Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) bolečine v trebuhu…

bolečine v trebuhu…

pozdravljeni!
imam težavo, ki me spremlja že od 18 leta in bi ji rada prišla do dna.
sicer sem v 23. letu, nekadilka, redko pijem alkohol in vtike postave (178 cm/ 52kg). drugače, po lastni presoji, jem normalno (malo večkrat na dan), mastne hrane ne jem. z izločanjem pa tudi nimam problemov (blato 1-2, včasih če prejšnji dan veliko pojem tudi 3x izločam).
ko so se mi pojavile bolečine (kot nekakšni krči), me je zdravnica napotila na ultrazvok, ki je bil bp. te bolečine/krči se mi od takrat pojavljajo bolj/manj pogosto v različnih časovnih intervalih. sprva sem to povezovala s stresom, saj se dostikrat malo preveč obremenjujem s situacijami v življenju. rekla bi, da pa se te bolečine pojavljajo bolj pogosto v zimskem času. pred prb. tremi leti so se spet ojačale (bolečine so dostikrat trajale tudi uro ali več, ali pa se pojavljale večkrat na dan po cel teden ) zato me je zdravnica napotila na gastroskopijo. izvid pa je bil bp, res pa je, da v času pregleda ni bilo bolečin (tisti mesec).
vseeno pa težave niso minile, preteklo zimo pa mi je uspelo ugotoviti, da so bolečine minimalne, če uživam samo toplo hrano in pijače (nad sobno temperaturo, vključno s sokovi in vodo). vseeno pa se je bolečina včasih pojavlja tudi če nisem nič zaužila ali kljub temu, da sem zaužila kaj toplega. tako da včasih (pozimi) bolečina/krči ne pojenjajo tudi, če sem po cel večer pila tople čaje.
ali je občutljivost želodca vir moje težave? oziroma, ali naj sedaj vedno pazim na temperaturo tistega, kar zaužijem (kar zna biti že prav moteče)?

lp in hvala za odgovor

Pozdravljeni!

Najprej moram omeniti, da je vaš BMI 16, kar govori za podhranjenost. Glede na težave je potrebno predvsem izključiti laktozno intoleranco, celiakijo ter morebitno alergijo na hrano. Morda bi opravili še dihalni test za HP.
Če težave minejo po odvajanju blata in se ne pojavljajo ponoči in ne hujšate, gre zelo verjetno za iritabilno črevo.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close