Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Bolečine v želodcu

Bolečine v želodcu

Spoštovani g. doktor.

Bi vas nekaj drugega vprašal, pa bom kar tule, da boste vedeli, kdo sem 🙂 Po mojem nima veze s prebavili…

Zadnjih nekaj let, zadnje čase pogosteje se mi dogaja taka reč, da v enem trenutku postanem utrujen, zelo zaspan, vse meboli, od prsnega koša, vse mišice na telesu, oči imam boleče in težke, glava me boli. Spanje je v takem stanju podobno nočni mori, saj se ves čas zbujam, še bolj sem trd v mišicah kot sicer, križ me boli. Takrat praviloma spim dlje, tudi 10 ur lahko, samo zjutraj je še slabše 🙁 Saj sem takšen, kot bi me povozil tovornjak. Vse me boli, komaj se premikam, simptomi kot sem zgoraj opisal… Najraje bi šel v dve kepi in tako ostal. Tudi zvečer postanem že ob sedmih recimo blazno utrujen in zaspan, ker sicer ko sem OK sem bolj nočni ptič, kar pomeni da ne grem spat pred polnočjo.

Temu sem pred letom, dvema rekel, da sem gripozen in pripisoval kakšni virozi, ampak grlo me ponavadi ne boli ali zgolj minimalno, tudi iz nosu mi ne teče… Zadnje čase odkar sem bral malo pa si rečem, da sem “fibromilagičen”, ker me tista reč še najbolj spominja na to stanje. Je kot nekakšen napad, ki se zgodi zelo hitro, potem pa traja, lahko dva dni ali pa tja do tedna. Se je pa začelo to bolj pogosto pojavljati, prej je bilo pa redkeje…

Pa me zanima le vaše mnenje, ali bi me moralo tako stanje skrbeti? Imate kakšno idejo, kaj bi to v rsnici bilo? Tega ne morem nikomur zaupati, naj grem k zdravniku, kaj naj pa rečem, da me vse boli, da sem pregoren in utrujen, kot bi me povozil traktor? Nimam pa vročine, pritisk je enak kot ponavadi, torej normalen.

Saj si govorim, da bo spet bolje, ampak me malo skrbi ker je pogosteje. Gre lahko za kakšne primanjkljaje v možganih, manjka kakšen hormon ali kaj? Ste že imeli kakšnega pacienta s temi težavami? Ponavadi ko sem najbolj “fuč” grem malo ven, se dobesedno prisilim, da se lahko dvignem s postelje. Nekako gre, a nisem taprav. Čutim v glavi in povsod.

Pa še en nasvet za ramo sem potreboval, sem a v novo temo poslal…

Spoštovani!

Nekateri imamo bifazni denvni ritem in smo zaspani dvakrat dnevno. Glede na okoliščine je pogosto težko izpolniti potrebo po spanju, kot jo narekuje naša notranja ura. Najvčekrat ni druge izbire, kot prilagoditi se spremembam.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Torej sami ti simptomi ki trajajo po nekaj dni vsake toliko niso znak česa nevarnega? Zaspanost, utrujenost, bolečine v mišicah, vrtoglavica… Dejansko tako, kot da sploh ne bi spal teden dni 🙁

Spoštovani!

Po moje ne. Nihče se ne more ves čas počutiti tip top. Potem pa še različni zunanji vplivi in dejavniki.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Mi je jasno da se nihče ne more ves čas 100% počutiti. Gre le za to, da se mi dostikrat pojavlja in sicer vedno enaki simptomi… Potem pa izgine. Me je le zanimalo, če boste glede na prebavo in vse rekel: Evreka, če vas pa še tole napada, potem je pa lahko to ali to. Ampak verjetno ni povezano in ker mine, je potem za upati, da ni kaj resnega.

Miha

Spoštovani

Za tale konkreten simptom bi vprašal, ali je bolj značilen za nervozno črevesje ali za Chrona:

Na blato grem samo vsake 2-3 dni, ampak takrat dvakrat. Normalno zame je vsak dan… In ko grem bi potem pričakoval človek zaprtje. Imam pa malo trdega blata v bunkicah, malo driske zraven, malo sluzi po školjki… Naj pa povem, da me par ur preden grem kao malo tišči, samo nič ne naredim, kot bi mi nekaj samo črevo dražilo (od tod verjetno sluz).

Skratka, ne znam drugače opisati, a je to zaprtje ali driska, ker ni ne eno ne drugo… Prav pogosto ne grem, me pa vmes brez veze tišči, blato je pa malo tako, malo tako… Krvi ni, samo sluz se najde na papirju (rumenkasta)…

Lep pozdrav

Miha

Samo še eno vprašanje… Konstantno imam belo zeleno obložen jezik in razjede na njemu. Slabokrven vsaj do septembra 2005 nisem bil (takrat sem zadnjič testiral)… Za rdeče fleke ki se selijo po jeziku sem slišal da gre lahko za t.i. geografski jezik, i pa naj ne bi bil pekoč, mene pa tedaj precej peče… To se mi dogaja že nekaj let. Tudi jezik je vedno obložen, ponavadi bolj belo najbolj v sredini, včasih vleče na zeleno. Ali je to lahko povezano z mojimi prebavnimi težavami, ki se mi dogajajo? Mislim pa da sem imel jaz vedno bolj obložen jezik. Ali je nujno da obložen jezik pomeni neko bolezen v telesu ali imajo lahko tudi zdravi bolj bel jezik?

Hvala za pomoč in odgovor

Miha

Spoštovani!

Jezik nič kaj velikega ne pove v diagnostiki z izjemo sijočega rdečega gladkega jezika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Nervozno črevo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Gospod doktor, želim vas srečno novo leto 2008! Da boste še naprej tako dober človek, kot ste bil do zdaj.

Vaš Miha

Hvala enako. Upam, da vam gre dobro.

Janko Kersnik

Tako kot vedno. Še vedno isti problemi, a se ne pustim preveč.

Pozdravljeni!
Zanima me ali bi lahko bila to kislina?
Namreč nenehno se mi spahuje,večkrat v eni uri,včasih imam bolečine v prsnem košu ob premikanju,vzdihovanju,pa tudi nemorem dihati včasih večkrat na dan,ko pa po domače rignem pa lahko spet normalno zadiham.Ali te lahko tudi tišči v prsih zaradi kisline?
Zanima me tudi kako je GERB povezan z dihanjem ali pa kislina?

Najlepša hvala za odgovor. Lp Jasna

PS: Prosila bi vas,da mi odgovorite na moj mail : [email protected]

Spoštovani!

Odgovoril sem vam po elektronski pošti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!
Tudi jaz vas prosila za odgovor za moje težave.
Že kar nekaj časa opažam bolečine sredi prsnega koša.Bolečine so podobne tiščanju na sredini in ostro seganje v levo in desno stran prsnega koša.Včasih me ta bolečina prebudi sredi noči,traja 15 do 20 minut in mine.Bolečine ne omili sprememba lege telesa, pač pa sama mine po določenem času.Pojavlja se tudi preko dneva.Težav z želodcem nimam,kisline ali zgage ne čutim, težave se ne pojavljajo po jedi,tako da ne vem čemu bi pripisala bolečine.Bolečine se pojavljajo v različnih stopnjah, včasih so tako izrazite,da čutim rezajočo bolečino v sprednjem delu prsnega koša in v hrbtu.Zadnjih nekaj dni kar preko celega dneva vztraja tiščanje na sredini prsnega koša.Prosim, če mi lahko odgovorite kaj bi lahko bilo vzrok mojim težavam.

Lep pozdrav!
S.J.

Spoštovani!

Kljub temu, da ne občutite kisline, bi najprej pomislil prav na zatekanje kisline v požiralnik, kjer draži sluznico in posledično občutite bolečine. Druga možnost je, da gre za telesne znake paničnih napadov. Za razjasenitev bi bilo najbolje narediti zdravilni poskus z jemanjem nolpaze 14 dni dvakrat denvno. če bi prišlo do vsaj delnega izboljšanja, potem je prva možnost potrjena in boste z nadaljnjim zravljenjem in drugimi ukrepi boljši, če ne bo učinka, je treba razmišlati o tem, da je za to kriv stres, ali kaj drugega.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,

tudi jaz bi vas lepo prosila za nasvet. Ob prebiranju teme in težav avtorja sem se tudi sama malo našla v zgodbi. Sicer moje težave niso dolgotrajne, trajajo 3 tedne in sem zelo zaskrbljena. Mama je pred 2 leti umrla zaradi raka na želodcu, sedaj pa se težave pojavljajo meni. Stara sem 29 let, 169 cm, 55 kg. Težave so se začele tako, da sem opazila, da sem kar naenkrat vseskozi napihnjena v spodnjem delu trebuha. Trebuh je bil prav velik in trd in to neodvisno od hrane, sicer po hrani nekoliko bolj, a tudi zjutraj, ko se zbudim. Ob tem me je tudi rahlo bolelo, večinoma bolj na desni strani od popka, malo levo pri dimljah, malo zadaj v spodnjem delu hrbta, skratka bolečina se je selila, vseskozi sem pa imela občutek, da me tišči na blato, tako da sem hodila po 5 krat na dan in to so bili samo mali bobki ali pa tudi nič. Zjutraj sem pa normalno šla na blato vsak dan. Potem mi je zdravnica predpisala Nolpazo, ker je menila, da je gastritis. Želodec me do takrat ni nič bolel, niti zgage nisem imela. Potem sem začela jemati to, po parih dneh se mi je pojavila še bolečina v želodcu in slabost, prvo samo kako uro na dan, potem dva dni cel dan, kak dan nič, napihnjena pa sem še vedno. V spodnjem delu trebuha me sicer ne boli več, le v želodcu in morda malo v hrbtu občasno. Potem čez kak dan pa se je pojavilo še spahovanje in to ves čas, če jem ali pa ne, po jedi še bolj, pa tudi pokašljevanje in tak kovinski okus v ustih. Kisline pa ne čutim, da bi me kaj peklo ali karkoli. v teh dveh ali treh tednih sem shujšala cca 3 kg in zelo me skrbi. Pred temi tremi tedni pa nisem nič hujšala, celo zredila sem se malo v zadnje pol leta (moram povedati, da zadnje pol leta tudi moja prehrana ni bila preveč uravnotežena, zaradi pomanjkanja časa sem jedla večinoma sendviče, burek in tako). Zadnja dva dni imam tudi zelo mehko blato, ni sicer prav driska, a nekje na meji. Bolečine niso hude, da bi morala ležati ali kaj takega, ampak je pa moteče in predvsem zaskrbljujoče. V tem času res jem samo lahko hrano, ne pijem kave, ampak sem ugotovila, da ni nič kaj odvisno od tega kaj pojem, je vedno isto, neodvisno od hrane in pijače. Včasih sem poskusila spiti kavo in pojesti sendvič pa me ni bolel želodec, včasih pa sem spila čaj in pojedla prepečenec pa me je. Jem pa tudi zelo malo, saj sem hitro sita (to sedaj, prej sem kar veliko pojedla in zelo rada jem). Trebuh je napihnjen, želodec rahlo boli, spahuje se mi, čuden okus v ustih. En teden je že kar jemljem ZPČ a je vse samo slabše oziroma prihajajo vsak dan neki novi simptomi. Pred dvemi leti sem opravila gastroskopijo, ki je pokazala, da imam kronični površinski gastritis in neke erozije na želodcu, požiralnik in dvanajstnik pa bp. Kako je možno, da imam kronični gastritis, do sedaj pa me ni nikoli nič bolelo niti pekla kislila niti nič… zato tudi terapije nisem imela. Sedaj me je strah, da se je iz tega vnetja razvil rak in mi povzroča težave. Opravila sem ginek.pregled in UZ trebuha, kjer je bilo vse bp, na gastroskopijo čakam. Krvi mi niso še pregledali. Kolonoskopijo pa sem enkrat opravila pred cca 3 leti (ker sem imela uveitis in stalno malo višjo temp. 37,3 so sumili, da imam KČVB) in je vse bilo bp, razen notranjih hemeroidov s katerimi pa nimam težav, vsaj mislim, da ne. Ker sem vsa panična in že po naravi bolj anksiozna, ne morem ničesar več početi ampak samo razmišljam o teh simpomih in boleznih in s tem si verjetno nič ne dobrega ne delam. Ali imate kak nasvet zame oziroma mnenje za kaj bi lahko šlo? Naj pa povem, da nisem imela nikoli težav s prebavo, niti z želodcem, jedla sem vse in tudi spila kar veliko kave, na žalost. Alkohola pa ne pijem sploh. Zadnje 3 tedne pa kar naenkrat vse to. Bi lahko to bil rak na želodcu? No saj vem, da tega ne morete vedeti, a glede na izkušnje in znanje me zanima vaše mnenje… Najlepša hvala za pozornost in čas!

Spoštovani!

Znaki v ustih kažejo na zatekanje žeodčne kisline. Nadaljujte z nolpazo.

Kar se tiče ostalega dela črevesja, pa gre skoraj zagotovo za nervozno črevo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,
hvala za odgovor. Torej se vam to ne zdijo znaki za raka? Zelo me skrbi, ker se je vse pojavilo tako nenadno, iz danes na jutri, sploh ta trebuh velik, sicer sem suha, prej pa nikoli nič. A to ni čudno? Kaj pa menite o mojem kroničnem gastritisu, ki so mi ga diagnoaticirali na gastroskopiji pred 2 leti in ga nisem zdravila saj nisem imela nikoli težav? Je možno, da imam zaradi gastritisa sedaj napihnjen trebuh in bolečine v želodcu in spahovanje? Skrbi me, da ni kaj hujšega. Kisline sicer ne čutim, da bi me karkoli peklo… Hvala lepa že vnaprej.

Spoštovani!

Ob predstavljenih podaktih brez pregleda težko rečem kaj bolj podrobnega. O tem se boste morali pogovoriti z zdravnikom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close