Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) bolečine v spodnjem delu trebuha

bolečine v spodnjem delu trebuha

Pozdravljeni,
v začetku leta sem vam pisala zaradi bolečin v spodnjem delu trebuha, že takrat je bil narejen ginekološki pregled (vaginalni uz, bris), vse je bilo ok. Prav tak je bil v marcu narejen proktološki pregled (malo poudarjeni vozli, pregledano 15 cm) in ultrazvok trebuha, oba nista pokazala posebnosti. V tistem času sem po vašem priporočilu pričela jemati JAB probiotik. Zadeve so se umirile, med poletjem in jesenjo ni bilo težav, sedaj pa spet občutim bolečine v spodnjem delu trebuha, odvajam sicer dnevno, običajno me pred odvajanjem in tudi po odvajanju črviči. Potem se malo umiri oziroma je prisotna taka topa bolečina. Včasih tudi po zaužitju hrane čutim krče v spodnjem delu trebuha, včasih pa bolečina seva v spodnji predel hrbtenice oz.medenice. Zvečer se mi velikokrat glasno rpetaka po črevesju.Težave so že 10 dni, ponovno sem pričela z jemanjem JAb probiotika.
Omenim naj, da sem sept. bila naročena na kolonoskopijo, stara sem 48 let. Pri preiskavi blata v februarju ni bilo prisotne krvi, vendar sem se kljub temu odločila da zaprosim za napotnico za kolonoskopijo. Žal sem morala poseg odpovedati, po litru zaužitega donata in prvih požirkih movipreps sem samo bruhala, vsak požirek je tako bil izbruhan, zato se morala odpovedati poseg.
Je mogoče kakšna druga varianta pregleda črevesa , kako zadržati v sebi moviprep brez bruhanja, oziroma kaj menite je pri meni vzrok teh težav, mogoče razdraženo črevesje,? Brez žolčnika sem 2 leti. Trenutno še nisem testirala blata, krvi pa sama ne opažam. Hujšam ne.
Skrbi me, da bi bili to prvi simptomi raka črevesja.
Hvala vam za nasvet.

Spoštovana,
Kolonoskopija (oz. endoskopski pregled debelega črevesja s pregledom zadnjega dela tankega črevesja, ti kolonoileoskopija) je sicer neprijeten pregled. Pogoj za pregled je zadosti očiščeno debelo črevo. Pogosto svetujemo, da se Moviprep zaužije hladen. Res, da ni najboljšega okusa vendar menim, da se z zadostno zavednostjo in odnosom do pregleda, brez težav izpolni predvideni protokol čiščenja. Vsaj 14 dni pred pregledom se izogibajte koščičastem sadju in zelenjavi, ter 3 dni pred posegom ne jejte svežega sadja in zelenjave.
Še enkrat, brez zadostnega čiščenja pregled nima smisla.
lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

New Report

Close