Bolečine v spodnji hrbtenici – RTG
Pozdravljeni,
Zaradi močnih bolečin v zgornjem desnem delu zadnjice/spodnjem delu hrbtenice sem se avgusta oglasila pri osebni zdravnici, napotila mi je na RTG slikanje, slike prilagam saj bi prosila za vaše mnenje. [attachment=1]IMG_20200824_1720442222.jpg[/attachment] [attachment=2]1IMG_20200824_171945711.jpg[/attachment]
Bolečine se poslabšajo ob daljšem stanju, hoji ali vstajanju iz prepognjenega položaja. Bolečina seva po desnem delu zadnjice navzdol proti nogi. Včasih mi mravljinči stopalo. Bolečine so se v zadnjem tednu poslabšale saj me boli tudi ob minimalni obremenitvi, hoji po stopnicah, ko vzamem nekaj iz spodnjega predala hladilnika, ko stopim na nogo. Preprečuje mi normalno funkcioniranje. V hrbtenici je občutek kot da bi se nekaj zataknilo in vsake toliko časa poči. Trenutno jemljem nalgesin forte, ki bolečino le rahlo omili.
V marcu letos, pa me je brez posebnega razloga močno bolela trtica. Bolečine so bile najhujše ob prepogibanju, sedenju, ali vstajanju. Opravili so RTG slikanje ki je bilo brez posebnosti. Ne vem če ima to dvoje kakršno koli povezavo zato sem omenila.
Stara sem 25 let, razen edema hrustancev v kolku ko sem bila mlajša, in rahlo zvite hrbtenice od otroštva posebnih težav nisem imela. (prilagam tudi sliko celotne hrbtenice iz leta 2001) [attachment=0]IMG_20200827_1852523333.jpg[/attachment]
Lepo bi Vas prosila za odgovor in vaše mnenje.
Najlepša Vam hvala in lep pozdrav.
Spoštovani!
Na RTGju ni videti večjih degenerativnih sprememb. Svetujem opraviti še MR ledvene hrbtenice, da se izključi diskus hernija.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni
Najlepša hvala za vaš odgovor. MRI izvid sem ravno dobila in se glasi: spinalni kanal je razvojno primernih dimenzij. Lordoza je fiziološka. Rotacija v levo. Začetne robne naplastitve malih sklepov spodnjih vretenc. Signali vretenc so na narejenih sekvencah normalni. Diski so po višini ohranjeni, primerno hidrerani. Spinalni kanal, foramni so primerno široki.
2 perinevralni cisti sta v sakralne spinalnem kanalu v višini S2, večja levo meri 10 X 15 mm. Konus medule je normalne oblike, debeline in ima na vseh narejenih sekvencah normalne signale.
Ali to pomeni, da bi lahko bolečina v zgornjem delu zadnjice bila zaradi pritiska te ciste?
Spoštovani!
Glede na izvid MR imate začetne degenerativne spremembe ledvene hrbtenice brez diskus hernije, stenoze spinalnega kanala in utesnitve nevralnih struktur. Operacija ni potrebna. Te perinevralne ciste se pa samo spremlja in niso nevarne. Lahko so bolečine posledica teh cist, vendar bi morale izzveneti. Same ciste ponavadi ne delajo težav ali bolečin, so klinično neme, redko se jih operira. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, magnet, IF, TENS).
Lep pozdrav!
Pozdravljeni, ponovno se vam oglašam zaradi iste težave. Imela sem fizioterapijo, sama izvajam vaje ki sem jih tam prejela. Bolečine niso znosne. Opravljam stoječe delo, in konstantno hodim, ker delam v trgovini. Bolečine se z aktivnostjo zelo poslabšajo. Tablete proti bolečinam (nalgesin forte, brufen 600mg) ne pomagajo čisto nič. Boli ko stopim na desno nogo. Boli v zgornjem delu zadnjice. Na fizioterapijah so bili mnenja da bi bolečina lahko sevala iz kolka, ker je desni kolk ob izvajanju vaje zunanje rotacije opazno slabše gibljiv in se bolečina ob tem gibu v zadnjici zelo poslabša. Prosila bi vas za mnenje. Katere preiskave bi bilo potrebno opraviti, kaj bi to lahko bilo, če že naj nebi bolelo od cist, ker s takimi bolečinami ne bom mogla opravljati svojega dela.
Najlepša vam hvala in lep pozdrav.
Spoštovani!
Najprej svetujem pregled pri nevrokirurgu, da pregled MR posnetke in izključi operacijo teh cist. Nato pa še pregled pri ortopedu, če se nevrokirurg ne bo odločil za operacijo, da se izključi še drug izvor bolečin (kolki, sakroiliakalni sklepi) in se naredi še kakšne MR preiskave.
Lep pozdrav!
Zdravo g. Mitja.
Bi vas vprašal za nasvet glede “križa”.
Pred cca 5 tedni mi je postopoma (ni bilo kakšnega posebnega dogodka) začelo mravljinčiti in peči desno stopalo. Včasih gre ta občutek tudi v palec na nogi in poredkoma tudi v peto. Imam tudi občutek krčenja prstov na nogi, ter redko mravljinčenje zunanji del meč (otopelost). Parkrat me je ko sem se sklonil tudi rahlo požgečkalo zadaj po stegnu in hkrati po prstih. Najslabše je v avtu. Ko ležim počasi vse popušča. Zjutraj ko se zbudim je nekaj časa kot da ni nič bilo. Poslabša se takoj ko se usedem v avto.
Da bi me križ kaj bolel me niti ne.
Sem pa pred 4-5 leti imel že težave z križem, vendar v smislu bolečin ne pa draženja živca.
Mnenja dveh MR preiskav:
leto 2016: Blaga spondiloza in spondilartroza L/S prehoda z blago zožitvijo nevroforamna L5-S1 desno. Ostalo brez posebnosti.
leto 2017: Blaga dekstrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice z izravnano lordozo. V nivoju L4-L5 paracentralno desnostranska širokobazna protruzija i.v. diska. povzroča začetno stenozo desnega recesusa. Ostalo brez posebnosti.
Od takrat do sedaj je bilo vse ok.
Kaj priporočate? Nov MR? Predvidevam da gre za draženje živca L5-S1? Ali naj še počakam da se zadeva umiri. Mnenje osebnega zdravnika je da je živec poškodovan in da rabi čas da se sanira. Ampak v tem primeru verjetno ne bi prišlo do poslabšanja če se v avto vsedem?
Hvala za nasvet.
Pozdravljeni,
bila sem na pregledu pri ortopedu, ta me je napotil na MR kolka ki je pokazal naslednje,minimalno zvišana intenziteta signala pertrohanternega maščevja ob inserciji tetiv gluteusov obojestransko (možnost iritacije). Kaj to pomeni? Bolečina v zadnjici ostaja ob aktivnosti močna, na predelu kjer najbolj boli je čutiti tudi nekakšno oteklino (ki je na drugi ritnici ni), ali obstaja mogoče kakšna druga preiskava da bi izvedela iz kje izvira ta bolečina.. kakšen ultrazvok predela kjer najbolj boli bi prišel v poštev ?
najlepša vam hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani!
Definitivno svetujem kontrolni MR ledvene hrbtenice, lahko da je prišlo do diskus hernije na nivoju L4-L5, kjer ste imeli leta 2017 večjo protruzijo (predstopnja hernije). Na nivoju L5-S1 stanje še ni tako slabo na MRju leta 2016. Bolj je problem ta protruzija L4-L5.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Gre za vnetje narastišča mišic na kolk, lahko tudi bursitis. Lahko opravite še UZ preiskavo. Svetujem pregled pri ortopedu za eventuelno aplikacijo blokade. Svetujem tudi lokalne masaže z ledom in Voltaren gelom ter FTH (UZ, laser, MGT).
Lep pozdrav!
Pozdravljeni, dobila sem izvid MR.
Na nivoju L5 inS1 začetna spondiloza in spondilartoza, začetno degeneriran i. V. Disk ohranjene višine, drugih sprememb ni videti.Drobne perinevralne Tarlov ciste v sakralnem kanalu na nivoju S2,premera do 4mm.Signal kostnine je primeren.
Prosim za razložitev teh izvidov.
Hvala lp.
Spoštovani!
Imate začetno obrabo na nivoju L5-S1 in obrabljeno ploščico na tem nivoju. Ni videti večjih utesnitev nevralnih struktur, tako da operacija ni potrebna, Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo in fizioterapijo. Tarlove ciste pa niso nevarne in se jih spremlja.
Lep pozdrav!