bolečine v trtici
Našteli ste vrsto težav, od vratu do trtice, zato bi ibl nujen pregled pri nas, da na osnovi klinične slike ugotovimo dejanske vzroke posameznih težav.
Lep pozdrav,
Vzrokov je lahko veliko, na osnovi napisanega je težko ugotoviti, kaj naj bi bilo.
Svetujem pregled pri nas, da ugotovimo vzrok težav in možnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
pojavile so se bolečine v trtici, ki pa niso tako hude ampak predvsem neprijetne. Bojim, da se ne bi to zavleklo in preraslo v kaj hujšega. Ko sedim oz. ko pritisne teža na trtico pa tudi ko stojim in napnem ritnici čutim neprijetno bolečino. Sicer nisem imel nikoli težav z trtico. Tudi prebava je vredu. res pa je da sedim v službi po cca. 6 ur na dan. pri zdravniku tudi še nisem bil.
Prosil bi za vaše mnenje oz. ali obstaja kakšno mazilo ali kaj podobnega.
Hvala in lep pozdrav
Najprej je treba ugotoviti vzrok težav.
Lahko gre za draženje živčnega spleta okoli trtice (coccgodimia), lahko pa gre za kakšen notranji hemeroid, ki povzroča težave.
Lahko se oglasite pri nas[/url], da ugotovimo dejanski vzrok in možnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,
dober dan! Že par let imam bolečine v trtici, praktično skos, kadar sedim, stojim, hodim, …
Bila sem na magnenti resonanci , na izvidu piše:
MR SAKRUMA:
Peiskava pokaže primerno strukturo sakruma.
V predelu SI sklepov ni videti posebnosti.
V sigitalnih rezih, tudi nižje v sakrumu, ni videti posebnosti.
V višini prehoda sakruma v os kokcigis se kaže manjša cistična sprememba posteriorno, vendar je sinhondroza ohranjena.
Podobno je tudi z sinhrozo v višini 2.segmenta trtice.
Distalni del trtice je nato usmerjen nekoliko v desno in dokaj anteriorno.
Zanesljive patologije v tem delu ni.
Tudi v mehkih delih ne vidim posebnosti,
V predelu LS prehoda sicer ni videti morebitne heriacije, prisotne pa so precejšnje spondialartrotične spremembe malih sklepov.
Zaključek:
Preiskava ne pokaže znakov destrukcije ali vnetnega procesa v predelu trtice ali križnice.
V kolikor bi se težave perzistrilae bi evtl.prišla v poštev scintigrafija.
to je pisalo v izvidu, ortoped me ni dal nikamor naprej, kaj pa vi pravite, kakšen je izvid?Je lahko nevarno?
lep pozdrav stanka
Sam izvid je normalen, ne vidim iz njega, zakaj bi imeli naštete probleme.
Morda je izvor v ledvenem delu hrbtenice, moral bi sam videti slike in opraviti klinični pregled, mordaje pa problem v črevesju, hemeroidi itd.
Oglasite se v naši ordinaciji[/url], da vidimo, kje je vzrok vaših težav in vam svetujemo ustrezno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Glede cistične spremembe bi moral sam videti slike in tudi opraviti klinični pregled, da bi lahko dejal, ali vpliva na bolečine, tako, na pamet, bi rekel da verjetno ne.
Pregled pri nas je samoplačniški in stane 35 euro.
Lep pozdrav,
Spoštovani
Operiran sem bil za hernijo, zaradi odpovedi leve noge. Po opravljeni operaciji so se vrnili vsi občutni in uporabnost leve noge. Teden dni po operaciji se je v ledvenem delu hrbtenice pojavila ob premikih huda sekajoča bolečina, ki mi je onemogočala premikanje. Po odločitvi osebnega zdravnika sem štirinajst dni dobival injekcije proti bolečinam. Sekajoča bolečina v križu je nekoliko pojenlala ni pa izginila. Pet tednov pozneje, na terapijah v zdravilišču pa so se bolečine pri premikanju toliko intenzivirale, da nisem bil zmožen premika po stopnicah. Ponovno so se odločili za protibolečinsko terapijo z injekcijami. Po občutku je izvor te sekajoče bolečine za vretence ali dva nižje od operiranega mesta. Bolečina pa se pojavi pri določenih premikih spodnjih okončin tako med hojo kot tudi med ležanjem. Sekajoča bolečina ki se ob tem pojavi je tako močna, da me za nekaj trenutkov zvije v klopčič in onemogoči vsak nadaljni premik.
Prosim za vaše mennje kaj mi je za narediti, da se te bolečine znebim.
Lep pozdrav
Pozdravljeni.
Ker imam zopet težave z bolečinami okrog trtice, sem iskal po spletu, da bi izvedel kaj več o tej bolezni in našel vaš forum.
Prvič so se mi pojavile bolečine trtice po opravljeni rektoskopiji pred 16. leti. Takrat je ortoped napisal na izvid, da je na rtg. sliki kokcigisa videti praktično horizontalni kokcigis in je zaradi izrazito horizontalnega kokcigisa možnost tudi kronične obstipacije in pride v poštev tudi operativna resekcija. Imel sem večkrat težave z obstipacijo. Obdelan sem bil tudi pri proktologu, ki evidentne patologije v svojem področju ni ugotovil, razen hemoroidov. Ortoped me je napotil še na pregled in posvet k ortopedu v bolnišnico Maribor. Potrjena diagnoza coccigodynia et deviatio oss coccigis distalis, a za operacijsko resekcijo se ne moremo odločiti. Omenil je tudi posledice operacije. Odsvetuje dolgo sedenje in daljše vožnje. Po fizikalni terapiji so se sčasoma bolečine umirile. Vsa ta leta mi je bilo najteže peljati se s kolesom. Pred enim mesecem pa so se pojavile močnejše bolečine. Trtica je zelo boleča na dotik, sedim lahko le na trdi podlagi tako, da sem pripognjen naprej. Vožnja v avtomobilu je boleča. Največja nesreča pa je še to, da je moj poklic kmetovalec in me je strah kako bom v bodoče še lahko opravljal svoje delo v traktorju.
Prosim za vaše mnenje, kaj točno pomeni moja diagnoza in kakšno zdravljenje svetujete.
O
Gre za dokaj staro kronično težavo in pošteno ocenjujem, da z manualno terapijo ne bi dosegli želenega učinka (morda 10 do 20%), verjetno bo vseeno potrebno operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni:
Prosim za pomoč in razlago moje diagnoze:
Primerna ukrivljenost L/Shrbtenice.
Hiperintezivne spremembe v korpusih, lahko degenerativna maščobna infiltracija.
Zmerna izguba signala i. v. diskov zaradi degeneracije.
Višina i.v. prostorov je še primerna.
V aksialni ravnini je v nivoju L2-L3 vidna protruzija diska po celotni posteriorni površini in kostne naplastitve, spinalni kanal je nekoliko ožji.
V nivoju L3-L4 je videti minimalno protruzijo i.v. diska in kostne naplastitve,i. v. foramna sta nekoliko ožja.
V nivoju L4-L5 je prisotna manjša protruzija diska po celotni posteriorni površini in izrazitejše kostne naplastitve malih sklepov, ki s posteriorne strani pritiskajo na duralno vrečo, spinalni kanal in oba i.v.foramna so ožji.
V nivoju L5-S1 je prav tako prisotna protruzija diska po celotni posteriorni površini in kostne naplastitve malih sklepov, spinalni kanal in i.v. foramna so ožji.
Mnenje: Degenerativne spremembe L/S hrbtenice s kostnimi naplastitvami in protruzijami i. v. diskov ter zmernimi utesnitvami spinalnega kanala in i. v. foramnov.
Gre za starostne spremembe, od L2 do S1 so diski izbočeni – lahko zaradi starostnih sprememb, prisiljene drže ali nepravilne obremenitve.
Nikjer ni vidnih pomembnejših sprememb.
Kostne naplastitve so se pojavile zaradi dolgotrajnega procesa sprememb kot odgovor kostnega tkiva na obrabo ploščic.
V kolikor diagnozo spremljajo bolečinski simptomi, se lahko oglasite v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.Tudi jaz se oglašam s problemom bolečine v trtici in zadnjičnih mišic.Star sem 52let in že 30 let delam kot voznik kamiona,vendar do sedaj nisem imel problema s tem.Sedaj pa me boli že več kot mesec in to tako da komaj vstanem in pri tem me boli cela zadnjica.Naj povem da me zelo rado zebe v zadnjico in če sem dalj časa zunaj zdaj ko je tako mrzlo imam zadnjico in pa stegna ledeno mrzla.Imam probleme tudi z vratnim delom in spodnjim delom hrbtenice.Bil sem pri svoji zdravnici in mi je rekla da sem se mogoče samo prehladil in mi je dala Ibuprofen400 ki mi le malo omili bolečine.Kadar hodim ali kaj delam zunaj ali ponoči ko spim nimam bolečin samo kadar dolgo sedim takrat pa je bolečina zelo huda,tako da me zraven boli tudi zadnjična odprtina.Zdravnica mi je pogledala tudi za hemeroide in rekla da jih imam nekaj vendar da niso vzrok bolečine.Zanima me če je pri vas zdravljenje tudi na zdravstveno kartico.Hvala in lp.
Lep pozdrav!
Pred enim mesecem sem padla na trtico in me je zelo bolela da sem komaj hodila!
seveda je po enem tednu bolečina ponehala sedaj pa ko vstanem me zopet boli.Zacela me je boleti tudi leva noga in sicer bolecina je od kolena navzdol na misicah,in obcutek imam kot da me pečejo žile in bolijo mišice.A mi lahko kaj vec poveste ali je to od udarca ali bi lahko bilo kaj drugega!
lep pozdrav !