Bolečine v trebuhu
Spoštovani!
V kolikor je prisotno tudi najmanjše odstopanje od normale, so na mestu pravočasne kontrolne preiskave. UZ razloči velikost 3-5 mm, podobno računalniška tomografija. Magnetna resonanca je boljša v ločevanju dveh sorodnih tkiv.
Podobno velja za markerje, da jih je smotrno preveriti, če naraščajo.
Na žalost pa v medicini mnogo česa še ne vemo.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
spostovani!
Imam bolecine v spodnjem delu trebuha ,na pritisk okrog popka,drugace me boli pa cela desna stran pod rebri in okrog do hrbtenice.Obcutek je tudi ,kot bi me rahlo tiscalo na blato.čeprav imam redno prebavo.To traja priblizno tri mesece.Imela sem tudi poslabsan urin,čeprav me ni nic peklo pri odvajanju le-tega.Osebni zdravnik mi je predpisal Ciprobay 500,po katerem pa sem bruhala,zato sem potem dobila Amoksiklav 500-najprej 1 skatlo,nato pa se 2,vendar ni prijel,zato sem dobila se Primotren,ki pa tudi ni prijel.Nato pa Nolpazo za zelodec in se enkrat Ciprobay-tokrat 750-zdaj je urin boljsi.
Bolecine v trebuhu pa ostajajo…vecinoma se pojavijo ce dalj casa stojim ali ce opravljam kaksno delo pri katerem se je treba vec pripogibati.Bolecina je huda-tako ,da tezko hodim ali stojim,ponavadi se moram vsesti ali leci,pa se takrat traja kar nekaj casa ,da malo popusti.Drugace,če sem bolj pri miru,me boli samo na pritisk-okrog popka.
Bila sem ze na UZ trebuha ,ki pa je OK.
Zanima me ,kaj bi po Vasem lahko bilo narobe?Hvala za odgovor!
spoštovani !
Pišem vam zaradi bolečin v trebuhu, ki so se pojavile danes zjutraj.
Ko sem se zbudila oziroma so me zbudile močne bolečine po celem trebuhu, pri obeh konicah reber(trebuhu in jetrah) spodaj na levi in desni strani, ter zmes na sredini po popki navzgor.
Bolečine so bile strašno hude, kot kakšni krči mišic, vendar ni bilo čutiti, da bi me znotraj (organi) boleli, bolj kot če bi me pod kožo bolelo nekaj…
Ker pretegovanje in ležanje ni pomagalo, sem vzela lekadol. Po 30 min so bolečine izginile, vendar je ostala le še bolečina v spodnjem delu trebuha (sečni mehur, maternica), katera je najbolj izrazita med hojo in vstajanjem, ter posedanjem. Če dolgo sedim in vstanem, bolečina malo sega gor proti popku. Težko mi je biti dolgo na nogah, ker me vkup vleče malo in mi je težko.
Nevem kaj bi lahko to bilo, nočem za brezveze k zdravniku, zato prosim, če mi vi tukaj odgovorite, kaj bi lahko povzročilo to bolečino.
Hvala za odgovor.
lp
Spoštovana resa!
Ker očitno nimate niti ledvičnih niti žolčnih kamnov, bi pomislil na možnost, da gre za bolečine, ki izvirajo iz hrbtenice. Ali vas morda kdaj boli križ, ali imate mravljince ali bolečine v nogah?
Po katerih zdravilih je bolje?
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
spostovani!
najprej naj se Vam zahvalim za odgovor!
S hrbtenico imam tezave ze vec let-posebej pri delu ,ki zahteva daljso sklonjeno drzo(delo na njivi)vcasih so bolecine tako mocne,da imam tezave ,ko se je treba zopet poravnati-predel okrog kriza je mravljincast.Posebnih zdravil ne jemljem,3-krat ali 4-krat sem dobila blokado…
Noge me veckrat bolijo,imam tudi sindrom nemirnih nog.
Stara sem 40 let,kar sem v prejsnjem postu pozabila napisati.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Vaš dodatni opis kaže na to, da je večji del vaših težav lahko povezan prav s hrbtenico in mišicami okoli hrbtenice. Vaje za hrbtenico in mišice najbrž poznate. Nekateri prisegajo na redne vaje. Pri sindromu nemirnih nog pogosto pomagajo določena zdravila, ki vam bi jih mogoče lahko napisal vaš zdravnik.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani g. Janko Kersnik. O teh problemih v želodcu sem govoril v temi. Očitno sploh ni prišlo do nobene zastrupitve s hrano ali alkoholom, kot sem do zdaj domneval, ker vidim da je veliko ljudi s takimi problemi v trebuhu, želodcu. Nekaj novega, da zdravniki vzamete v obdelavo. Ko je bilo najhuje na začetku sem pojedel škatlo Linexa, ki pa je odstranil slabost za 8 ur ali 7 ur kakor tudi recept pove da se jemlje 3x na dan. Slabosti pa ne odstrani le umakne za 8 ur 🙂
Imam pa probleme že od začetka aprila. Sicer so sedaj problemi zanemarljivi niso tako hudi in pogosti vseeno pa še so 🙂
lep pozdrav
Lep pozdrav!
Sem Sara stara sem 16 let. Nekje pred enim mescom sem bila v bolnišnici kjer so ugotovili,da imam alergijo na laktozo. Držim se res stroge dijete vendar se mi stanje še ni izboljšalo zdi se mi celo,da je vedno slabše. Vsak dan imam bolečine v zgornjem delu trebuha zatipam pa si lahko tudi dve zatrdlini,ki bolita,če se ju dotaknem. Občasno dobivam tudi driske,čez cel dan me oblegavajo slabosti in sploh več nevem kaj naj storim. Mislite,da bi pri mojih letih lahko šlo za raka na želodcu? Za odg.se Vam že vnaprej zahvaljujem,
Spoštovani!
Opravičujem se za pozen odgovor.
Rak želodca v vaših letih je praktično nemogoče stanje. Ali so odkrili tudi kakšno vnetje želodčne sluznice (gastroskopija?), ker znaki govorijo za to možnost? V tem primeru bi pomagalo jemanje zdravil proti kislini. Laktoza se sicer skriva v številnih izdelkih.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni!
Stara sem 34 let. Slab mesec sem nekoliko omejila kruh in ga nadomestila s crispy kruhki in količinsko omejila hrano. Seveda nisem pretiravala, ampak, po jedi me ni bolel želodec od prenasitosti. V nedeljo pa smo imeli praznovanje in sem si privoščila kruh in na njem vsemogoče dobrote(tudi suhi izdelki), fraancosko solato, ter torto. Ker je nekaj tega ostalo še v ponedeljek, sem tudi zaužila. Takoj po ponedeljkovem zaužitju me je začel boleti želodec oz. zgornji del trebuha in bolečina se nadaljuje tudi danes(torek). Včasih je močnejša, včasih blažja. Pojavljajo se kot krči. Tudi vetrovi se mi pogosteje pojavljajo. Na blato sem šla normalno. Je lahko ta bolečina vzrok pretiravanju v nedeljo in ponedeljek, v primerjavi s prejšnimi dnevi. Sicer nisem imela nikoli težave oz. bolečin v tem delu. Zagotovo pa ni zgaga, ker je ni pekoče, hrana se mi ne izpahuje.kako naj ublaćžim bolečino, ki je zelo neprijetna.
Hvala lepa za vaše mnenje in veliko uspeha v naprej! Urška
pozdravljeni.tudi jaz se obracam na vas z enim vprasanjem .hcerka je stara 5 let in tozi o bolecini v spodjem delu trebuha ze 2 tedna odsli sva k zdravniku ta ji je vzel kri in urin kar je bilo vse bp.hcerka se vedno tozi da jo boli jaz pa sem ze zelo potrta ker ne vem kako in kaj(naj se povem da nima driske,ne vrocine.ne bruha,odvaja blato vsak dan,je zivahna in ima apetit)pomislila sem ze na raka na crevesju.zato vas lepo prosim ce mi poveste al je sploh mogoce da bi imel tako mlad otrok to bolezen!najlepsa hvala ze vnaprej
pozdravljeni.tudi jaz se obracam na vas z enim vprasanjem .hcerka je stara 5 let in tozi o bolecini v spodjem delu trebuha ze 2 tedna odsli sva k zdravniku ta ji je vzel kri in urin kar je bilo vse bp.hcerka se vedno tozi da jo boli jaz pa sem ze zelo potrta ker ne vem kako in kaj(naj se povem da nima driske,ne vrocine.ne bruha,odvaja blato vsak dan,je zivahna in ima apetit)pomislila sem ze na raka na crevesju.zato vas lepo prosim ce mi poveste al je sploh mogoce da bi imel tako mlad otrok to bolezen!najlepsa hvala ze vnaprej
Spoštovani,
hčerka je stara 13 let in je nekoliko močnejše postave. Nekje pri 4 letih so se začeli (in se občasno pojavljali vse do danes) krči in bolečine v želodcu (nekje 7x na leto). Krči so se pojavili ponoči, do jutra je hčerka vsaj 3x bruhala potem je bolečina v enem dnevu izzvenela. Nenavadno se mi je zdelo, da je njeno bruhanje imelo vonj po blatu in ne recimo po nečem kislem kot običajno. Takrat se nam je zdel verjetni vzrok prenajedanje ob večernih urah, včasih pa vzroka nismo našli. Kakšno leto več ne bruha, bolečine in krči pa se ob žlički vsaj 1x mesečno še vedno pojavljajo in trajajo kakšne 4 dni do 1 tedna. Sicer odvaja redno, ko se pa začnejo bolečine in krči pa se pojavi zaprtje. Pije čaje (kamilica, meta, otroški čaj), včasih ji je pomagala tudi švedska grenčica ali pa kapljice Iberogast.
Pred 5 dnevi so se ponovno pojavile težave in ker se stanje ni izboljšalo, sva obiskali zdravnico, ki jo je pretipala in ji predpisala Ultop (sum na gastritis), ki po dveh dneh še nima učinka. Navodila zdravnice so, da se po treh dneh, če ne bo izboljšanja, vrneva, me pa zanima tudi vaše mnenje oz. še kakšen nasvet. Pomaga ji, če je skrčena, težko pa stoji, sedi ali leži zravnano.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Lidija
Spoštovana triska!
Včasih so bolečine tudi znak stresa. Če se v življenju vaše hčerke dogaja kaj pomembnega, je lahko to odziv na stres. Drugače pa je za bolečina poleg prebave še kopica drugih razlogov, ki pa imajo navadno tudi druge spremljajoče znake, ki pa jih vi ne naštevate.
Spoštovana Lidija P!
Opisujete precej nenavaden primer, ki ga težko pojasnim. Vonj bi npr. lahko bil po krvi zaradi vnete želodčen sluznice. Kljub temu, da je močnejša bi lahko imela ali neprenašanje mlečnega sladkorja ali bele moke. Z anamnezo težav bi se mogoče prišlo korak bliže diagnozi. Tako dolgo trajanje težav z vmesnimi premori bi bili lahko tudi znak t.i. trebušne migrene… Cel kup odprtih vprašanj, a ne vem končnega odgovora.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
SPOŠTOVANI
Sin je star 10 let.Med krompirjevimi počitnicami smo bili 18 dni na potovanju v Ameriki.Ko smo se vrnili je po treh dnevih dobil vročino -38-.ta je ponehala po dveh dnevih vendar se je sin slabo počutil.Zdravnica je dejala da gre za manjšo virozo, izvid krvi pa je bil OK. Ker pa že 5 dni ni odvajal blata (običajno gre na dva ali tri dni ) mu je predpisala LACTECON. Oo takrat naprej ga je začel boleti trebu v predelu okoli popka, pojavil se je stalen glavobol in izguba apetita.Po 10 dnevih je imel ultrazvok,kje ni bilo nič posebnega,razen veliko plinov v črevesju.Lactecon mu ni nič pomagal, saj je bil v bistvu še bolj zaprt. Ker po treh tednih ni bilo sprememb,ga je zdravnica poslala na klistiranje zaradi zaprtosti,vendar se stanje ni nič spremenilo.Zdravnica je dejala ,da je za takšno počutje kriva zaprtost,in ga naročila na kontrolni preglrd konec januarja .Vendar je pri njemu običajni ciklus na 2 ali 3 dni , pa tudi ,če kdaj ni odvajal blata 5 dni ni imel nikoli bolečin v trebuhu.Po štirih tednih smo mu prenehali dajati sirup,izgubil je že 3 kilograme ,nima apetita , po hrani še slabše počuti,glavobol je še kar prisoten.Zanima me ali je za takšno stanje lahko krivo potovanje ( virus,bakterija),ali mu je lahko to povzročilo jemanje LACTECONA.V štirih tednih so mu že 3x pregledali kri in vedno je ok.
zahvaljujem se vam za odgovor
lep pozdrav milan