Spoštovani,
možu so na službenem pregledu krvi ugotovili odstopanja v naslednjih paramterih:
K-MCV: H 95.4(orient. 81-94 fL)
S-alkalna fosfataza: L 0.53 (orient. 0.65-1.95)
S-holesterol: L 3.6 (orient.0.65-1.95)
S-HDL holesterol: L 1.35 (>1.4)
S-LDL holesterol: 1.86 (2.0-3.9)
Res, da vrednosti parametrov malo odstopajo od referenčnih, a so pritegnile mojo pozornost zato, ker so po mojih informacijah vsi parametri na nek način lahko povezani z boleznimi jeter. Mož (30 let) ima namreč že več kot leto in pol stalne (bolj ali manj močne) bolečine v trebuhu, ki pa jih njegova osebna zdravnica pripisuje želodcu (imel je erozije, zaradi katerih je jemal različne inhibitorje protonskih črpalk, ki pa niso kaj prida pomagali). Stanje se je sicer v zadnjem času malo izboljšalo, a pravi, da ima v trebuhu še vedno čuden občutek.Zanima me, s katerimi preiskavami bi lahko še preverili, ali je z njegovimi jetri vse v redu? Hvala in LP
Spoštovani!
Jetra se prikaže na UZ oz. s CT ali MRI, kako delujejo, pa z določanjem aktivnosti jetrnih encimov v serumu oz. krvi. Poleg jetrne frakcije alkalne fosfataze, izvor tega encima so namreć tudi kosti, sta to AST in ALT, dopolnjuje pa ju vrednost bilirubina v serumu.
Vrednosti, ki ste jih napisali, so nizke, kar pomeni normalne, vsaj za holesterol je tako. Morda pa bi zaradi nizke vrednosti AF določili še kalcij in fosfat.
LP, Marija Š. Gašperšič