Pozdravljeni,
imam dokaj preprosto vprašanje, a upam, da ga pravilno formuliram, da bo razumljivo.
Torej, izključno po nekem naporu (tek, hitra hoja – čeprav tu bolečina izzveni v zelo kratkem času), torej po teku, se pojavi bolečina v spodnjem delu trebuha in se širi v (vedno) desno nogo v predel (upam, da bom pravilno napisal) notranje stegenske mišice (torej mišice, ki jih ženske ponavadi trenirajo z raztezanjem in krčenjem npr. na fitnesu – “noge narazen in skupaj” – se oproščam za termin, ampak drugače se ne znam izrazit oz. definirat mišice). Torej, bolečina je vedno hujša takoj naslednji dan po počitku, potem pa dan zatem počasi izzveni. Dokler spet ne tečem (pretečem cca. 40 km/teden – zdaj sicer manj, ker se “bojim” posledic naslednji dan).
In še to: pri počitku skorajda ne čutim nič, razen občasnega rahlega zbadanja, torej je stopnja bolečine na lestvici od 1 do 10 npr. 1. Ko pa hodim, teči skoraj ne morem, me pa vse boli, tako v predelu trebuha, kot omenjena stegenska mišica.
Imel sem že dimeljsko kilo, a bolečina niti približno ni takšne narave, sploh ne tako intenzivna (kot že omenjeno, med počitkom je skoraj ni, medtem, ko me je pri kili bolelo tudi, če sem ležal ali sedel). Pa tudi s pritiskom na kilo sem lahko omilil stanje, tu pa lahko pritiskam kolikor hočem, se ne zgodi nič. Aha, tudi ob pritisku na trebuh ne občutim popolnoma nobene bolečine.
Naročen sem sicer na UZ trebuha (a se bojim, da ne bo pokazalo nič). Obstaja mogoče tudi kak CT trebuha? In če, ali je CT primeren pokazatelj?
Saj ne, da ne bi mogel počakat na UZ, samo me pa resnično moti, ker preprosto ovira moje veselje do teka. Imate mogoče kako idejo?
Najlepša hvala za Vaš trud in mnenje … in seveda odgovor(e).
A.E.
Spoštovani!
Mislim, da vas bolijo mišice. Poskusite teči krajše in delati vaje za spodnje trebušne in medenične mišice, se pravi vaje za moč. UZ in CT trebuha obstajata, pa tudi MR in druge preiskave. Vsaka preiskava je primerna za prikaz določenih struktur. Ker je dostopna, brez stranskih učinkov in precej povedna, je prvi na vrsti UZ. Počakajmo na izvid, ne znam vam povedati več.
LP, Marija Š. Gašperšič