Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Bolečine v trebuhu

Bolečine v trebuhu

Pozdravljeni!

Tri ure po kosilu sem spila skodelico kapučina z mlekom, uro po večernem obroku me je začelo boleti v trebuhu, zatem sem bruhala ter odvajala tekoče blato. Naslednji dan zjutraj so se mi na stegnu desne noge pojavile rdeče srbeče otekline premera 3 cm. Ta dan sem se po zaužitju navadnega jogurta počutila bolje. Naslednji dan sem zjutraj uživala mleko, po tem me je začelo močno boleti v trebuhu. Je potrebno obiskati zdravnika?

Spoštovana Laurita!

To bi težko povezal z vnetjem trebušne slinavke. zaenkrat bi bnolj sumil šrevesne težave – razdražljivo črevo, ali le napihnjenost zardi počasne prebave.

Spoštovana Alojzija!

Ali se je to zgodilo le dvakrat, ali imate večkrat težave po sladkem mleku? Lahko gre za neprenašanje mlečnega sladkorja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni!

Imam pogoste bolečine v trebuhu. Včasih je tako hudo da ne morem niti ležati, kaj šele hoditi. Včasih pride val takšnega krča, da me kar zvija od bolečine. Stara sem 16 let in dovolj pijem, jem dovolj sadja in zelenjave in se vsak dan gibam, saj treniram košarko. Navadno ko pride do te bolečine tudi bruham. Prvi “napad” je bil pred kakšnimi tremi meseci. Ponovilo pa se mi je podobno že okoli 4 krat. Prej nikdar nisem imela teh težav. Bolečino je težko določit, zdi se mi da izvira iz višine okoli popka. Kaj mi priporočate? Ko se začnejo bolečine naj bom vzravnana? Včasih prav ne moram biti ker so bolečine premočne. Naj obiščem zdravnika pa čeprav bolečine ni?

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Če se vam to dogaja po obrokih, bi najverjetneje šlo za napade žolčnih kamnov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!

Malo sem že gledala po forumih vendar nisem nikjer zasledila pametnega odgovora,ki se bi nanašal na moje težave. Sredi julija sem bila na morju, naslednji dan pa me je zelo začel boleti mehur, in pa prisotno je bilo pekoče in pa pogosto uriniranje. Zdravnica mi je brez pregleda vode dala Primotren, ki pa ni kaj pretirano pomagal. PO tem sem kakšne 2 tedna kasneje dobila še en antibiotik (macrodantin??), ki pa za moje pojme stanja tudi ni izboljšal. non stop sem imela občutek da me tišči na wc, da mehur ni popolnoma izpraznjen,in pa prisotna je bila bolečina v spodnjem delu trebuha (ki še zmeram ne izgine, edino med menstruacijo ne čutim tega). Ginekološkiu pregled bp, mogoče malo glivic(imam izcedek iz nožnice), terapija canesten. Zdravnica pravi da je vse to posledica odziva na neki vnetje ki je bilo. ali je to možno? naj povem da imam sicer še zmeram otroško zdravnico) stara sem 23 let, ki pa jo sicer mislim zamenjati zaradi vedno bolj opažane nestrokovnosti oz. občutka da mi pri teh letih ne mora pomagati več. Pravi da kakšnih bolj resnih teža z mehurjem pri teh letih ne moram imeti. avgusta sem imela opravljen tudi uz trebuha bp, in pa zaradi težav z prebavo in pa neprestanim bruhanjem gastroskopijo, ugotovljena celiakija. je možno da so težave res nepomembne, ali bi bil potreben pregled pri urologu oz kje drugje? razmišljala sem tudi na samoplačniški pregled, ki pa je žal predrag. naj povem še to da sem imela mogoče malo manj kot mesec nazaj pregledano vodo bp, in pa kri bp.

HVala za odgovor in lep dan !

Spoštovani!

Manjka pomemben podatek o tem, ali ste spolno aktivni, ali ne. V prvem primeru bi lahko šlo npr. za klamidijsko infekcijo sečnice.

Sicer pa se strinjam, da je lahko ostala vzdražena sluznica po prvi infekciji. Nekaterim je v takih siutacijah težko pomagati. Skrbite za lokalno gretje spodnjega dela trebuha, kar včasih ublaži težave.

Počasi le zamenjajte zdravnika, vendar se moram postaviti v bran vaši (trenutni) pediatrinji, saj doslej ni naredila nič drugače, kot bi kdor koli drug. Pri prvem vnetju mehurja niso potrebne nobene preiskave. Pregled pa le toliko, da se izključi ev. infekcija ledvic.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepša hvala za odgovor. Ubistvu ja , sem spolno aktivna, ampak ker se je to zgodilo šele julija, mislm od takrat naprej so težave, fanta pa imam nekaj mesecev dlje, sem predvidevala da klamidija ravno ne mora biti, ker bi se potem okužila že prej? Bila pa sem tudi na pregledu pri 2 različnih ginekologih, oz celo 3( samoplačniško, ker bi na pregled pri svoji čakala predolgo), nadomestni(ko je bila moja na dopusti) in pa pri svoji, in mi nihče ni sploh omenil klamidije,oz sploh kakršnega koli testiranja za spb. Bom pa sama to storila čim prej, da izključim še to ( bolj zaradi sebe).

Spoštovani!

Sporočite, kako se bo razpletlo.

Druga možnost je tudi, da se močno umivate s tekočimi mili (to vsi počnemo, da nam ne bi bilo nerodno pred partnerjem). Pri tem zaradi tenzidov v tekočem milu pride do spremembe kislosti nožnice in tudi dela sečnice. bolje bi bilo uporablati ne peneča se mila in ev. kupiti v lekarni melčnokislinkse vložke, ki povrnejo ksilost nožnici.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Se bom zalozila se z temi vloZki,v lekarni je ubistvu tok izbire da niti neves kaj izbrati:) sem pa narocnea se pri osebni zdravnici(ki sem jo zamenjala za odrasle) in pa pri ginekologu. Imam pa se 2 vprasanji, ginekologinja mi je rekla da je testiranje za klamidijo samo samplacnisko , okoli 80e in da napotnic ona ne pise:/ za preventivo je meni to malo prevec, pa
me zanima ali je se kaksna opcija? in pa se nekak, ze od nekdaj imam visok pritisk, ki obcasno niha, tudi do 160/110 in vec je bil , se ko sem bila mlajsa.vendar ni nihce temi posvecal pretirane pozornosti, ceprav he bilo to povsod omenjeno, pa tudi v druzini imamo visok pritik in pa sladkorno bolezen(babi), pa tudi sama cutim da me po eni kavi vcasih ze kar malo zadane, boli kava in nekaj casa traja da se k seb spravim. danes sen bila pri ginekologinji zaradi tabletk, oz druge izbire ker mi tableteke zaradi pogostega bruhanja niti ne ustrezajo,izmerjem pritis 126/95.je to za moja leta (23)res prevec?ginekologinja me stalno opominja kaj je to,medtem ko osebna zdravnica to ubistvu spregleda(pa sem ji v 2 tednih prinesla iVide iz urgence kjer pise previsok pritisk, 140/110 in vec,pa to kar spregleda). ucasih se ji takih malenkosti sploh ne upam povedati,ker imam obcutek da me ima za neumno. vec kot pol leta sem mesecno hodila na preglede zaradi slabosti, in pa tezav z prehrano,odgovor je bil da naj pazim kaj jem, dokler nisem prezivela vikenda 2x na urgenci zaradi slabosti in bruhanja , in me je koncno poslala na gastro kjer je bila ugotovljena celiakija. pa se to, je normalno da sem res tok obcutljiva ma gluten, da grem pol ure po zauzitju bruhat?in pa se zmeraj kljub temu da pazim kaj jem hujsam?

Se opravicujem za toliko uprasanj, venadr mam obcutek da me je moja prebava v zadnjih mesecih popolnima izdala:)

Ewo bila sem pri osebnem zdravniku, ginekologa imam namrec sele cez 14 dni..voda je ok kri prav tako. Ce nebo kaj ginekoloskega,je rekla da bi se zarad bolecin v spodnjem delu trebuha splacal narest uz celotnega trebuha,mogoce pregled crevesja(tud zard celiakije da ni kej stem povezan baje???) in pa tudi hrbtenice. Ni pa omenila nobene uroloske tezave, se prav da ni sans da bi blo karkol z mehurjem? in pa pregled crevesja, je to kolonoskopija? se mi zdi kr mal grozn da bi pri 23 letih lahko mela ksne take probleme in sla na to preiskavo:)

Ewo bila sem pri osebnem zdravniku, ginekologa imam namrec sele cez 14 dni..voda je ok kri prav tako. Ce nebo kaj ginekoloskega,je rekla da bi se zarad bolecin v spodnjem delu trebuha splacal narest uz celotnega trebuha,mogoce pregled crevesja(tud zard celiakije da ni kej stem povezan baje???) in pa tudi hrbtenice. Ni pa omenila nobene uroloske tezave, se prav da ni sans da bi blo karkol z mehurjem? in pa pregled crevesja, je to kolonoskopija? se mi zdi kr mal grozn da bi pri 23 letih lahko mela ksne take probleme in sla na to preiskavo:)

Lep pozdrav

Spoštovani!

Dodali ste nekaj pomembnih novih znakov. Skupaj s tem bi bilo vsekakor potrebno pregledati urin na mikroalbuminurijo, opraviti UZ trebuha (ledvice in nadobistnice), saj nepravilno delovanje slednjih lahko povzroča visok tlak.

Pregled za klamidijo (in ostale spolno prenosljive bolezni) lahkobrezplačno opravite v ambulanti na infekcijski kliniki, po mojem vedenju pa tudi na območnih zavodih za zdravstveno varstvo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

pozdravljeni !

stara sem 17 let in že 3 tedne imam bolečine v želodcu po vsaki hrani me sili na bruhanje (vendar ne bruham) 1 teden sem jedla talcit in ni bilo nič bolje. zdaj že dva tedna jem zjutraj na tešče nexium in zvečer ranital ampak bolečine so najhuše po hrani, ko ne jem in mi ”kruli” v želodcu me skoraj nič ne boli.bolečina je najbolj prisotna zjutraj ko se vstanem iz postelje in do večera skoraj skoraj izgine. po vsaki hrani se mi spahuje in občuutek imam kot da bom bruhala vendar ne. skoraj vsaki 3 dan me boli pod desnim rebrom. zdravnica je rekla da naj bi mela vnetje trebušne sluznice. trebuh me ful boli tudi na dotik.

mogoče vi veste kaj bi lahko bilo ?

lep pozdrav!!!

Spoštovani!

Kot kaže, gre za vneto želodčno sluznico in izločanje več želodčne kisline, ki zateka tudi v požiralnik. Poanvadi pričakujemo, da se po dveh tednih zdravil proti kislini zjutraj in zvečer težave zmanjšajo. Če temu ni tako, je na mestu gastroskopija, da se izključi možnost prisotnosti bakterije, ki ovira zdravljenje (potem se doda še določene antibiotike). Sicer pa zdravljenej ostaja enako, prav tako navodila za dieto in druge ev. razvade.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni.
stara sem 16 in imam že nekaj časa težave. zelooooo me je strah da imam rak debelega črevesa pa čeprav nimam prednikov s to boleznijo. boli me že nekaj časa nekje v spodnjem desnem delu trebuha. ni huda bolečina je zelo zelo rahla bolj kot neka napetost oz.rahlo tiščanje.. bolečina je enaka oz.se je zdaj zmanjšala in ne zvečala. bila sem večkrat pri zdravniku kjer sem povedala težave a je prepričana da sem vredu in da je vse psihičnega izvora, ker sem že večkrat šla zdravniku zaradi tega ker sem mislila da imam raka a je potem bilo vse vredu ko sem opravljala preiskave. krvno sliko sem dala večkrat in je bilo vse vredu tudi urin in je bilo vse vredu..dala sem tudi blato na prikrito kri ker sem sama hotela tako in je bilo negativno..vsi mi pravijo da sem vredu a me je še vedno tako zelo strah ker sem tako mlada in me nekaj boli..nisem napihnjena in apetit je velik sem se celo za nekaj kil zredila(4kg)..zdravnica me je poslala h psihologu, ker sem pred leti že imela probleme z nekimi bolečinami in so me nato dali na ultrazvok in povedali da sem vredu zato me je prenehalo bolet(drugod kot zdaj). zdaj pa me že nekaj mesecov.. zelo me je strah, drugih preiskav zdravnica pravi da ne potrebujem in da naj preneham na to misliti.. ali je res psihičnega izvora ali mislite da je kaj narobe ker me je tako zelo strah da sploh nemorem misliti več normalno?..
najlepša hvala za odgovor Lp Tea

Spoštovani!

Razumem, kako hudo je, ker vas obseda ta bojazen zaradi raka. Tolažba vam pri tem ne pomaga kaj prida. Z nekaj preisavami so sicer omejili možnost, da gre za raka na minimum, a to vam ne zadošča. Kljub vašim skrbem niste kandidatka za kolonoskopijo.

Pogosto so bolečine v tem delu povezane z enodmetriozo, tj. z delčki sluznice iz maternice v medenici, in potem se boečina sslabša s ciklusom in po menstruaciji nekoliko izboljša. Lahko so se naredile zarastline in te vlečejo črevo med premikanjem prebavnih sokov, kar se občuti kot bolečino, lahko imate občasno pvoečane (ventno) bezgavke. Konec s koncem – ni pričakovati, da bi lahko šlo za raka, niti ni bilo kakšnih posrednih znakov zanj.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Od petka naprej me boli leva stran trebuha (pribl. 5 cm nad višino popka, 10 cm levo od popka me najbolj boli). Bolečina ni huda, bolj moteča, rahlo pekoč občutek, kot da bi šlo za boleče mišice po vadbi, ali pa da je vse vneto. Boli me ves čas, ob pritisku na točno določeno, prej opisano mesto, me pa še bolj zaboli, in taka bolečina nekaj časa vztraja, nato se zmanjša. Bolečina za kratek čas poneha, če globoko vdihnem s trebušno prepono.
Včasih me je na tem predelu že občasno špikalo, vendar nikoli tako dolgotrajno kot sedaj. 2 dni ne jem, pijem samo vodo in kamilični čaj, ter 2 žlici portalaka. Ne opažam izboljšanja. Zdi se mi, da imam malo bolj napet trebuh. Opažam pa tudi najprej rahlo krvav izcedek iz nožnice, nato je bil rjav, danes pa še bolj krvav (svetla kri). Res je, da sem par težjih stvari dvignila, in je mogoče ta izcedek povezan z ovulacijo, vendar me skrbi, da ni posledica teh težav s trebuhom. Krvi v urinu in blatu nisem opazila. Na veliko potrebo grem 1x-2x dnevno, z odvajalom sem šla 2-3x. Stara sem 33 let, prevelika telesna teža.
Zanima me, kaj bi to lahko bilo in če moram iti k zdravniku?

Hvala za Vaš odgovor.

pozdravljeni.

ja res je zeeloo hudo, nenehno brskam po internetu in gledam članke o teh ljudeh ki imajo to bolezen čeprau so vsi starejši in naj bi bila to bolezen starejših. usi mi pravijo da sem vredu, apetit je tudi vredu še celo večji kot prej. krvna slika in blato vse je vredu a je mene še vedno tako zelo strah da je vseeno to. Morala sem obiskati tudi psihologa.. nekaj časa je bolše (to me tišči že prb. 4 mesece)potem pa se spet pojavi in me boli nekaj desno spodaj in takoj mislim da je rak ker prebiram vse forume da to nujno pomeni da je rak.. zato me je tako zelo strah…
Zahvaljujem se vam za odgovor..

Lp Tea

pozdravljeni

mogoče sem pozabila povedati da imam tudi bolj mehko blato a vseeno ni driska ..a je bolj mehko..odvajam 1x na tri dni kot ponavadi..včasih sem imela bolj trdo blato, res pa je dasedaj jem zdaj bolj zdravo in veliko več sadja in zelenjave a sem tudi pod nenehnim stresom saj se nenehno jočem ker mislim da je to rak.. me zanima če je to mogoče znak da bi bil to rak črevesa?… se mi pa zdi da kakor je blato spet bolj trdo včasih da me po odvajanju tam začne rahlo boleti..

Lp Tea

Spoštovana Ella!

Precej misteriozni znaki, ki jih ne znam pojasniti. Lahko bi šlo za vnetje ledvic, zgolj bolečo trebušno steno, težavnejšo prebavo. Če se stanje ne umirja, obiščite zdravnika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close