Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Bolečine v trebuhu

Bolečine v trebuhu

Pojavljajo se mi bolečine v levem in občasno desnem delu trebuha po opravljeni veliki potrebi. Podobna bolečine dobim tudi če pojem nekaj kar “pospeši” prebavo, npr. kavo, česen, fižol in podobno. Sploh po česnu in fižolu imam največe probleme. V levem delu trebuha (spodnji del) se precej glasno sliši čudni glasovi, ki jih spremljajo občasni vetrovi. Nimam pa problemov z zgago, oziroma vračanjem kisline v požiralnik. Ne bruham, redno, cc. 3 x dnevno hodim na veliko potrebo, blato je le malo bolj bledo, nimam vročine ali česa podobnega, tudi slabosti ne po hrani. Redno jem ranital tablete (4 dni), ki mi jih je predpisal doktor in se stanje izboljšuje, nevem pa ali je res kriv za vse to želodec. Star sem 28 let.

Hvala za Vaš odgovor.

Lp, Bojan

Spoštovani!

Iz vaših besed nisem prav natančno razumel, koliko časa imate težave in oblike pojavljanja: občasno, v povezavi z obroki ipd. Niste pojasnili, kdaj in zakaj ste dobili Ranital, ki je vsekakor zdravilo za težave v želodcu ali dvanajstniku. Kako hude so bolečine? Brez takih podatkov je ugibanje preveč široko.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Težave imam približno en mesec, ki so občasne, ne prav vsak dan. Ponavadi se pojavljajo po obroku, po recimo pol ure oziroma takrat kadar pojem takšno hrano (npr. česen, fižol ipd.). Zdravnica mi je dala tablete ranital (150g, dobil sem jih en teden nazaj) ker je sumila da to povzroča kislina oziroma najprej je sumila žolčne kamne, ki pa jih z UZ niso odkrili. Bolečine so kar moteče, tako “škripa” v levem spodnjem delu, da je prav groza slišati. Občasno se tudi pojavi malo driske po normalnem blatu (2 x tedensko). Ugotovil sem tudi, da če stojim (oziroma se gibam) je teh bolečin veliko manj, ponavadi se začnejo ko dalj časa sedim po obroku ipd. Narava službe je takšna da presedim dnevno tudi do 12 in več ur.

Hvala!

Lp, Robi

Spoštovani!

Čisto mogoče je, da imate t.i. iratibilni kolon, tj. motnjo, ki poteka natanko tako, kot jo opisujete, za katero pa ni mogoče odkriti nobenega pravega vzroka, niti nima kakšnih zdravstvenih posledic (če si ji ne pridruži še kakšna druga motnja). Nekateri jo povezujejo s stresnim življenjem, delovnimi, duševnimi in čustvenimi obremenitvami, pri občutljivejših ljudeh. Vsaj za nekaj časa bi bilo mogoče najbolj, da težavo na nek način ignorirate in se je lotite znova po letu ali dveh. Na poslabšanje poleg stresa lahko vpliva tudi dietni prekršek, kot se je zgodilo tudi v vašem primeru.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Sicer nisem na nobeni dieti, ali predlagate da se stročnic in podobne hrane izogibam za nekaj časa.

Hvala

Spoštovani!

Vsekakor. Pa tudi sveže zelenjave, zlasti kapusnic.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close