Bolečine v želodcu
Ja saj… Svakinja pravi, a je pri vsem skupaj verjetnost za raka tako majhna, da je o njej brezpredmetno razmišljati. Zdi se mi da statistično tudi vam po opisu vsega ne izgleda kot rak, moj zdravnik tudi meni, da ne. Tako da res brez veze o tej možnosti razmišljati verjetno. Ker tudi ne razmišljam da me bo avto jutri povozil. Pa me seveda lahko… Morda je pa ta dolga tema pomagala še komu v taki situaciji. Prebiram redno vse vaše odgovore… Zdi se mi da ima mnogo ljudi danes psihosomatske težave in to dolgo časa. Tega je zagotovo več kot pred 50 leti, način življenja je postal težak. Naši predniki so denimo bolj garali na poljih in na kmetijah, zdaj smo pa kao osvobojeni (sam delam za računalnikom) težkega dela, ampak se mi zdi, da je pa stresa vedno več. In to tistega tihega, ki se ga niti ne zaveš vsak dan ko hitiš po opravkih in gledaš na uro, ali ti bo uspelo vse narediti… Zdi se mi, da nas naglica ubija. Navzven smo vsi lepi pred strankami in poslovnimi partnerji, znotraj pa odpovedujemo…
Samo moja misel, da ne bom ves čas samo jamral…
Vsekakor bom, to sem vam že dolžan, saj ste mi boj prisluhnili kot moj izbrani zdravnik… Sem pa problematik in laho verjetno traja… Za ilustracijo – mostiček ki sem ga dobil na zobeh pred 3 leti me je bolel 2 (dve!) leti preden sem nanj lahko ugriznil. Neverjetno a resnično. Kot kaže je bil dobro narejen, ker sedaj laho nanj brez težav jem. Trajalo je pa 2 leti da so se mi pomirili živčni končiči tam kjer sem bil “brušen”…
Samo še nekaj bi želel vprašati… Tale viroza mi je gastroskopijo precej zavlekla 🙁 Ampak razen raka, ki ni prav verjeten, pri tovrstnih težavah kaj življenjskega ne zamudim, tudi če nisem prvi dan imel gastro? Glede na dejstvo, da sem bil za bakterijo Pyoli testiran iz krvi in je nimam ter Controloc sem jedel 4 tedne zdaj (zdaj sem nehal, morda bo pa tako bolje, ali me vsaj manj napenjalo zvečer in ponoči, morda imam pa premalo kisline zdaj), ker je bil sum na kislino… Skratka, za življenje se mi verjetno ne gre v smislu, da bi bilo pomembno da bi jo opravil prej (razen za moje živce)?
Hvala in pozdrav
Miha
Spoštovani!
Mislim, da ste to zelo jasno in nazorno povedali. Vsaka generacija sproti se mora prilagajati novim vzorcem in najti nove rešitve, kako preživeti. Ponavljajoč stres marsikoga pahne v bolezen. Izogniti se mu praktično ne da, razen z umikom v “hipijevstvo” ali kaj podobnega, vendar pa moramo z njim živeti in najti rešitve, kako obvaldovati učinke neposrednega stresa in učinke ponavljajočega se.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Zadnje tedne je malo bolje. Ne počutim se več generalno bolan, ampak me bolj ali manj teži želodec. Enkrat imam napihnjenega po jedi, drugi dan me boli okrog popka in peče. Poslabša se predvesm zvečer oz. od kosila (cca. 16 ure) naprej, ponoči pa popusti. Včasih me boli ure dolgo ali ves dan, včasih kakšen dan skoraj ne čutim želodca. Slabo mi je samo še enkrat do dvakrat na teden. Prebava je pa tako tako. Se mi zdi, da je kar redna, samo vsak dan spijem 2dcl donata, sicer imam bolj zaprtje. Mučijo me pa prekomerni vetrovi in to tedaj, ko me tudi boli v želodcu. Zjutraj nimam vetrov, ti so najhujši zvečer in ponoči. Če bi vsaj rupurut kaj olajšal, bi mislil da me muči kislina, ker imam tudi v ustih grenak okus takrat, ko bi rekel, da me peče želodec. Ali so vetrovi lahko od jemanja Controloc tablet?
Ali lahko bolečine in napenjanje traja ure dolgo oz. ves dan, če imam vnet želodec oz. podobne stvari? Sem vedno mislil da človeka muči samo kakšno uro po jedi recimo…
Skratka, prej sem se počutil bolj bolan, zdaj se počutim bolje s težavami v želodcu.
Ker mojega zdravnika ni do četrtka, bi vas vprašal, ali je priporočljivo še naprej jemati Controloc, zdaj jih jem že 38 dni po 40mg na dan (ta močnejše). Imam jih še pol zavitka…
Ali je sicer res, da tako akutni problemi, ki bi pri človeku bili zaradi raka, ne bi bili 2 meseca v recimo enaki intenzivnosti? Hočem reči, z rakom bi šlo hitro navzdol, bi začel krvaveti itd.? Še drugače, rak želodca v fazi ko je že boleč se ne vleče še 3 leta? Ker če gre rak želodca hitro, potem je to tudi znak, da ga nimam, sem že 2 meseca v bolj ali manj enakem stanju… Generalno zadnje čase celo boljši, čeprv me preccej pogosto po precej ur skupaj matra želodec.
Recimo danes, po kosilu se mi zdi kot da se mi je želodec napihnil, potem me začne silno napenjati, spahovati se, napihnjenost mine, me pa boli in kot da bi me res peklo, zdi se mi da me celo prsni koš v sredini boli (tudi če globoko vdihnem)… To je požiralnik verjetno. Ljudje laiki mešamo požiralnik z grlom, ampak požiralnik je nad želodcem verjetno…
Glede na to da nimam končne diagnoze, kakšne stvari pa lahko jem, to mi ni nihče povedal. Verjetno majhne obroke in lahko hrano, kar tudi počnem. Res pa precej sladkarij (peciva in čokolade) jem. Tudi surovo jabolko včasih, to so verjetno na negativni listi te stvari? Kaj kar bi čim manj tudi napenjalo? Ne vem, testenine, riž, krompir, kaj od tega? Surovo sadje ne? Zelenjava kuhana? Morda če vas ne morim preveč samo nekaj osnovnih podatkov hrane za denimo tak… vzdražen želodec?
Saj ko berem tele vaše prispevke in ta forum… Se mi zdi da sploh nisem osamljen z bolečinami v želodcu. Vidim da mnogo mladih (recimo da sem še mlad) piše o težavah (celo več kot starejših) in to tudi o hudih, dolgotrajnih, težave mesece dolgo, po vsem kar poje itd.. Driske itd…
Ne vem, želodec je en tak organ se mi zdi… da se hitro vse na njemu pozna in odraža. In mora biti dobro z možgani povezan, ker želodec tudi slabosti dela take, da je joj… Osebno lažje prenašam da me recimo noga boli kot želodec. Ta ima tako neprijetno bolečino, kot bi se človeku “jedro” žgalo… Tako malo psihološko 🙂
Lep večer vam želim kljub dežju!
Miha
Spoštovani!
Nič nenavadnega ni, če smo po obroku nekoliko napihnjeni. Večkrat je to povezano s hrano, pa tudi s požiranjem zraka med jedjo, salbim žvečenjem…
Pri boleznih želodca odsvetujejo vso hrano, ki posamezniku ne paše. Včasih nas kdo preseneti, ker lahko uživa zelo nenavadno hrano, a to ni nič narobe. načelno se je ptorebno izogibati kajenju, črni kavi, ostrim začimbam, prežganju, ocvrtim jedem, pogretim jedem in jedem, ki individualno škodijo. Majhni obroki večkrat na dan, vsaj 4 ure pred spanjem ali ležanjem. Dovoljeno je vse, kar vam ne dela težav.
Verjento imate še največ težav s spahovanjem in zatekanjem kilsine v požiralnik, zato imate take občutke sredi prsnega koša.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Samo zdravila ne učinkujejo name. Vzel sem že veliko rupuruta in rutacida, ne deluje.
Zato sem tudi malo obupan. Ker mi zdravila toliko časa ne pomagajo 🙁 Tudi gastroskopija me ne bo rešila kot čudež… če je kaj hudega (tukaj ne mislim ravno na raka), tako ne bom “osvobojen”, če pa ne bo “nič posebnega” tudi ne, glede na težave, ki se jih ne morem znebiti…
Controloc bi menda moral pomagati najkasneje v mesecu dni, jemljem ga pa skoraj 6 tednov. A če imam vendarle preveč kisline, bom ob želodec, glede na to da mi zdravila ne primejo, drugih pa praktično ni na razpolago kot so ti inhibitorji črpalke?
Pozdrav
Miha