bolečine v zatilju in ramenih
Pozdravljeni!
Stara sem 25 let in nedavno so se mi pričele bolečine v vratu in ramenih, ki so se razširile v zatilje in vrh glave. Bolečine so dokaj močne (predvsem v zatilju), zato moram večkrat na dan počivati, predvsem, ker imam občutek, da mi vratne mišice težko držijo glavo.
Vrtoglavice nimam, zgolj slabost, ki jo bolj povezujem s strahom kot pa z dejansko težavo.
Vrat je normalno gibljiv. RTG slikanje je pokazalo, da imam hrbtenico v vratnem predelu povsem ravno (izvid ortopeda: v celoti izravnana lordoza, brez evidentno vidnih lomljenih osi). Zdravnik me je poslal na MRI in CT, vendar je čakalna doba kar dolga.
Pred parimi dnevi pa so se mi pojavile težave tudi v levi roki (občutek težke roke, topa bolečina) in nogi (premična bolečina okoli kolena in mravljinčenje stopala), zato so me testirali za borelijo (še čakam izvid).
Bila sem sicer pri nevrologu (triažni pregled), ki pravi, da je vse OK – mišice se odzivajo normalno, ravnotežje bp in ni videti večjih težav.
Predvsem me zanima kaj povzroči ravnanje hrbtenice in ali je mogoče moja bolečina povezana s tem?Marsikdo me seveda opozarja na psiho-somatske dejavnike….
Hvala lepa za Vaš odgovor.
Lep pozdrav.
Če vas je pregledal nevrolog in rekel, da je nevrološko vse OK, je treba to upoštevati. Verjetno je problem močna mišična bolečina v vratu, ki seva sedaj že na vse konce, in zaradi krča izravnava vratno krivino. Pri takih težavah dodatna slikanja navadno ne pokažejo nič posebnega. Drugače bi bilo, če bi se poleg bolečine v roki pojavila tudi slabša moč. Jaz bi svetoval redna močna protibolečinska zdravila z dodatkom spazmolitika vsaj kak teden ali 10 dni. Kar se pa tiče psiholoških dejavnikov, so pa le-ti vpleteni skoraj v vsako bolezensko dogajanje, le da jih je težko kategorizirati. Vzemite si čas zase.
Lp
D
Lepo pozdravljeni!
Lepo bi vas prisila, če mi lahko razložite ambulantni izvid, ki sem ga dobila po rentgenu zgornjega dela hrbtenice in pravi:
“Normalna višina korpusov in diskusov. Rahla dekstrokonveksna deviacija vratne hrbtenice – antalginčna drža. Zmerna intervert. artroza na srednjih in spodnjih vratnih segmentih in na cervikotorak. prehodu. Nekoliko izravnana cervikalna lordoza.”
Na slikanje sem šla, ker mi občasno omrtvi leva roka in sicer ne čutim oz. zelo slabo mezinec in prstanec, kar se nadaljuje tudi v podlahet. To se mi dogaja že kar nekaj časa in včasih to traja tudi po dva meseca skupaj ali več. V roki nimam pravega občutka, kar me seveda zelo moti pri prijemanju kakih predmetov in tudi pri pisanju na računalnik ali pisalni stroj, kar ves čas uporabljam v službi.
Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav!
Lep pozdrav.
V vašem primeru RTG ne pokaže kaj dosti, ker prikaže le spremembe na kosteh ne pa na mehkih tkivih. Več bi seveda poveda CT ali MRI (magnetna resonanca), še prej pa bi jaz svetoval EMG leve roke, ker je problem morda v utesnitvi živca v komolcu in potem slikanje vratu sploh ne bi bilo potrebno.
Srečno.
David
Spoštovani,
pred mesecem dni se mi je pojavil glavobol (zadnji del glave), ki so ga spremljale bolečine v vratu in med rameni. Glede na to, da ves svoj delavnik presedim za računalnikom, sem sklepala, da so glavobol in bolečine v zgornjem delu hrbtenice posledica sedenja. Pričela sem izvajati vaje za vrat in prenehala sem spati z vzglavnikom.
Stanje se ni izboljšalo. Sedaj se mi pojavlja omotica, včasih imam občutek, da se mi bo zvrtelo in vse okoli mene se navidezno upočasni. Bolečina v glavi se mi je pričela seliti iz enega konca glave v drugega. Včasih me boli tik nad čelom, včasih za očmi, včasih v sencah, najpogosteje pa v zadnjem delu glave. Bolečina je po navadi nenadna in bolj ostra. Tudi hitro mine. Ves čas pa imam občutek ‘težke’ glave. Pojavljalo se mi tudi mravljinci v levi roki (predvsem v sredincu, prstancu in mezincu), občasno pa tudi v desni.
Bila sem tudi pri osebni zdravnici. Nevrološko naj bi bilo vse OK, vendar mi slikanja glave niso opravili. Naredili so mi EKG in odvzeli kri. Vse BP, edino pritisk sem imela bolj nizek, vendar ne izven normalnih mej.
Ker je moja težava že precej moteča in me ovira pri normalnem delovanju in življenju, se obračam na vas.
Za pomoč se vam v naprej zahvaljujem.
S spoštovanjem,
Tina