Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Bolečine v trebuhu, ki “se seli”

Bolečine v trebuhu, ki “se seli”

Pozdravljeni!

Že približno 1 mesec imam bolečine v trebuhu. Zadnje dni je bolečina pekoča, pojavlja se v zgornjem delu trebuha – žlička in zgornji levi del trebuha. Ko se zbudim po spanju, se bolečina preseli v okolico popka in levi predel trebuha (sredina). Tudi, ko se uležem in pritisnem v predel žličke ali okrog popka, me zelo boli. Sem s potrjeno diagnozo GERB že več kot 10 let in zadnjih let na Nexiumu 20mg/1x dan. Zadnje dni sem povečal na 40mg/1x na dan a bolečina ni ne vem koliko manjša. Na blato hodim 2-3x na dan, srednja količina, ki pa je mešane konsistence, nikoli ni čista vodena driska, nikoli pa ni trda formirana konsistenca.

Osebna zdravnica mi je dala napotnico za gastroskopijo, a čakalne dobe so po najmanj 8 tednov. Mene boli zdaj, kako naj človek ve, da lahko čaka in, da se znotri ne dogaja kaj hudo anrobe? Opravil sem že UZ trebuha, ki ni pokazal posebnosti, razen žolčnik, ki je prepognjen v področju korpusa in infundibuluma, a brez vidnih konkrementov, brez zadebeljene stene žolčnika, brez dilatiranih žil., vodov.

Najlepša hvala za Vaše odgovore,
Rok

Spoštovani!

Verjamem, da je težko čakati, ko ima človek težave. A čakalne dobe so predvsem zato, ker je število načrtovanih preiskav s strani ZZZS limitirano. Samo v primeru urgence se opravi gastroskopijo nujno. Do 2 meseca ob terapiji, ki jo imate, naj ne bi bilo predolgo čakanje. Če pa se pojavijo alarmni znaki, je potrebno načrt terapije spremeniti.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Hvala za hiter odgovor.

Me pa še vedno zanima kaj bi alhko ta bolečina pomenila. Namreč zmeden sem, ker tudi ob pregledu zdravnica mi ni povedala, ali me to boli želodec ali črevesje (debelo). Če jemljem Nexium in če je črevesje – potem ne bo to nič pomagalo, ker Nexium za želodec. Namreč strah me je teh rakavih zadev. Kakor sem že rekel, boli me pod žličko, tiščoča bolečina večinoma – stalna. Na dotik ap me boli tudi okrog popka in leva stran trebušnega predela.

Ponovno že vnaprej hvala za odgovor.
Rok

Spoštovani!

Svetovala bi vam vseeno opraviti gastroskopijo, nato pa morda nadaljevati preiskave.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni ponovno.

Zdravnica me je dala pod hitro, tako da sem gastroskopijo že opravil. Izvid je pokazal refluksni ezofagitis I ter majhna hiatalna kila napisali so 6 tednov Nexium 40mg, ostalo je bp.

Bolečina še vedno ne preneha, glede na to, da jemljem Nexium 40mg že 14 dni, bi mogla bolečina popustiti, če bi bil problen res le GERB?

Ko pritisnem v levi spodnji del (nad črevnico) si zatipam črevesje (?), na pritisk pa je zelo boleče.
Boli pa me tudi okoli popka, zgornji del trebuha – vse kot, da bi me bolelo le črevo?

Ali mislite, da naj grem na kolonoskopijo takoj ali naj pač čakam?

Hvala za dogovore še 1x.

Spoštovani!

Morda naredite UZ trebuha in koloskopijo, da vas ne bo po nepotrebnem skrbelo.

LP, Marija Š. Gašperšič

UZ trebuha sem že opravil, kot tudi gastroskopijo, ki je pokazala Refluksni Ezofagitis I stopnje. Najprej sem imel Nexium 40mg, ker se je poslabšalo stanje z bruhanjem, izgubo apetita, sem dobil Controloc 2x40mg. Gre na boljše, a še vedno je bolečina na zgornjemd elu trebuha in žlička, ki je pekoča občasno, večinoma pa taka stiskajoča ali kako bi jo opisal. V kolikem času bi moglo biti boljše oz., ali je ta bolečina zaradi tega ali kaj bi bilo?

Hvala še 1x.

Spoštovani!

Velja, da se mora bolečina umiriti v par dneh do najkasneje v 2 tednih. Nexium velja za najmočnejše zdravilo oz. učinkovina esomeprazol, ki jo Nexium vsebuje. Ker smo različni in se na zdravila različno odzovemo je možno, da vam bolje pomaga pantoprazol oz. Controloc.

LP, Marija Š. Gašperšič

New Report

Close