Bolečine v želodcu
Ja meni so se pojavili po dnevu ali dveh…
Vrtoglavica, hujše slabosti kot prej, občutek neorientiranosti, ne morem spati več kot nekaj ur dnevno… Grozno. Nisem vedel da imajo ta zdravila tako močne stranske učinke lahko, zato sem malo pobrskal. Na večini forumov ljudje pripovedujejo strašne zgodbe kako se ne moreš odvaditi, kako je bilo še slabše itd… Niti ne bi gledal, če se ne bi v teh dneh počutil še slabše, odkar jih jemljem. Tudi ne verjamem zdaj vsakemu, ki nekaj napiše na splet, pa vendar: Je kaj resnice v tem, da gre za “hude” tablete s hudimi učinki?
Pozdrav
Miha
Spoštovani!
1. Nekateri antidepresivi imajo “stimulirajoči” učinek in lahko nepričakovano in nperedvideno povečajo tesnobnost, kar se očitno dogja pri vas. Zdravilo je potrebno zamenjati, če v tednu dni ni zaznati boljšega prenašanja. Ob njih je koristno jemati še anksiolitike, ki pomagajo prebroditi to obdobje in hkrati do učinka antidepresivov tudi uspešno pomirijo znake tesnob,eki je že tako prisotna.
2. Antidepresivov se ne navadimo, anksiolitikov pa. Slednji pri daljšem jemanju od 4 tednov, azto naj bi bilo priporočeno bodobje za anksiolitike tam do 14 dni.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Evo spet mene, da še malo podaljšam to dolgo temo…
Želel bi vam zaželeti vse najlepše ob praznikih in hvala za vso pomoč, ki ste mi jo nesebično nudili nekaj mesecev. Škoda da ni moj osebni zdravnik (ki ga še nisem videl, ker ima ves čas nadomestila) takšen kot ste vi… S svojo nesebično pomočjo pomagate veliko ljudem tukaj. Res ste eden tisti zdravnikov še, ki dela po Hipokratovi prisegi in mu je za zdravje ljudi, ne le za denar. Hvala vam. In na tem mestu bi vam zaželel predvsem veliko zdravlja v letu 2005, to je najpomembenjše 🙂
Pozdrav
Miha
Z menoj se sicer takole… V glavi mi je bolje v tem smislu, da ne razmišljam o raku in hudih boleznih, imam veliko dela zdaj pred novim letom, Zoloft tablete še jemljem. Kar zadeva druge probleme je takole. Slabo mi je bolj redko, nimam več tako hudih slabosti, ki so mi tudi tesnobo povzročale. Imam tudi dober apetit, kar se pozna pri tem, da sem v decembru dobil 2 kili nad svojo siceršnjo težo. Ni sicer to problem, moram pa malo paziti, da ne pojem preveč sladkarij (oktobra ko sem shujšal pod svojo težo sem jedel vse, kar sem lahko, da mi ne bi upadla še naprej, zdaj pa imam 6 kil več kot takrat in pač moram paziti, ne bi garderobe menjal)… Morda je tudi to, da sem se majčkeno zredil krivo da ne razmišljam o raku. Nekako še nisem slišal za bolnika z rakom na prebavilih ki bi se po 3 mesecih začel rediti…
Želodec me sicer še boli, predvsem po jedi imam neprijeten okus v ustih in požiralniku, sili me na kašelj in malo me tišči, nimam pa takih krčev kot sem jih imel. Spodnji del prebavil je tudi tako… Bolje, a ne dobro, občasno me še vedno tako napenja, da me prav črevesje boli. Ampak če pogledam ves december ne le posamezen dan, lahko rečem, da je nekoliko bolje, gotovo pa ne slabše.
Se mi pa dogaja že ves december nekaj drugega… Bolečine 🙁 Boli me v prsnem košu, spredaj in zadaj pod rebri, kot bi me pljučne mrene bolele. Same od sebe ne, pri dihanju, zajemanju zraka in premikanju. Najmanjši premik me zelo zbada, zadaj celo bolj kot spredaj. Recimo da bi delal trebušnjake, treba zajeti sapo in se dvigniti malo, takrat denimo začutim ves pas okrog prsnega koša, okrog in okrog telesa. Ne vem kaj bi to bilo, ker je vsak mesec kaj drugega me niti ne vleče več k zdravniku. Malo sem samo pogledal in res bi lahko bolele pljučne mrene, ki so oživčene, ampak menda je to posledica tuberkoloze, pljučnice ali česa drugega. Zdaj da mi traja že dobre tri tedne brez sprememb je malo čudno. Če bi se pripravljal infarkt bi me verjetno že zadel, pljučnica bi se verjetno pokazala z vročino, tuberkoloza pa s kakšnim izpljunkom… Tako pa me samo na kašelj sili, predvsem pa boli. Občutek imam da bolj, ko jem in me tudi želodec malo tišči in požiralnik. Ne vem ali je to moč povezati z želodcem, ker tudi ko me ta ne boli nič, recimo zjutraj, težko vstanem zaradi bolečine v predelu pljuč. Če imate morda kakšno idejo, kaj bi to bilo, bi bil zelo vesel. Tokrat ne razmišljam da imam kaj hudega, upam da ne, ker tudi k zdravniku nisem šel. Ne morem za vsako stvar iti. Včasih me tudi v predelu ledvic boli… In ja, trtica. Najprej sem mislil, da sem se udaril, toda očitno ni to to. Težko sedim, ker me začne tista kost nad zadnjico tako boleti, potem me tudi boli ko ne sedim nekaj časa. Pa zadnje čase kar precej hodim hitro hojo s psom in vse.
Pa sem pomislil, tale rebra oz. mrene ali karkoli, trtica, tudi rama me boli že mesece (vmes me je že nehala, pa me je spet začela na gibanje boleti), ali je lahko to kakšna težava s skeletno mišičnim sistemom oz. s hrbtenico? Bi se lahko vse tako kazalo? Ali pa mi pač glava pošilja napačne impulze, se mi zdi, da me kar bolijo organi brez razloga. Nisem šel spet dati krvi, ampak prav shiran ne delujem okolici. Tako da… sem bolj pozitiven kot sem bil, ne razmišljam preveč o težavah, me pa motijo, kvaliteta življenja je slabša. No, ker pričakujem otročka februarja, žena mi ves čas govori, da sem z njo noseč. Njo boli križ, mene prsni koš. Njo pritiska v želodcu, mene tudi… No to je hec. Ne morem biti z njo noseč.
No, hvala vam za vse dobrega, ne samo kar ste storili zame, tudi za druge na tem forumu.
Lepe praznike!
Miha
Spoštovani!
Super. Prav vesel sem, da vam gre na bolje.
Bolečine v prsnem košu so najbrž zaradi razbolete mišične stene, reber ali vezi prsnega koša, zato tudi čutite prebadajočo bolečine, kadar pride do natega teh struktur. Težvae z meseci minejo same od sebe ne glede na zdravljenje, zdravila pa bolečine samo nekoliko omilijo. Glede na težave z želodcem pa je pravzaprav smotrno jemati le lekadol, ker bi vas anitrevmatska zdravila najbrž spet pahnila v včeje težave z želodcem. Lahko bi pomagala tudi kakšn nežna – ne pregroba – masaža. Za ramo in ostale dele bi lahko veljalo podobno. Drugega razloga za te težave trenutno iz opsia ne slutim.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Aha, prav lepa hvala. Torej je mogoče da človeka okrog reber boli tedne dolgo? Ja boli me res pri nategu (vdih, izdih, premikanje) teg struktur. Če sem čisto pri miru in čisto plitvo diham me ne. Zvečer je ponavadi slabše, verjetno ker sem ves dan na nogah.
Ja glede na to da sem imel začetek oktobra -3kg, zdaj pa +5 je bolje, vsaj apetit imam, ker mi ni tako slabo cele dneve. Psihiater mi je svetoval, naj ne hodim na gastroskopijo, ker me bo samo vznemirilo in poslabšalo, tako da nisem šel. Prav tako meni, da me lahko prebavila mučijo do ženinega poroda konec feb., ker me podzavestno skrbi da bo vse v redu.
Spoštovani, od česa boli trtica ko človek sedi in pritiska nanjo? Kako lahko omilim, razen da čim manj sedim in se čim bolj gibljem (morda je to maščevanje telesa ker sem cele dneve samo sedel). Ja, rama me je bolela pol leta, potem je nehala, zdaj pa spet. Me je pa pred 2 leti vrat bolel da ga nisem mogel več obrniti, so me poslali na fizioterapijo in mi je pomagalo, tudi z vajami, katere so me naučili. Neke lopatice imam povešene, tako da hrbtenica ni 100%. Vsak dan pa tudi nisem mlajši.
No, v bistvu sem vam najbolj želel voščiti, ker se mi zdi prav, da ljudi, ki ti pomagajo v najtežjih trenutkih ne pozabiš potem, ko so trenutki že malo lažji.
Miha
Spoštovani!
V zvezi s trtico – naredite si svitek ali pa izrežite penasto gumo, da tisit del pri sedenju ne bo pritiskal. Trtica bi morala biti čvrsta, pa se včasih nekoliko premika in zaradi tega potem boli – kot posledica padca, izgube telesne teže in morda še česa…
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdrav še enkrat
Samo vprašal bi… Ali so takšne bolečine v prsnem košu lahko kaj resnega? Ko boli pri dihanju in premikanju, sicer pa ne in rahlo sili na kašelj ves čas? Ker imam še težave z želodcem me zanima ali lahko od požiralnika na tak način boli prsni koš spredaj in zadaj? Ali je mogoče da te boleče “pljučne mrene” vztrajajo tedne dolgo? Gre za vrsto revme?
Hvala in vse lepo…
Miha
Spoštovani!
To so bolečina prsne stene. Ne predstavljajo nič resenga, so pa nadležne. Minejo same od sebe – lahkko šele po več tednih.
Pri bolečinah požiralnika jih lahko čutimo zadaj in spredaj.
Gre za vnetje stene in ne mrene – traja pa tudi več tednov.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Da vas še zadnjič letos zamorim 🙂
Nič ni takega, kar bi lahko tovrstno bolečino povezovalo z želodcem? Pri zgagi in kislini ne boli ves prsni koš 24 ur na dan? Zadaj, spredaj, tudi na močnejši pritisk na rebra? Kot bi imel vse razboleno…
Nimam pa temperature, preej sem utrujen, ampak v glavnem se ne počutim generalno zelo slabo, decembra sem se zredil 2 kili ker imam sicer dober apetit itd.
V prsnem košu me pa vedno bolj boli. Zdaj že pri normalnem dihanju. Nobena takšna bolezen ne obstaja, ki bi življenjsko ogrožala in bi bil glavni znak boleč prsni koš? Naj povem, da je bolečina lahko precej huda, precej moti normalno življenje. Ponavadi je zjutraj najbolje, zvečer pa najslabše. Pljučnica, tuberkoloza, infarkt itd. to bi imelo še druge znake? Zdi se mi da težje diham, samo sapo lahko zajamem (boleče) tako da mislim da se mi tako le zdi, ker me pač vse tam okrog boli.
Ker mi želodec še vedno nagaja, predvsem s tiščanjem pod žličko me zato zanima, če to ne more biti povezava? Slabosti kot mi je bilo prva dva meseca so le še zelo redke, tudi črevesne težave imam le občasno (vendar prepogosto, nekajkrat na tedn), predvsem kot prekomerno napenjanje in zvijanje po črevesju.
Ali pri hudih boleznih pride ponavadi do izgube kilogramov? Ker jaz sem se nasprotno celo zredil malo. Torej prav sklepam da prebava ne dela tako slabo, kot se mi zdi po tiščanju in bolečinah? Iz želodca na prsni koš se pa tudi nima katera bolezen da bi se lahko razširila verjetno?
Hvala in lepe praznike vam želi
Miha
No da bo slika bolj popolna, še tole… Boli me tudi desna rama, roko težko gibljem v nekatere položaje, denimo dvignem, iztegnem pred sebe. Bolečina prihaja iz sklepa. To me je bolelo več kot pol leta, zatem je izginilo, pa se prejšnji mesec spet pojavilo.
Potem je še boleča trtica na pritisk. Traja že mesec dni, pritisk na trtico mi povzroča bolečine, nisem se pa nič udaril…
Ali imajo lahko vsi ti problemi (razen želodca) skupno osnovo v mišičju in okostju nekako? Morda revmatično obolenje? Moj oče je zelo trpel zaradi revme ko je bil mlajši.
Pozdrav in hvala še enkrat
Miha
Spoštovani!
Če boli na pritisk na rebra, bolečina izvira iz prsne stene, ne iz globine. Bolečina zaradi zgage je različne intenzitete in v povezavi z zatekanjem kisline v požirlanik ter tako odvisna od hrane. Naštete možnosti drugih bolezni bi se pokazale še z drugimi znaki – vročina, hujšanje…
Stanje želodca je trenutno nekoliko boljše, z občasnimi poslabšanji, obenem pa ste staknili še vnetje mišic prsnega koša, kar vam povzroča dodatne probleme.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Vse naštete težave je težko povezovati v enotni bolezni. Rame prej obli zaradi manjših okvar na kitah, ki so lahko nastale zaradi oddaljenih aktivnosti lai neznatnih poškodb ob padcih v preteklosti. Trenutno ni kaj bistvenega spremeniti. Blaga masaža in ev. zdravilo proti bolečinam.
Trtica v določenih okoliščinah postane nekoliko bolj gibljiva, kot je pričakovati (npr. po hujšanju) in potem pri določenih gibih ali na pritisk boli. Stanje se praviloma umiri smao od sebe.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik