Bolečine v želodcu
Ja test na bakterijo Helobacter Pyoli je negativen.
Zaj je 3 dni slabše, kar se potem tretji dan pozna tudi na blatu, ki je precej mehkejše in nepovezano (včeraj zvečer se mi je pa pretakalo po črevesju 100 na uro)…
Mehko blato je kot kaže posledica nečesa drugega. Kaj sicer tako zmehča blato in povzroči pretakanje in slabost?
Zdaj sem naredil še test S-CEA, ki menda sicer ni diagnostičen, morda pa je lahko kamenček v mozaiku… Vrednost ki jo imam je 0.704, to je ok?
Testiral sem ponovno kri na slabokrvnost in dobil izredno povišano železo v krvi (vrednost 46.5). Zanima me ali lahko prihaja do nihanj, ker pred mesecem in mesecem in pol sem imel pa 26, kar je še normalno? Je ta vrednost zaskrbljujoča, glede na to da je tako visoka? Mi to lahko povzroča slabosti?
Hematološke preiskave so b.p., edino monociti so 11 namesto 2-10. Morda to kaj pomeni?
Mimogrede sem testiral še holesterol, HDL imam 1.2, kar je premalo, LDL pa 2.7 (skupno imam 4.4).
Lpe pozdrav
Miha
Da ne bo nepopolno, naj povem še ostale izvide:
S-Železo: 46,5
Levkociti: 4,4
Limfociti: 37
Monociti: 11
Eozinofilci: 2
Bazofilci: 1
Eritrociti: 5
Hemoglobin: 148
Hematokrit: 0.43
MCV: 86
MCH: 30
MCHC: 346
MPV: 8
Trombociti: 238
Jeternih testov niso delali, ker sem imel narejene 2.10, torej pred dobrim mesecem. Takrat je bilo železo 26,8
AST: 0,27
ALT: 0.25
S-Gama-GT: 0,27
S-alfa-amilaza: 1,10
S-CK: 0,98
S-Albumin: 51
S-Proteini: 74
S-Bilirubin (dir. reakcija): 4
S-Bilirubin cel.: 24
S-Kreatinin: 91
Naj povem še to, da sem bil danes tešč, ampak sem se testiral šele ob 11 uri dopoldne. Je lahko to razlog za visoko železo in monocite?
Miha
Spoštovani!
Monociti so lahko hitro brez kakšnega posebnega razloga nekaj višji, medtem ko tako povišanega železa ne znam razložiti. Zaenkrat emu ne bi posvečal posebne pozornosti. V primeru suma vnetja ali rane želodčne sluznice pa je to celo dobro, ker bi bile neugodne le nižje vrednosti.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Ali je lahko železo povišano zaradi jemanja C vitamina slučajno?
Mene so skrbele nizke vrednosti, ker se “hude” stvari menda napajajo z železom iz telesa in ga nižajo.
Tudi CEA 0.7 je menda dober. Naj ne bi bil diagnostični test (torej je lahko lažno negativen) a vendar… Če pogledam vse skupaj (ne hujšam, ne bruham, nimam hemoglobina v blatu, CEA je nizek) še vedno nimam razloga za pretirano zaskrbljenost v kateri se nahajam…
Zadnji teden me je mučilo kot bi me zgaga pekla do prsnega koša, napihovalo, tiščalo v želodcu, grenak okus v ustih nekaj ur po jedenju, vsi znaki funkcionalne dispepsije, kakor imam “delovno” diagnozo. Dva dni pa me manj napihuje, edino grenak okus imam v ustih pogosto, mi je pa skoraj ves čas slabo in zaprtje imam 🙁 Spet čisto drugi znaki… Ne vem ali lahko dispepsija povzroča slabost 24/7 ali je to samo po kosilu, ker mene iz spanja zbujajo valovi slabosti…
Mislim, da bi imel zaradi raka ves čas slabost, ker bi do zapore prišlo bi bil pa verjetno že zelo razširjen in bi se tudi kako drugače kazal na testih že?
Tako slabost sem imel že malo več kot mesec nazaj, pa je potem popustila, ko sem dobil virozo…
Moj zdravnik meni, da bi morda moral obiskati psihiatra, ker je vedno manj možnosti, da tako hude težave povzroča organsko obolenje. Jaz sicer zelo težko verjamem da bi mi bilo lahko slabo od tesnobe, postanem pa tesnoben, ko mi je slabo, to je pa res.
Pozdrav
Miha
Spoštovani!
C vitamin nekoliko pospeši vsrkavnaje železa iz krvi, ne bi pa si upal trditi, da je za visok dvig v celoti odgovoren C vitamin.
Zaskrbljenost je psihična kategorija in jo bo le težko odpraviti kljub negativnim izvidom – z njo se boste morali še dodatno pspasti, saj gre za odraz generalizirane anksioznosti.
Tudi na sipepsijo vpliva anksioznost -tesnoba. Tudi zbujanje je prej posledica napadov tesnobe, kot pa samo dispepsije.
Pri raku ni slabosti, če odštejemo znane bolnike v končni obliki bolezni, ki pa je vi nimate.
S psihatrom sta najbrž predolgo čakala, oz. bi moral zdravnik že ob vaših prvih znakih spregovoriti o možnosti generalizirane anksiozne motnje. Sedaj imava najino sporočanje precej frgamentirano in zapletaolo se v glavnem okoli fobije želodčnega raka ter sem lahko že malce pristran glede tega, vednar bi resno vzel ponudbo in se pogovoril s psihiatrom. Najbrž bo potrebna poštena kura antidepresiva in seveda iskanje golboljih vzrokov za vaše bojazni. Zdravljenje anskioznsoti v povezavo s fobijo ni senostavno niti hitro, a je uspešno.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Hvala za vso pomoč.
Mislil sem da se zbujam zaradi slabosti, če pa dobro pomislim se zbujam sredi noči prevečkrat tudi v dneh, ko mi ni slabo in me ne boli želodec do te mere, da mi ležanje na trebuhu povzroča nelagodje.
Psihiatra mi je predlagal g. dr. ki je abdominalni kirurg. Napotnico mi mora verjetno napisati splošni zdravnik? So psihiatri specializirani glede na motnje?
Pravzaprav niti nimam ravno strahu pred rakom na želodcu, ampak pred tem, da sem na smrt bolan. Dejansko se tako občasno počutim, verjetno pa ne zaznavam pravilno svojih težav. Vidim, da dober izvid, kar vsi našteti gotovo so (vsaj ni nobenegaćslabega da tako rečem), me ne pomiri. Možno je, a tudi gastroskipija, če bi bila b.p. me ne bi “ozdravila”, ker imam težave tudi s prebavo (torej možnim “rakom” na črevesju), glavoboli, torej možnim “tumorjem” v glavi itd… Tako res ne bom prišel nikamor, samo mučne preiskave me bodo naredile še bolj tesnobnega, pravega olajšanja pa tudi pri izvidu b.p. verjetno ne bo. Bo, ampak le do trenutka, ko mi ne bospet dva dni skupaj slabo v želodcu oz. trebušni votlini…
Moje prebiranje interneta ima pa očitno prej slabe kot dobre posledice. Ker človeku čisto nič ne koristi, če pri raku želodca denimo piše: tiščanje v želodcu po jedi, slabost, spahovanje, napenjanje… Manjka pa klinična izkušnja po mojem. Ni vse v naštetih simptomih. Ker denimo ne piše niti, kdaj je bolniku z rakom slabo. Po vašem stavku sklepam da v zadnji fazi ne v prvi. V zadnji se pa verjetno tudi klinična slika vseh teh testov, ki sem jih opravil že spremeni, razumsko dvomim, da v blatu ni hemoglobina takrat. Verjetno torej preveč intenzivni znaki ki trajajo že skoraj 2 meseca, kliična slika do sedaj pa je ok, če odštejem tisto železo (prejšnji mesec je bilo “normalno tudi to”). Zdravnik, pri katerem sem (abdominalni kirurg) ima precej opravka z bolniki, ki imajo res raka na želodcu. Mi je lepo povedal, da mu ne delujem kot da imam raka in je z gastroskopijo ali brez možnost skoraj nična. In še simptomi naj ne bi bili pravi kljub temu, kaj piše na internetu o raku želodca. Pravi, da bi pri takšnih znakih, a ne morem niti spati v dveh mesecih pri raku bil že shiran oz. bi se pogovarjali vsaj o 10-15 kilah manj. Sem bolj kot shiran očitno živčna razvalina, kar kažejo nekateri znaki, za katere tudi sam trdim da so znaki tesnobe (oblivanje vročine in misel da tega ne bom preživel, ko mi je malo slabo. Malo pravim zato, ker pri hudi slabosti bi verjetno bruhal).
Glede na to, da se mi resnično zdi, da sem hudo bolan, ko mi ni dobro, je nedvomno tudi v glavi nekaj hudo narobe. Moji bližnji tudi pravijo, da če bi sami toliko premišljevali o najhujših monostih, da bi že zblazneli…
Gre le za to, da se mi vleče brez vidnega izboljšanja… Nisem navajen, da imaš lahko subjektivno vsaj hude težave, a se nič ne odkrije, minejo pa tudi ne. Če me pošteno napenja in boli želodec dneve in dneve je v moji glavi, da mora biti nekaj hudo narobe z njim. Očitno se pa lahko motim…
Hvala vam!
Miha
Spoštovani!
Ja, na žalost ste šli po daljši poti, ker vas že ob prvem stiku z zdravstveno službo nihče ni opozoril na to možnost za vaše težave. Prepogosto se zapodimo kar v prvi telesni znak… Vse bo še dobro. Če se izkaže, da gre za tesnobo, se je jo da prav solidno obvaldovati.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Saj ne verjamem, da gre za ta vzrok, če bi verjel pravijo, bi bil že dober… Priznam pa da se lahko motim, zato bom pač upošteval nasvete…
Logika mi sicer glede na izvide in simptome ne kaže na raka, jaz sem šel samo z eleminacijo možnosti… Nič ni ostalo razen rak. No in to da si sam povzročam težave tako rečeno. Ta možnost mi je tako kot rak tudi malo neverjetna, da bi bilo kaj takega mogoče v taki meri. Razumem da me je zvijalo v želodcu pred izpitom ampak… nisem niti v stresu, drugem razen zaradi zdravstvenih težav… No ja, morda je pa kaj “pod površjem”…
Dragi Miha!
Tudi jaz imam težave z želodcem.Iz prebranega pa lahko presodim, da si en velik paničar!!!!!!!!
Oprosti,ampak tako malenkosten si, da je kar hudo. Pazi na prehrano, jej po malem in večkrat, izogibaj se: kavici,čokoladi, paradižniku in ostalim citrusom, čebuli,česnu, ne jej preveč začinjene hrane,ne pij gaziranih pijač, alkohola,predvsem pa se ne sekirajjjjjjjjjjjjj toliko.Pojdi v naravo, se sprosti in izogibaj stresnim situacijam.
Ne jej toliko tablet, saj imajo tudi te stranske učinke.
Lp, Lenča
Pozdrav
Se spet jaz malo javljam… Zdaj sem naročen k psihiatru za ponedeljek, pa bom potem gastroskopijo urejal… Glede na to, da mi je bilo 3 dni neprestano (vendar ne toliko da bi bruhal) slabo, potem je slabost popustila in me je začelo napenjati po črevesju do bolečin, imel sem skoraj drisko (prej pa zaprtje)… še prej me je pa 3 dni bolelo v prsnem košu in požiralniku tiščalo, kot bi me pekla zgaga… Je tole precej čudno vse skupaj? V 10 dneh so se mi torej izmenjali VSI simptomi, kar jih je mogočih… Praviloma mi ne “nagaja” vse hkrati…
Ker ne zmorem vsega naenkrat in grem zdaj najprej do psihiatra, me zanima, ali je kakšen od teh simptomov (nekajdnevna slabost in pa izmenjavanje zaprtja z drisko) kakšen od alarmnih simptomov? Menda obstajajo alarmni simptomi, kjer ne gre odlašati z gastro/kolonoskopijo niti za en dan… Med nje naj bi spadala hitra in huda izguba teže, bruhanje krvi, kri v blatu, ugotovitev anemije v krvi ipd… Da se ne bom delal pametnega ker nisem… Je pogosta slabost in dolgo trajajoča slabost eden takšnih alarmnih znakov? Ali pa menjavanje driske z zaprtjem? Sicer se pa tudi splošno slabo počutim nekatere dni (boleče grlo, vnete oči, boleče mišice)…
Nekdo mi je tudi rekel, da če ima človek vse mogoče simptome, en dan ene drug dan druge, da potem se ponavadi izkaže, da ni nič takega.
Hvala in lep pozdrav
Miha
Ja, da ne pozabim, skupaj občasno s temi simptomi ki sem jih naštel, imam tudi simptome tesnobe, kot je ta, da ne vem kam bi se dal, ker sem tesnoben, regetanje delov telesa oz. posameznih mišic… Slabše je ponavadi zvečer in ponoči, dopoldne pa bolje. Tako v povprečju… Ne vem ali je to posledica teh težav s prebavili ali vzrok. Samo tesnoba me ponavadi napade PO TEM, ko mi je slabo…
Miha
Pri psihiatru sem dobil tablete Zoltof. Danes sem vzel drugo in sem precej čuden po njih. Vrtoglavica me daje, slabo mi je nekoliko bolj kot prej, ne morem spati več kot nekaj ur… To vse omenja tudi med stranskimi učinki. Ali je vredno vztrajati? Se lahko stranski učinki z rednim jemanjem omilijo? Pravi uččinki so mi rekli pa šele čez 7-10 dni se pokažejo…
Lep pozdrav
Miha