Bolečine v želodcu
Spoštovani,
jaz imam že nekje 2 leti težave z želodcem. Predvsem kako uro po jedi me začne boleti v zg. delu trebuha bolj na levi strani. Včasih opažam bolečino tudi, ko moram na blato. Bolečina ni konstantna, ne reže, bolj taka ko se pojavi za par sekund, nato izgine, nato pa spet. Traja par ur do celo dva dni. Se mi pa pojavlja večkrat na mesec ali pa je včasih tri mesece mir. Skrbi me, da gre za trebušno slinavko ali rano na želodcu. Ko so se te težave pričele, sem imela zelo malo apetita, je pa res, da sem bila pod velikim stresom, shujšala sem tudi. Sedaj sem se lahlo zredila, saj sem se malo umirila, ampak težave z želodcem še me malo pestijo. Res je, da spijem veliko kave čez dan. Včasih me začne boleti zjutraj ali pa zvečer po hrani. Tu in tam se pojavi tudi vetrovi, skupaj s to bolečino v zg. delu levo. Ne vem zakaj me zdravnica ne da na gastroskopijo, zelo me skrbi, da je kaj nevarnega, sploh ker nameravam zanositi. Bi lahko to stres povzročal?
Spoštovani!
Ti znaki niso kaj preveč podobni raku trebušne slinavke. Gastroskopija ne bo mogla odvrniti vaše bojazni glede tega. Pojdite na UZ trebuha, kjer vam dobo lahko pregledali trebušno slinakvo in vas pomirili.
Opisane težave so navadno povezane z nekaj več kilsine in /ali nervoznim črevesom.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni!
Imam težave z želodcem. Naj še pred tem povem nek dogodek iz pred 8ih mesecev. Bila sem na pregledu za sladkorno in spila tisto tekočino ob 15.00 popoldan na prazen želodec, kasneje sem še jedla in ni bilo težav, ko sem prišla domov pa sem imela prvi dan od 16-1.00 periodično bruhanje vsakih 15 min, naslednji dan drisko celi dan, tretji dan in potem še 1 teden pa grozno dušenje, oteženo dihanje in težave spanje, kot nekakšen napad, prav dušila sem se. No to je v roku 2 tednov minilo in sem normalno naprej jedla, sicer pazim kaj jem. Pred 5imi meseci sem imela gastro, ugotovili so samo reflux, ki nisem vedla, da ga imam saj sicer nisem imela težavm odvaja sem blato vsaki dan, a sem pazila pri prehrani.
No pred 2 mesecema pa sem se odločila, da ne bom več jedla metformina (jedla sem ga skoraj 1 leto zaradi motene tolerance za glukozo, sicer nisem debela, celo previtka saj se po metforminu shujšala še 4 kg in sem zdaj presuha). Začela sem s paleo dieto, uživala ogromno sadnja, zelenjave, kostne juhe, mesa, ribe, vitamine, probiotike z prebavnimi encimi in klematsko algo(nutriflor) tor gobo reishi. Prvič sem težave občutla ko sem pila smuti in mi je postalo malo slabo, potem sem pojedla čez 1h en jogurt in banano. Ko sem prišla domov je blo vse OK in sem nadaljevala s paleo dieto še 2 tedna. Vmes naj povem, da sem se malo preveč prenajedla ribeza in borovnic, ter tudi črešenj. Skratka kar veliko sadja. Po 14 dneh sem najprej dobila vnetje sinusov, zelo hudo, na levi roki na nadlahti sem dobila takšen izpuščaj kot nek herpes in me je zelo srbelo. Misla sem, da je to kakšen detox znak( srbeči izpuščaji) in posledica uživanja reishi. Sinuse sem takrat imela že vnete par ni, izpuščaj se je pojavil par ni za tem. Postala sem tudi zelo napihnjena. Za sinuse sem jedla sinupret, a težave z napihnjenostjo so se nadaljevale v bolečine v želodcu. Bile so grozne. 4 tedne sem poskušala z lahko hrano a ko ni šlo več sem šla k zdravniku, ki mi je predpisal nexium 40mg 2 tedna, a ni bilo boljše. Začelo me je peči v spodnjem delu trebuha, okoli mehurja, želodec je takrat malo popustil celo apetit sem začutila. Izvidi vode so bili KUL. Nisem bila še čisto vredo a sem začutla lakoto po 5 tednih in pojedla žemljo in banano in se je vse ponovilo. Zdravnik mi je predpisal nexium 40x40mg in ruporut. Vse sem jedla 1 teden. Naj omenim, da sem postala tudi zaprta. Začele so se hude bolečine v desni strani pod rebrom, zelo močne. Zmanjšala sem dozo na 40mg zjutraj po zdravnikovem nasvetu. Bolečina je po 1 tednu popustila, zečelo pa me je zelo peči po želodcu, med žličko in popkom, občutek kot bi se opekla s koprivami. Apetita še vedno nimam, pazim kaj jem, malo glutena, lahko hrano, nič sadja vse prekuhano. Bila sem na uv trebuja in je bilo vse kul, gastro imam čez 2 meseca, dala sem tudi blato za parazite, prebavljivost in še nekaj. Zdravnica je rekla, da imam slabo prebavljeno hrano. Če zjutraj pojem ovsene kosmiče grem normalno na blato spet vsak dan. Na novo imam spet predpisano dozo 40×40 nexiuma za 4 tedne. A jaz nimam apetita, izgubila sem 0,5kg v 2 mesecih kar je malo a za mene, ki sem že tako drobna je veliko. Utrujena sem in izmučena, apetita sploh nimam, silim se jest. Želodec me ne boli več tudi po jedi ne, me pa že zjutraj, ko se zbudim koprivasto žge na območju med popkom in žličko in tako je čez ves dan, občasno me tudi prime takšna tesnoba in mrzlica, istočasno s tem občutkom.
Sumijo na gastritis, ki pa v tem primero očitno traja če 2 meseca in se mi meša saj nimam 1% apetita, kljub temu, da ni več bolečin. Uživam lahko hrano, probiotike, in nexium. Strah me je, da se ne bo več izboljšalo in bo postalo to kronično in neozdravljivo, ne vem ali mi je to povzorčila hrana, predvsem kisla in sadnje (ogromno fruktoze) saj sem imela že od pre refklux ali pa kakšna alergija zaradi tistega izpuščaja na roki, naj omenim tudi, da so me 1-2 dni izjemno srbele dlani rok. Sanja se mi ne kaj bi to bilo.
Pozdravljeni,
če prav razumem, je glavna težava zdaj, da nimate apetita. Boli vas ne več, a je tako? Kaj naj bi potem postalo kronično? Normalno jejte, normalno živite dalje in rešujte vsakodnevne težave. Ne se bati nečesa, za kar sploh ne veste, ali obstaja oz. če je to pri vas prisotno! Kaj si povzročimo z enolično prehrano? Jejte malo oziroma zmerno, vsega po malem, obvezno zajtrkujte, spat pa pojdite s praznim želodcem. To vam bo prihranilo marsikatero težavo in bolezen.
LP!