Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Bolečine v trebuhu

Bolečine v trebuhu

Spoštovani!
Že dva dni me precej močno boli trebuh. Boličina se pojavlja na levi strani ob robu telesa, točno na sredini med medenico in rebri ter precej globoko (upam, da sem razumljivo razložila :)). Če na to točko pritisnem, bolečina izgine oz. ni tako izrazita. Če sedim/ležim pri miru, le čutim, da me nekaj “žuli”, ko želim vstati, ko hodim ali se želim usesti pa zaboli. Stara sem 20 let, študentka, trenutno nisem pod večjim stresom. Zaradi študijskih obveznosti mi primanjkuje gibanja in redne prehrane (večinoma glavni obrok jem zvečer), pijem dovolj (2l na dan). Na blato grem vsak dan, nimam težav.
Zahvajujem se Vam za odgovor!
Lepe praznike 🙂

Spoštovani milan j!

Ugibam, da se nekaj le dogaja, a težko reči kaj. Vsekakor je šlo za neko infekcijo, za katero pa je težko reči, ali je bilo to neko kratkotrajno stanje, ki je minilo, ali je bil to samo prvi znak in se bo bolezen še razvila. V ZDA tudi ni kakšnih eksotičnih bolezni, ki bi nam povzročale diagnostične probleme. Logično bi bilo povezovati bolečine v trebuhu in zaprtje, še zlasti ob normalnem UZ in laboratorijskih izvidih, ki izključijo limfom in predvsem levkemijo, ki je v tem obdobju lahko takole prikrita. Hujšanje v načelu ne gre skupaj zgolj z zaprtjem. Dodatno “moti” glavobol, ki bi bil lahko znak infekcije možganskih ovojnic, vendar ne v trajanju dveh mesecev. Odvisno od oblike in dnevnega poteka glavobola in bolečin v trebuhu bi se odločal o dodatni diagnostiki delovanja ščitnice, nadledvične žleze in hipofize.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani imam 11 let starega sina,kateri pogosto toži za bolečinami v trebuhu. Zaradi teh omenjenih bolečin sva že večkrat obiskala pediatra. Vedno mu je vzela vodo in dejala, da je vse ok.Bolečine so se najprej pojavljale v spodbjem delu trebuha, zdaj pa se okoli popka.Poleg bolečin ima tudi drisko, ki traja dan ali dva . To se mu pojavlja po večkrat na mesec, tudi med počitnicam ,ko ni obremenjen z šolo.Poskusila sva že tudi dieto brez mleka in vseh mlečnih izdelkov, vendar izboljšanja ni. Naj povem , da je tudi alergik in sicer na cvetni prah in pršice.Lepo vas prosim za odgovor in pomoč, saj pri teh bolečinah zelo trpi.

Spoštovani!

Oprostite za zamudo!

Poskusite še nekaj dni brez moke in močnatih izdelkov. Med drugim bi lahko šlo za celiakijo, čeprav bi prej rekel, da za odgovor na stres.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Prosim za nasvet!

Dobra 2 tedna nazaj je oče po vsej verjetnosti prebolel trebušno virozo, saj je 4-5 dni bruhal in imel drisko. Po tem se je bruhanje umirilo, vsakih nekaj dni pa je imel drisko, ki pa je potem prenehala. Večkrat je dal na pregled blato, kjer pa ni bilo nič ugotovljeno. Od te viroze naprej se po jedi (ponavadi po kosilu) nad predelom popka izmenjavata bolečina in pekoč občutek.
Prejšnji teden pa je še dal kri na pregled, kjer so pa ugotovili, da ima znižano sedimentacijo in da slinavka ne deluje po vsem pravilno. Zdravnica mu je predpisala tablete Creon in Ranisan. Ko ga začne pečti ali boleti ponavadi vzame ranisan. Takrat bolečina ali pa pekoč občutek izgine.
Od hrane uživa samo prekuhano zelenjavo, riž, testenine, jogurt, piščančje meso. Svežega sadja in zelenjave ne uživa.

Zanima me, kaj pomeni znižana sedimentacija in kaj bi lahko bil vzrok pekočemu oz bolečemu področju nad popkom.

Zahbaljujem se vam za vaš odgovor.

Spoštovani!

Oprostite za pozen odgovor!

Težko kaj odgovorim, ker manjka kopica podatkov. Ali je alkoholik, ali ima žolčne kamne, katere druge bolezni še ima…?

Verjetno je sedimentacija le pospešena…

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani.

Pred dvema letoma mi je bil odstranjen žolčnik zaradi (akutnega) vnetja. Pred tem sem imel nekajkrat hude bolečine v trebuhu, pred samim operativnim posegom pa tudi vročino. Včeraj ponoči se mi je nekaj podobnega ponovilo. Imel sem skoraj neznosne bolečine, ki pa so se proti jutru polegle. Trenutno še čutim nekakšno napihnjenost in rahlo zbadanje v spodnjem delu trebuha. Temperatura znaša 37 stopinj. Včeraj nisem jedel nič posebnega (nazadnje pomarančo, banano, proteinski napitek). Kaj neki se me je lotilo? Star sem 61 let.

Lep pozdrav, Mile

Pozdravljeni,

sim mi je tožil skoraj dober mesec za bolečine v zgornjem delu trebuha. Prejšnji teden sva bila pri osebni zdravnici, ki je odredila pregled blaga in ultrazvok. Blato sva oddala in že naslednjikrat je gospa v laboratoriju dejala, da je blato pozitivno in da se moram oglasiti pri zdravnici. Ker zdravnica dela komaj jutri, jaz pa ne morem počakati do jutri, saj me zelo zanima na kaj bi test bil pozitiven, saj mi niti zdravnici niti v laboratoriju niso povedali, kaj sploh iščejo v blatu.

Hvala za čim prejšnji odgovor in lep pozdrav,
zaskrbljena

Spoštovani Mile!

Verjetno so se bolečine umirile. V tem primeru je šlo za bolečino zaradi uživanja surovega sadja, ki zahteva več žolčnih kislin in nekakšno krčenje izvodil, kar lahko povzroči bolečine. Če pa so bolečine še prisotne, bi lahko šlo za vnetje in/ali kamenčke v žolčni izvodilih.

Spoštovana zaskrbljena!

Domnevam, da so iskali kri v blatu. V tem primeru to kaže na možnost vnetja želodčen sluznice in bo dobil zdravila za nekaj tednov, in v primeru da ne bo izboljšanja bo šel na gastroskopijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

lep pozdrav! tudi jaz se obračam po nasvet k vam,saj imam kar nekaj težav s prebavo in bolečinami v trebuhu. že leto dni sem nonstop napihnjena,včasih manj včasih bolj (so me tudi že ljudje spraševali,če sem noseča zaradi tako močno napihnjenega trebuha). vsake toliko časa imam tudi močne bolečine v predelu popka. boli pa zelo močno,predvsem če stojim ali sedim,ko se vležem je boljše. te bolečine trajajo par dni pol pa za nekaj časa nehajo. zdravnik mi je po krvnih preiskavah in preiskavah blata rekel da je vse vredu,izvidi so bli vsi negativni na bakterije in viruse. je pa me poslal na ultrazvok in endoskopijo. mam mogoče samo leno črevesje ali bi lahko blo kaj drugega? res da se nič kaj dosti ne gibam pa tudi prehrano imam zelo neredno (malica ob 11h v službi in pol do 18.ure dokler ne pridem domov nič). nekaj časa sem bila tudi zaprta,saj sem šla na blato samo 1-2 tedensko, ampak to se mi je zdaj uredilo in hodim koliko se le da redno vsaki dan. je možno da se mi tudi plini zadržujejo v črevesju? vetrove mam namreč redkokdaj,čeprav mam občutek da sem polna zraka kot balon in me vse tišči. zanima me tudi kaj je endoskopija? hvala že vnaprej za odgovore in nasvete!

Spoštovani!

Endoskopija je pregled notranjih dleov telesa z aparturo. Takih preiskav je več – črevesja, želodca, pljuč, sinusov…

Kako pa je, k,o imate “urejeno” prehrano?

Vmes bi poskusil s kreon tabletami z enimi trebušne slinake, če stanje kaj olajšajo. Nekateri priporočajo tudi užvianje magnezija.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

lep pozdrav!
hvala za odgovore! tudi ob redni prehrani je enako…napihnjenost,bolečine,itd…
te kreon tablete se dobijo v lekarni brez recepta ali moram do zdravnika? magnezij? kaj točno določenega ali so tudi magnezijeve šumeče tablete,ki se kupijo v trgovini ok?

Spoštovani!

Za kreon nisem čisto prepričan, ali jih je moč tudi kar kupiti. Magnezijeve tablete so vsake v redu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

lep pozdrav! danes sem opravila ultrazvok in mi je zdravnik rekel,da gre pri meni verjetno za vnetje sluznice oz. gastritis,ker sem kadilka pa tudi občasno spijem kakšno kavo je draženje sluznice toliko večje. zato tudi bolečine in napihnjenost. ker pa to samo domnevajo me zanima ali bom morala tudi na gastroskopijo,glede na to da mam napotnico za endoskopijo? kako se pa gastritis zdravi ali s čim se to ublaži? kakšno priporočljivo živilo? telovadba? bi mi kreon tablete ali magnezijeve šumeče tabletke,ki ste mi jih priporočali ublažile napihnjenost? ali bi mi še dodatno vzdražile sluznico? ne motijo me toliko bolečine,saj se pojavijo od dva do trikrat na mesec. bolj je moteča napihnjenost,ki je prisotna nonstop,vsak dan od jutra do večera 🙁 hvala še enkrat za odgovor! pikiccca22

Spoštovani!

Ob sumu na vnetje želodčne sluznice v času čakanja na gastroskopijo (enodskopija zgornjih prebavil), jemljite zdravila proti kislini. Lahko vam jih predpiše zdravnik, ali pa nekatera dobite v lekarni brez recepta (nolpaza, ranital). Prvi rezultati so v nekako treh tednih, in če ni izboljšanja, potem je gastroskopija še toliko pomembnejša, da se preveri, da ne bi šlo za prisotnost bakterije helikobakter pylori, ki ovira celjenje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Lep pozdrav!

[center][left]Sem 20-letna študentka. zadnje štiri dni imam v zgornjem delu trebuha malo nad popkom tope bolečine. Te so še posebej hujše zvečer, ko ležim na hrbtu ali boku. V redu je le če spim na trebuhu. Tudi po obroku postane bolečina intenzivnejša, pomaga mi le Lekadol. Zdi se kot, da bi me bolele trebušne mišice, vendar se zadnje čase nisem nič naprezala. Že kar nekaj časa pa me boli križ, vendar te bolečine pripisujem slabi drži. Drugače nimam nobenih težav s prebavo ali tekom. Moram pa omeniti, da sem pred parimi meseci prebolela okužbo s Heliobacter Pylori. Od takrat še nisem imela težav z želodcem, pa tudi bolečina je bila takrat bolj izrazita kot sedaj. Zato me zanima, če je možno, da se je bakterija zopet pojavila ali gre za kakšno drugo vnetje. Namreč ne bi rada zopet šla skozi gastroskopijo in jemala antibiotikov. Upam, da mi boste lahko pomagali ugotoviti zakaj se gre pri mojem slabem počutju.[/left][/center]

Že vnaprej hvala za Vaš odgovor

Spoštovani!

Če je to pod rebri – v žlički, potem se je verjetno ponovilo vnetje želodčen sluznice in bi bila potrebna še enak kura zdravil proti kislini. Če v treh tednih ne bo uspešna, potem se bosta z zdravnikom odločila, ali je potrebna ponovna gastroskopija, ali preverjanje ev. prisotnosti bakterije z dihalnim testom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni

Stara sem 22 let in že nekaj časa imam občasne bolečine v trebuhu. Bolečine čutim v zgornjrm delu trebuha in včasih tudi v mehurju boli pa me tudi v predelu ledvic, občasno mi je tudi slabo vendar slabost hitro mine. Sem pa zadnje čase zelo pod stresom ali je za težave lahko kriv tudi stres?

Spoštovani!

Pri tako pisanih težavah težko rečem, za kaj bi šlo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni

Prejšni teden sem obiskala zdravnika dobila sem tablete Nillar 20 mg saj naj bi imela preveč želodčne kisline. Bolečine pa imam tudi v trebuhu v predelu popka in mehurja, izvidi iz laboratorija so vredu. Včasih pa se mi v ustih pojavi grenak okus in mi je slabo. Ali gre pri teh težavah lahko samo za želodčno kisline ali je lahko vzrok kaj drugega. Brala sem o kandidi naredila sem tudi test s slino in sline so se res spuščale nitke ali je možno da je to vzrok mojih težav

New Report

Close