časa me je bolel želodec, zadnji teden me je močno tiščalo v žlički, kot bi mi nekdo pest potisnil vanjo (še vedno nekoliko). Žlička je bila močno boleča na dotik, sicer pa se mi bolečine pojavljajo po celem trebuhu. V začetku sem si pomagala z Rupurutom (po tel. nasvetu osebnega zdravnika) in danes dobila Ultop.
Po prihodu iz ambmulate pa me je napadlo nekaj povsem drugega – spredaj v prsih sem začutila nekakšno krčevito bolečino ali tiščanje in to je trajalo skoro tri ure. Dihanje mislim, da ni bilo oteženo. Nato je ta bolečina popustila, povečala se je bolečina na desni stranih trebuha in istočasno sem mi je pojavil občutek nečesa tujega v grlu, ki ga spremlja pomanjkanje sline. To je bilo dopoldne in popoldne sem kar nekajkrat začutila, kako se mi bo spet pojavila ta ista bolečina (pa se na srečo ni, vsaj ne tako hudo kot dopoldne).
Kaj bi to bilo? Rada bi poklicala v ambulatno, pa me je kar sram. Zadnje časa mi kar naprej nekaj nagaja to moje zdravje in bojim se, da me imajo že za hipohondra.
Hvala za vaš nasvet in lep pozdrav.
Mogdat
Spoštovani g. Kersnik!
Izgleda, da se moje težave kar nadaljujejo. V zadnjih dneh so bolečine v predelu trebuha (želodca) nekoliko manjše, vendar pa mojih problemov ni konec.
Od včeraj občutim čudno bolečino – kot nekakšen krč ali kot bi me kdo zgrabil za vrat, v predelu vrata (grla) in v žlički, ki je ob koncu grla. Zdi se mi, kot da bi mi primanjkovalo sline in bi tam notri bilo “nekaj”. Na trenutke se mi zdi, da kar težko diham (ali pa je to samo moja misel), ker me tako tišči.
Jem normalno (dietno). Zdi se mi, da je po hrani ta občutek za nekaj časa boljši (bolečina popusti), nato pa se ponovi. Vrat je normalno gibljiv, le pri sklanjanju čutim dodatno bolečino.
Ali je to povezano s povečano želodčno kislino ali bi lahko bilo kaj drugega?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav.
Mogdat
Spoštovani
Sem že pred nekaj časa rekel, da spet pišem 🙂 Nekaj obiskovalcev me je tudi vprašalo, kako sem rešil težave, ker sem kar naenkrat nehal pisati…
Nisem jih rešil, samo g. doktorja nisem imel kaj vprašati več. Nekaj mesecev je bilo z želodcem bolje, v tem smislu, da me ni ves čas bolel in ni bilo tako hudo, da bi pretirano motil življenje. Kakšne dni, tudi po pet dni, ga sploh nisem čutil, potem pa spet. Ampak letos, torej zadnjih 5 mesecev me je le bolel želodec, ponavadi zvečer. Nisem imel temu kar rečem hujše težave, kar pomeni zame težave tudi v spodnjem delu črevesja, pretakanje, mehko blato, slabost. Najhujša je gotovo slabost.
Razrešil nisem pa nič, kljub antidepresivom, ki sem jih jemal. Slabost se mi je pred 10 leti povrnila, kot bi odrezal sem zopet dobil “hujše težave”, ko me želodec boli 24 ur na dan, da težko zaspim, se mi pretaka, predvsem pa mi je ves čas napol slabo. Poskusil sem z vsem mogočim, tudi vročimi obkladki na trebuh, čaji, celo limoninim sokom, veliko tekočine… Ne vem, nič ne pomaga niti za 1%, zadeva gre svojo pot (naprej)… Glede na to da se mi je pred kratkim spet poslabšalo, bom šel k svojemu zdravniku za napotnico za gastroskopijo, da še to opravim. Bojim pa se da ne bodo ne vem kaj našli.
Malo sem upal, da sem se vsega rešil oz. da mi gre počasi, a stalno na bolje… Srečno smo rodili vmes in vse je kot mora biti. Razen mojega želodca. In ponovno poslabšanje se je začelo tako kot prvič, brez opozorila, pač pa z eno hudo slabostjo, 5-kratnim obiskom WC-ja v nekaj urah… Ampak nikoli ni izzvenelo. Kot zastrupitev, ki nikoli ne izzveni.
In ni mi jasno, kaj se lahko pojavi, traja 3 mesece hudih težav, potem počasi izzveni, a nikoli popolnoma, potem pa se čez znoč spet radikalno poslabša. Očitno je nekaj, kar se le potuhne, a ne odide, da potem udari nazaj.
Če berete prva sporočila… mislil sem da imam raka. No, izključeno ni, a vendar. Ali rak udari, se umiri in spet udari po 8 mesecih? Osebno mislim, da rak ne gre tako v valovih. Kisline nimam, vmes sem jedel ogromno jagod, so mi teknile, nisem imel težav, zdaj pa spet. Tudi to, da je kriva psiha, ne verjamem več. Od antidepresivov sem imel izključno negativne učinke, tudi prenehanje ni obrodilo sadov. Enako. Karkoli naredim je enako. Oziroma niha, ampak s svojo voljo.
Če bi bilo kaj hudega, bi bilo v 8 mesecih verjetno vedno slabše, se motim? Potem ne bi imel enake teže kot sem imel 8 mesecev nazaj (v bistvu imam celo 2 kilograma več), imel bi več težav (res me boli prst naroki že mesece in rama, ampak mislim da to ni povezano). 8 mesecev je pa že taka doba, da se kaj pokaže, ali ne?
Če pa ne bi bilo kaj hudega, potem bi se v 8 mesecih pozdravilo, se motim? Nič nedolžnega ne traja toliko časa…
Tako da… V neznanstvene stvari ne verjamem, se pa počutim, kot bi bil zaklet (pa da ne bo pomote, mislim da nisem)… Kot bi se mi v prebavilih namestilo nekaj slabega. Lahko gem spet gledati kako je s krvjo, verjetno bo tako kot prej… Nimam več idej… Zato nisem prej pisal.
Hvala za posluh 🙂
Pozdrav
Miha
Spoštovani!
Kljub vsemu gre za ciklična nihanja v razpoloženju in s tem povezanimi želodčnimi ter prebavnimi težavami. Običajno je tako, da se vmnes izboljša in kasneje lahko znova poslabša. Na raka pri tem ne bi pomislil.
Napredek pa je, ali ne.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Ja saj vem, rak bi šel samo na slabše, brez izboljšanj. Razpoloženje se mi poslabša kot posledica tega, da mi je slabo nekaj dni brez prestanka. Nisem opazil da bi bilo obratno (najprej psihični pretresi, potem poslabšanje prebavnih težav)…
Zanimivo, da so kakšne ure popolnoma b.p. Včasih tudi dnevi. Kot bi mi črevesje “norelo”, napenjalo, boli me v eni točki na desno od popka (kot novembra lani) itd. Takrat je tudi slabost (povezana očitno s črevesjem). Kakšna dva dni imam potem zaprtje in tudi slabosti ni…
Ko so pa dobri dnevi, me le boli želodec, na blato hodim pa normalno, takrat mi ni slabo.
Ja, napredek je zaenkrat v tem, da se nisem še tresel brez razloga od oktobra lani.
Glede na to, da gre za ciklično težavo, ki ni bila nikoli odpravljena, katere so sploh takšne bolezni, ki se ponavljajo in ne pozdravijo čisto? Vnetje želodčne sluznice? Chronova bolezen?
Pozdrav
Miha
Spoštovani!
Vse kar popisujete je najbliže panični motnji al igeneralizirani anksiozni motnji, ki sta začinjeni s hudimi telsenimi znaki s strani želodca. Držim pesti, da bi bilo čim manj cikličnih napadov in da bi vse skupaj čim laže prenašali.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Hvala lepa. Zanima me le nekaj – ker to kar traja, kakšna je pa verjetno da se pri takem draženju prebavil recimo s strani živčevja, ki traja in traja potem res razvije rak ali kakšna resna bolezen? Sam namreč sklepam, da če nekaj dolgo dražiš (kot pljuča s tobakom) imaš prej ali slej “prave” posledice.
Miha
G. doktor.
Ali sicer obstaja kakšna telesna ciklična bolezen ki napade želodec, črevesje, povzroča slabosti, vrtoglavico, bolečine v želodcu, poteka ciklično in v slabem letu dni ne pusti (vidnih) posledic na človeku v tem smislu, da so izvidi normalni, teža normalna, “moč” človeka normalna?
Pozdrav
Miha
Ponovno pozdrav
Moram povedati, da so me danes precej prestrašili. Bil sem pri dermatologu, ker imam težave s kožo že nekaj let (diagnoza Serboreični dermatitis) in je ena redkih stvari pri meni, da imam diagnozo (zdravila za blaženje pa do danes še niso pomagala, čeprav vedno dobim nekaj novega, zdravila pa tako ni so mi pojasnili)…
Skratka, ga. zdravnico je skoraj bolj zanimal moj želodec in pravi, da je dovolj alarmni znak, da se zadeva 8 mesecev ni umirila. Poleg tega so se mi po nogi pred nekaj meseci naredile nekakšne razjede, koža se odlušči in pride do krvi, potem se naredihrasta, ki se nikakor ne zaceli popolnoma, ostane temnejši madež. No, pozabil sem kako je zdravnica to imenovala, ima neko ime 🙂 Pravi, da take “razjede” lahko kažejo na vnetje prebavil. Ni mi pa povedala, kakšno vnetje, kronično, rakavo, avtoimuno ali kakšno drugačno. Ali ni pri vnetjih značila spremenjena krvna slika in nizka temperatura? Morda veste, o kakšnih razjedah govorim? Naj povem še to, da nekaj hrastic se še vidi, ampak v zadnjih 2 mesecih se mi ne delajo nove, vsaj velike ne. Trenutno s tem nimam posebnih težav. Ali je 8 mesecev težav s prebavili brez bruhanja, krvi, z dobrim apetitom, brez izgube teže res že samo po sebi že alarmni znak. Sem jo spraševal alarmni znak za kaj, pa ni želela komentirati. Jaz si pa njen neodgovor potem skoraj razlagam kot smrtno obsodbo :-(((
Vaš
Miha