Bolečine v trebuhu
Pozdravljeni!
Stara sem 25 let in pred enim mesecem sem imela pljučnico, ki sem jopo doktorjevih navodilih zdravila doma. Pred dvema tednoma sem bila na pregledu in je rentgen pokazal dobro predihanost pljuč. Med časom počivanja se je pojavila bolečina v spodnjem delu trebuha, ko sem se dvigovala iz postelje. Bolečina se širi iz sredine, levo in desno k medenici. Sedaj je večina časa prisotna, največkrat ko kaj težkega dvignem (zelo zaboli) in ko sem dlje časa nepravilno sklonjena, boli predel, kjer je ponavadi elastika pri nižjem pasu hlač. Doktorju sem povedala za bolečino pri ponovnem pregledu, pa je rekel, da je najverjetneje od izkašljevanja. Od takrat je minilo že dva tedna in mene še zmeraj boli, tudi ko sedim.
Ker je moj ITM prevelik (malo čez 30), sem se januarja odločila za ureditev svoje prehrane. Včlanila sem se v program, kjer so promoviral Herbalife. Tudi sama sem ga uživala dva meseca. V programu sem se naučila veliko o rednih obrokih, o pitju vode, o telovadbi. Od aprila ne uživam več šejka, ker se mi zdi nepotreben in preveliko sladkorja vsebuje. Shujšala nisem, sem si pa uredila prebavo.
Uživam dovolj vode, hrana je redna, gibam se trenutno ne dovolj. Blato je redno, mehkejše. Urin normalne barve.
Kaj lahko naredim za to bolečino?
Upam, da sem bila dovolj natančna. Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
Pozdravljeni!
Stara sem 25 let in pred enim mesecem sem imela pljučnico, ki sem jopo doktorjevih navodilih zdravila doma. Pred dvema tednoma sem bila na pregledu in je rentgen pokazal dobro predihanost pljuč. Med časom počivanja se je pojavila bolečina v spodnjem delu trebuha, ko sem se dvigovala iz postelje. Bolečina se širi iz sredine, levo in desno k medenici. Sedaj je večina časa prisotna, največkrat ko kaj težkega dvignem (zelo zaboli) in ko sem dlje časa nepravilno sklonjena, boli predel, kjer je ponavadi elastika pri nižjem pasu hlač. Doktorju sem povedala za bolečino pri ponovnem pregledu, pa je rekel, da je najverjetneje od izkašljevanja. Od takrat je minilo že dva tedna in mene še zmeraj boli, tudi ko sedim.
Ker je moj ITM prevelik (malo čez 30), sem se januarja odločila za ureditev svoje prehrane. Včlanila sem se v program, kjer so promoviral Herbalife. Tudi sama sem ga uživala dva meseca. V programu sem se naučila veliko o rednih obrokih, o pitju vode, o telovadbi. Od aprila ne uživam več šejka, ker se mi zdi nepotreben in preveliko sladkorja vsebuje. Shujšala nisem, sem si pa uredila prebavo.
Uživam dovolj vode, hrana je redna, gibam se trenutno ne dovolj. Blato je redno, mehkejše. Urin normalne barve.
Kaj lahko naredim za to bolečino?
Upam, da sem bila dovolj natančna. Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani!
Opisani postopki in dogodki ne pojasnjujejo bolečin v spodnjem delu trebuha. Težko rečem, da je temu kriva spremenjena prebava, ali “utrujene” mišice zaradi kašlja ali durgega napenjanja. Če je trebuh boleč na otip, bi lahko šlo za mišično bolečino ali kakšno vnetje, kot npr. ginekološko vnetje.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni!
Obračam se na vas po nasvet, ker enostavno nevem več kaj bi lahko bilo narobe. Že par let imam vsake toliko hude bolečine v trebuhu, stanje se je zadnje leto poslabšalo, saj se bolečine pojavljajo najmanj 1x na teden. Lansko leto sem bila na preiskavah in sicer ultrazvok trebuha, kolonoskopija in gastroskopija, vsi izvidi so bili vredu. Bolečine se pojavljajo po jedi, vedno se začne tako, da mi v trebuhu kruli, nato pa nastopi bolečina, ki se stopnjuje in je res neznosna. Zgodilo se je že, da sem zaradi bolečine omedlela, obiskati pa sem morala tudi dežurnega zdravnika, saj je bolečina trajala od 3. ure zjutraj pa vse do 9. ure zjutraj. Po dolgih urah zvijanja od bolečine nastopi driska, po kateri bolečine minejo, vendar sem vedno zelo izčrpana. Ker zdravniki niso nič ugotovili me skrbi, saj če nebi bilo kaj narobe me nebi tako močno bolelo. Zelo me zanima vaše mnenje, ali je močno, da imam kakšno alergijo, ker se bolečine ne pojavljajo po vsaki jedi, vendar nisem našla nobene povezave npr. včasih ko pojem špagete s tuno nastopi bolečina, drugič je ni. Razmišljala sem tudi, da je možno da imam celiakijo, zato me zanima ali bi bilo pametno opraviti preiskavo za omenjeno bolezen. Omeniti moram še to, da sem ugotovila, da mi velike količine vode pomagajo pri tem, če slučajo pojem kaj takšnega, kar mi ne paše, da se hitreje spraznim in bolečina ni tako huda. V zadnjem letu zato spijem pred vsakim obrokom pol litra vode in po obroku isto, shujšala sem 9 kg. Edino ta način mi zaenkrat pomaga. Resno me skrbi. Prosim za vaš odgovor in nasvet. Lep pozdrav!
Spoštovani!
Opravili ste več preiskav, ki so izključile številne možne bolezni in stanja. Verejtno so vas testiali tudi za celiakijo. Od vseh malo verejtnih možnosti bi bilo smotrno izključiti tudi pretirano delovanje ščitnice in nadledvične žleze (čeprav za slednjo na UZ niso naši povečane žleze).
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni!
Moji problemi so se pojavili na vse zgodaj zjutraj. Pojavile so se bolečine v zgornjem delu trebušne votline (v predelu želodca). Bolečina je bolj pekoča poleg tega pa se še je pojavil glavobol. Ko ležim v prilagojeni pozicije je boljše vendar ko vstanem se spet pojavi močna bolečina v trebuhu. Sedaj je že drugi dan in nič se ni spremenilo, nazadnje sem jedel pred 14 urami. Poskusil sem s tabletami Ranital ter talvid. Bolečina se je za malenkost zmanjšala, vendar glavobol je večji.
prosim za vašo mnenje in nasvet.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Obeh problemov ne uspem povezati. Glavobol zdravite z zdravili, ki ne vplivajo na zelodec, medtem ko za zelodec jemljite vsaj 145 dni nolpazo 2 x 40 mg. Dobite jo v lekarni. Nadaljujte potem y 1 x 20 mg vsaj se tri tedne. Ce po 10 dneh ne bo izbolsanja, se oglasite pri zdravniku.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Vetrovi praviloma nastajajo zaradi plinov, ki jih sproščajo bakterije pri predelavi scer neprebavljivih snovi, kot so vlaknine, torej zdrava prehrana praviloma povzroča več plinov. Podobno je pri surovem sadju, sandnih kislinah in sadnem sladkorju. Lahko pa gre tudi za neprenašanje mlečnega sladkorja ali bele moke – pri teh dveh je praviloma v osrepdnju napenjanej, sledijo mu pogosta redka iztrebljanja in šele nato vetrovi.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Lep pozdrav
Zanima me prosim nasvet za moje bolecine v trebuhu. Kaj mislite da je.
Da ne delam nove teme. jaz sem bila diagnosticirana z gerbom 2 leti nazaj nakar je bilo potem v redu in potem sem zacela jemati spet lani okoli demebra ker se je polabsalo ker nisem na pocitnicah pazila in sem spala po jedi. Kakorkoli. Zdaj jemljem ze zdravila 9mesecev. Ali se to sploh lahko jemlje tako dolgo?
Moja zdravnica je odsla in nadomestna je neka zdr. Za solsko medicino, ki nima pojma in mi je se napisala 3 skatle nilara po 40mg. Brez da bi vedela, ce jih se potrebujem. ali lahko jemljem tako dolgo. Kako sploh ugotovis da jih ne rabis vec?
Imam tudi astmo in nekaj dni ko jih nisem jemala sem se zbujala z dusenjem iz spanja. Hripavost imam.hudo. Ne vem ce je povezano z Nilarom, ker ga nisem jemala ali ne.
Prav tako so se mi 2 tedna nazaj pojavile pekoce bolecine v desnem delu trebuha. Najprej spikanja. Potem zadnih 7 dni pa zarenje. Grabljeenje pa spet potem par ur v redu pa spet isto. Bolecina gre vcasih na ledvico vcasih vcasih na cel kriz pa malokrat na levo potem pa poneha za en cas ampak zareci obcutek imam skos. Lokalizira se nekje na desni kjer so jajcniki in malo bolj gor kjer je slepic. Slabo mi je bilo v prvem tednu malo in imela sem vrtoglavico in drisko nekaj dni. Zdaj nimam nic od tega, ampak ta zdravnica me je ze 2x poslala domov. Mene pa se kar boli. Je lahko vse to od Nilarja?
studiram.da bi nehala jemati ker tudi na skatli pise da se naj ne bi jemalo.vec kot 4 tedne.
Kaj svetujete in mislite da je narobe z mano? Hvala.
Mene že kakšne 2 leti boli trebuh. Ne boli me redno ampak predvsem takrat, ko kaj pojem. Trebuh me začne boleti kakšnih 10-15 minut po jedi in dobim drisko. bila sem pri zdravniku, ta me je dal na pregled krvi in je pokazalo vse vredu. Bila sem tudi pri genikologu, saj že 7 mesecev nimam menstruacije (stara sem 15 let), toda tudi ta je rekel, da je vse vredu. Mene je res strah, saj me včasih boli tako močno, da ne morem več stati, moram se uleči ali vsesti. Hvaležna vam bi bila za nasvet.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
že skoraj eno leto imam včasih težave z želodcem. Opazim, da me peče kislina, sploh če zvečer jem kako sadje, imam celo noč težave s slabostjo. Tudi v spodnjem delu trebuhu občutim kot neko napetost, napihnjenost, vetrovi, v zgornjem delu pa slabost. Na levi strani me tudi na čase boli (zg.del trebuha). Kot zbadanje boleče, ki traja nekaj minut do nekaj ur. Ker načrtujem povečanje družine, me zanima, če bi bilo dobro opraviti gastroskopijo, skrb me trebušna slinavka…
Lep pozdrav!
Spet se oglasam. Moje bolecine se kar trajajo. Nilarja ne jemljem vec ze 10dni in ni nic bolje. Po menstruaciji sem spet dobila bolecine nazaj ki so na desni strni spodaj pri popku vse dol do jajcnika in pece ta bolecina in prehaja pekoca se v ledveni del na levo in desno in boli kot da spika. Trebuh imam veckrat tudi napihnjen in sem sita ze po dveh normalnih sendvicih z malo zemljo. Kaj naj naredim? Kri sem dala se enkrat in vodo ampak mi pravijo da ni nic. Kaj bi to lahko bilo ?
Pozdravljeni,
Stara sem 35 let, mama 1 otroka, športno aktivna, visoka 172 cm in tehtam 57 kg.
Pred 2 mesecema me je nenadoma začel tako močno boleti trebuh (spodnji del trebuha na desni strani in okrog popka), da sem pristala na urgenci saj zaradi bolečin nisem mogla več ne sedeti in ne hoditi. Zaradi suma da gre za vnetje slepiča so me zadržali v bolnici na abdominalni kirurgiji. Dobila sem tudi temperaturo 38,4, levkociti so bili še ta dan v mejah normale, prav tako tudi sedimentacija. Naredili so UZ trebuha. Slepič ob tem sploh ni bil viden, le bezgavke so bile povečane, prisotna je bila tudi neka “tekočina”? Na izvid so napisali da gre verjetno za: enterokolitis (virusni?) in mezenterijski limfadentis. Naslednji dan mi je temperatura padla, levkociti so bili malenkost nad mejo okrog 14 se mi zdi, sedimentacija je porasla na 58. Dali so mi lahko dieto in me obdržali še 1 dan na opazovanju. Za tem so me poslali domov s priporočilom da naj obiščem gastro kliniko.
Pred tem dogodkom me je pogosto znal boleti želodec. Zdravnica mi je 2x predpisala terapijo s Controlocom in stanje se je izboljšalo. Prav tako sem imela obdobja z driskami (odvajanje: včasih 2-3x na dan, včasih samo 1x, včasih pa tudi po 5x), in na zadnje je trajalo kar cel mesec preden se mi je prebava stabilizirala. Driske so včasih boleče in niso krvave. Na koncu mi je zdravnica predpisala Seldiar da se je zadeva “ustavila”. Obdobij z zaprtji nimam.
Da se vrnem sedaj na sedanje stanje: Od kar sem prišla iz bolnice, so se mi že parkart pojavile bolečine v trebuhu, le k sreči ne tako močne, da bi zopet morala na urgenco 🙂 Dogaja se mi, da mi na vsake toliko časa v črevesju dobesedno nekaj poči – podobno je vetrovom. K sreči se mi je to do zdaj še vedno zgodilo ko sem bila doma, v službi bi to lahko namreč zvenelo zelo neprijetno 🙂 Ko zadevo “raznese” običajno nimam bolečin. Prejšnji teden naj bi se mi to zgodilo v spanju. Mož mi je povedal da naj bi me zelo bolelo.
Mi mogoče vi lahko poveste kaj bi to lahko bilo? Na pregled na gastro kliniki sem naročena šele decembra, vendar moja kakovost življenja ni več ista kot je bila in to me zelo skrbi. Opažam da sem pogosto utrujena, da težje opravljam delov tako v službi kot tudi doma. Poleg vsega tega s prebavo se mi še pojavljajo občasne bolečine v sklepih, imam tudi težave z očmi (pospešeno se mi večajo cilindri, dioptrija ne). Slednje sem navedla če vam bo mogoče kaj pomoč?
Kaj se mi dogaja? Kaj vi menite da bi to lahko bilo?
V naprej hvala za vaš odgovor…
Z lepimi pozdrav!