Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? bolečine v trebuhu

bolečine v trebuhu

Pozdravljeni!

Oče (70 let) je bil februarja operiran (po Whipplu) zaradi raka pankreasa. Okrevanje po operaciji je potekalo dobro, prvi pregled po operaciji je imel na Gastro kliniki pred dvema mesecema. Zdravnik mu je povedal (vsaj tako je oče razložil nam), da je operacija zelo dobro uspela in da nadaljnje zdravljenje ni potrebno. Kontrolo ima čez 6 mesecev.

Sedaj oče že je skoraj vso hrano, diabetesa nima. Pred kratkim se mu je pojavila bolečina v žlički in občutek težkosti v trebuhu. Splošna zdravnica, ki ga je pretipala in zdravnica na Gastro kliniki, s katero je kontaktiral po telefonu, pripisujeta to želodčni kislini. Po 1 tednu jemanja zdravila Ranital, se stanje ni bistveno izboljšalo.

Komaj sedaj je dobil zdravniški zapisnik o operaciji, kjer piše:
Ductualni adenokarcinom pankreasa
T3 N1 MI
Od 18 odvzetih bezgavk sta 2 prerasli z žleznim tkivom.

Prebrala sem vaš prispevek o teh oznakah. Znak pri črki M me bega, saj ni številka 1 (morda pa je tiskarski škrtat). Razen analize odvzetega tkiva oče ni imel nobenih preiskav po operativnem posegu.

Ta izvid me je pošteno prestrašil, saj ne izgleda tako dobro kot smo mislili do sedaj. Posebno pa me skrbi očetov boleč trebuh. Je možno, da se je rak preselil kam naprej? Zakaj mu niso predpisali kemoterapije ali obsevanja?

Za odgovor se vam zahvaljujem!

Dragica

Draga Dragica!

Tumor T3 je bil na svojem začetnem mestu rasti precej velik, zlasti glede na to, da je rak trebušne slinavke tako težko zdraviti. Kaj naj bi pomenil MI, tudi jaz težko ugibam. Morda je to M0, M1 ali MX (morda metastaz sploh niso določali)? Za operacijo pa se ob zelo razširjeni bolezni ne bi bilo smiselno odločiti, torej je bila smiselna in vašemu očetu v prid.

Več o bolezni sem zapisala tukaj:

Obsevanje in kemoterapija imata žal pri tej vrsti raka zelo malo uspeha. Whipplova operacija je bila morda zato izvedena paliativno. To pomeni, da so pričakovali izboljšanje in olajšanje znakov bolezni, ne pa popolne ozdravitve.

Vendar bo za vas še kako koristno, če preberete še tale prispevek:

Bodite pogumni in vztrajni, vprašanja naslovite na očetovo osebno zdravnico. Zakaj je bila izvedena Whipplova operacija? Kaj se od nje pričakuje? Kakšni so morebitni stranski učinki – so težave, ki jih ima oče, pričakovane? Ali bo bolezen napredovala – kako, kaj lahko pričakujemo kot sorodniki, kako je treba očeta negovati? Ali bi se dalo te bolečine, ki jih ima oče, omiliti še s kakšnim sredstvom?

Že mesece živite z očetovo boleznijo, ne da bi imeli pravzaprav prave odgovore na svoja vprašanja. Brez skrbi – zaslužite si jih!

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close