bolečine v trtici
Zelo verjetno je to posledica udarca. Ob padcu bi lahko bili prizadeti pomembni živčni spleti, ki ležijo ob trtici.
Mislim, da bi bilo nujno narediti Rtg posnetek, da se vidi ali ni morda prišlo do kakega zamika trtice.
Lep pozdrav,
Za Veteran:
Pri vašem poklicu so podobne težave zaradi prisilne drže dokaj pogoste.
Težave so povezane z napetostjo zadnjičnih in medeničnih mišic, ki lahko zmanjšujejo prekrvavitev, tudi v nogah.
Težave lahko zdravimo z manualno medicino, prav tako bomo pregledali ostale dele hrbtenice.
Lep pozdrav,
Do podobnih težav pride po porodu dokaj pogosto. Verjetno bi bilo pametno slikati ledveni del hrbtenice in se oglasiti pri nas na pregled, da vidimo, kje je vzrok težav in možnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Tudi jaz vam pišem zaradi neznosnih bolečin v trtici. Lani junija sem imel operirane ramenske vezi. Bolečina se mi je pojavila pred 5 dnevi, brez da bi padel ali dobil udarec. Na dotik me tudi bolijo 5, 6, in 7 vretence. Trtica me tako boli, da komaj sedim in ležin na hrbtu.
Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Sandi
Z operacijo ramenskih vezi bolečine verjetno niso povezane.
Lahko gre za problem s hrbtenico, lahko gre za prehlad itd – oglasite se, da ugotovimo vzrok težav in možnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Stra sem 40 let, moje bolečine pa so se pojavile nenadoma pred par meseci.Ponoči, ko spim vedno ko ležim na hrbtu me začne bolet trica oz. križj v predelu zanjice.Vsakič se od bolečine prebudim in potem skušam počasi zavestno eno za drugo malo pokrčiti noge ter se počasi zdrsniti v bočni položaj, v katerem pa bolečina v trenutku mine.To se dogaja celo noč. Včasih me malo še boli ko vstanem v ledvenem delu križa, čez dan pa nič.Čez dan večinoma sedim v službi, vendar se pojavijo bolečine in neprijeten občutek v križu oz. celi medenici ko stojim na mestu več časa.
Kaj mi svetujete? Pri zdravniku nisem še bila, ker vem da bo to …slikanje…tavanje…
Hvala
pozdrav
približno 3 tedne čutim bolečine v trtici in zgornjih ritnih mišicah.občutek pa imam tudi kod da bi imel topo bolečino v anusu.v tem času se mi je tudi nekoliko poslabšala prebava,ki je prej bila normalna.kakšne krvi ali sluzi v blatu nisem opazil.Zanima me če je lahko bolečina v anusu in prebava povezana z bolečinami trtice.
l.p alan
pozdrav
približno 3 tedne čutim bolečine v trtici in zgornjih ritnih mišicah.občutek pa imam tudi kod da bi imel topo bolečino v anusu.v tem času se mi je tudi nekoliko poslabšala prebava,ki je prej bila normalna.kakšne krvi ali sluzi v blatu nisem opazil.Zanima me če je lahko bolečina v anusu in prebava povezana z bolečinami trtice.
l.p alan
Za Mmary::
Lahko gre za vnetje živčnega pleteža ob trtici, kar je lahko posledica dolgotrajnega sedenja, prepiha ali poškodbe.
Vzrok lahko izvira tudi iz ledvenega dela hrbtenice in mišični krč posledično ovira krvni obtok.
V vsakem primeru va z manualno terapijo lahko pomagamo, treba je le pogledati, kje je dejanski vzrok težav. Če je slikanje sploh potrebno se bomo odločili po pregledu.
Lep pozdrav,
lep pozdrav!
stara sem 17 let in pred več kot enim tednom sem padla na hrbet. to se je zgodilo pri nogometu pri veliki hitrosti. močno me je zabolelo v predelu trtice in tudi mezinca in prstanca nisem čutila na levi roki, ampak to je najbrž tudi zaradi udarca v komolec, ki pa ni bil nič hudega. ker treniram tek me zanima, če lahko kljub bolečini treniram naprej. en teden po padcu seveda nisem trenirala, ampak zdaj sem že lotila, sicer ne tako aktivno. najbolj pa me boli ko pospešim in potem ko se ustavim. in še trebušnjakov ne morem delati in predklona. pa tudi sedim težje in se sklanjam… je pa že veliko boljše kot je bilo, ampak strah me je, da se bo to nadaljevalo. kaj lahko storim?
LPin hvala
Morda se je ob padcu razdražil kak živec, verjetno ni nič hujšega.
Vsekakor pa ne pretiravajte s fizično aktivnostjo, počakajte vsaj teden dva, da se zadeve umirijo, sicer pa se oglasite k nam na pregled.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Sem noseča v 32 tednu in me je trtica kar naenkrat začela boleti,mogoče je bil vzrok tuširanje v bani oz.nepravilen gib.Res pa je da sem pred dvema letoma padla na smučanju prav na predel trtice,no pa so se takrat bolečine omilile in popustile.
Zaradi skrbi kako je s dojenčkom sem bila tudi na pregledu v bolnišnici,kjer pa ginekolog ni ugotovil nič ampak samo da sem kot sem že napisala verjetno naredila nepravilen gib.Zelo me skrbi kako bo če bodo takšne bolečine še naprej pri porodu,ker namreč ne morem sedeti in vstajati normalno..
Prosim za vašo mnenje oz.odgovor.
Lep pozdrav.
Pred samim porodom kaj dosti ni možno narediti, tudi manualna terapija ne bi bila priporočljiva. Mogoče rahla telovadba za razgibavanje ledvenega dela. Upam,da bodo bolečine ponehale že pred porodom.
Če bolečine po porodu ne bodo ponehale, se lahko kake 3 tedne po porodu oglasite pri nas.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
Na vas se obračam, ker med ortopedi ne najdem več odgovora. Stara sem 34 let.
Letos maja sem bila urgentno klasično operirana za herijo diska L5-S1 v Valdoltri. Bilo je zelo hudo, ker sem imela živca samo še za dva dni.
Hude bolečine imam še vedno, a nočem več piti protibolečinskih tablet, ker imam potem probleme drugje. Po operaciji je bil križ bolje, bolijo še mišice, problem pa je trtica in hrbtenica višje. Ne vem ali se mogoče poseda ali je še kakšna hernija. 14 dni po operaciji (bila sem že doma) me je ob vstajanju vsekalo v trtico in že 7 mesecev me boli. Boli desna stran prav ob trtici. Kost na dotik ne boli. Ne boli ob ležanju (samo če močno stisnem ritnice) in ne ob stanju, hoji. Hudo je sedet. Že 4 mesece delam nazaj po 8 ur in imam sedečo službo, vožnje imam minimum 1 uro na dan. Takrat boli vse (od vratu do kolkov). Problem je, ker bi rada zanosila (že dve leti se matrava), pa se ne morem rešiti teh bolečin in strah me je morebitne ponovne operacije in komplikacij. Ortopedi po operaciji menijo, da trtica “ni njihova stvar” in tu se stvar konča. Jaz pa v neznosnih bolečinah. Ne vzamejo pa te, če te pol ne manjka. Prosim za kakšen nasvet, kaj še lahko storim zase, da si olajšam življenje. Pred leti sem že bila pri vašem kolegu Filipovu v Novi Gorici, a mi ni nič pomagalo.
Najlepša hvala.
Lahko, da je prišlo do sprememb sodelovanja določenih mišic zaradi operativnega posega, lahko pa da gre za krčenje ligamentov v križu.
Natančno diagnozo bi lahko dal ob primarjavi slik s klinično sliko, podobnih primerov smo že veliko rešili, svetujem pregled v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,
Možno je vse. To mi je že maser omenil. Po operaciji so mi omenili, da glede na moj obseg, se zna okrevanje potegniti na 2 leti.
Glede na to, da so slike MR ostale v bolnišnici, vam nimam kaj pokazati. Tudi CD-ja mi niso dali in kartona ne dajejo pacientom.
A je možno, da izzveni samo od sebe, kako bi si lahko sama pomagala (telovadim bolj malo, več hodim, ker mi zelo ustreza; najtežje je sedeti v službi in v avtomobilu). Trenutno si pomagam z Neuronalom, a mislim, da mi še ni prijel (pijem prvo škatlo; ljudje ga zelo hvalijo).
Najlepša hvala. Če se odločim, bom odšla v Novo Gorico, ker mi je najbližja.
Samopomoč v vašem primeru ni smiselna, saj je malo verjetnosti, da bi lahko sami zanesljivo raztegnili zakrčenost mišice do točke, da bi vaša težava izzvenela. Prav tako je zelo malo možnosti, da bo težava izzvenela sama od sebe.
Vezano na moj predhodni odgovor – možno ni vse, predvidevam, da gre v vašem primeru za sprememb sodelovanja določenih mišic, ki so posledica operativnega posega ali pa do krčenja ligamentov v križnem predelu hrbtenice.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
približno 5 dni imam bolečine v trtici, ki se širijo v ritnici približno 3 cm od trtice v obe smeri. Na otip je čutiti da je otečeno, je trše. Ne morem ležati na hrbtu, pa tudi ko sedim se ne smes nasloniti nazaj, ker so bolečine prehude. Od včeraj se mi pa zdi da bolečine postajajo še hujše. Prej nisem imela bolečin pri hoji, sedaj jih pa že malo čutim. Zjutraj imam najmanj bolečin, verjetno zato ker telo čez noč miruje. Je možno da je vzrok v sedenju? Ker sem res cca 3 dni, noč in dan sedela, zaradi učenja. Mi pa paše če se masiram po tem predelu, ker potem bolečina popusti za par minut. Čutiti, je pa vročino, toploto na tem predelu. Je kakšno vnetje, kakšna povezava z živci, mišicami?
Prej nikoli nisem imela problemov s tem,s hrbtenico..
Upam da mi bote lahko kako svetovali, brez da obiščem zdravnika, ker imam grozen odpor do “belih halj”.
lep dan vam želim!
Pozdravljeni,
na podlagi opisa vaših simptomov gre zelo verjetno za t.i. kokcigodinijo, vnetje zadnjega živčnega pleteža v smeri danke v predelu sklepa Coccyx. Vzroka samega vnetja najbrž ne bo uspelo odkriti, lahko pa vnetje in s tem posledične bolečine, ki so nastale zaradi zakrčenosti mišic v tem primeru, uspešno odpravimo s tehnikami manualne medicine.
Sam vzrok za vnetje je lahko dolgotrajna prisiljena drža, sedenje, ki povzroči zastanek krvnega pretoka v tem primeru in mehansko draženje trtice.
Brez zdravniške pomoči težave lahko le izjemoma sčasoma izvenijo, tega vam žal ne morem zagotoviti. Pomagale bi tudi posebne vaje, vendar jih brez kliničnega pregleda ne morem natančno svetovati, saj je vsak primer posebnost zase.
Predlagam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij[/url] kjer vam bomo svetovali glede nadaljnjega zdravljenja.
Lep pozdrav,