Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Bolečine v sklepih – rama in drugi sklepi

Bolečine v sklepih – rama in drugi sklepi

Spoštovani

Moje težave so se začele že pred 2 ali 3 leti z bolečino v desni rami. Do danes se je bolečina postopno povečevala iz leta v leto bolj. Najprej sem imel le težave pri spanju, ko sem spal z dvignjeno roko me je bolelo. Ščasoma se je poslabšalo in sicer imam največje bolečine tedaj, ko roko dvignem nad predel vratu. Težko jo tudi iztegnem pred sebe in dlan odprem navzven (stran od sebe) ali pa dam desno roko za hrbet. Občasno je bolje, torej me ne boli tako zelo, občasno pa je slabše in takrat me boli oz. trga celo v mirovanju in bolečina je največja na zunanjem robu rame in se širi navzdol do komolca. Skratka, boli me tudi cela roka. Se pa iz meseca v mesec počasi a zanesljivo vse skupaj slabša. Včasih me je bolelo striktno pri gibih nad vratno višino, danes me boli tudi če samo stisnem desno pest, me izrazito zaboli na zunanjem vrhu rame (tam kjer imamo tisto štrlečo kost). Lansko leto sem lahko še smučal, danes mislim da ne bi mogel več. Morda je problem še bolj opazen letos, ker imamo dojenčka, ki ga zelo težko dvigam. Na zunaj ne opazim nobenega vnetja rame, da bi bilo kaj zatečeno ali kaj.

Sam sem poskusil z vsem mogočim, od razgibavanja, mirovanja, bil sem na manualni terapiji, šel sem k ortopedu. Izvid od ortopeda:

Desna rama: aktivna abdukcija prosta, z bolečinskim lokom, bolečina se pojavi pri približno 80 stopinjah abdukcije, inpigment test je pozitiven, zunanja ablacija protokola pa neboleča.RTG desne rame v 30 stopinjah kavdalna projekcija AP. Rama je bp. Po vsej verjetnosti gre za limiti subraspinatusa, antirevmatik po potrebi.

Naj povem še to, da mi je ponudil blokado, vendar je omenil možnost, da se predre živec, tako da se zanjo nisem odločil…

Je še kaj kar lahko storim v zvezi z mojo nesrečno ramo? Ker traja že več kot 2 leti, gre lahko za kaj hujšega, rak v rami?

Drugo, kar bi pa vas rad vprašal pa je tole… Pred letom dni me je začel boleti palec desne roke v sklepu, da sm zelo težko prijemal stvari. Tudi v zvezi s tem sem bil (isti pregled) pri ortopedu, pa slikanje in pregled ni pokazalo prav ničesar. Čez 6 mesecev je izginilo. Pred 14 dnevi pa me je začel boleti gleženj leve noge, da težko stopam. Skoraj hkrati pa še palec desne doge in desni del stopala (od mezinca navzdol, kar tudi boli pri koraku)…

Zdaj pa mene zanima, kaj me to napada in otežuje življenje? Gre lahko za revmatični artritis? Naj povem, da sem si meril tudi RF iz krvi in je bil negativen, prav tako imam nizko sedimentacijo (2). Morda bo bolečina v teh malih sklepih izginila kot je na roki ez mesece, edino rama pa ostaja.

Zanima me kakršnokoli vaše cenjeno mnenje kaj bi to bilo. Star sem 37 let, ne kadim, ne pijem. Delam pa veliko za računalnikom (bi bil to lahko vzrok za desno ramo?). Sicer imam težave tudi s prebavili (želodec in črevesje), če ima to kakršnokoli zvezo, verjetno nima, a raje povem.

Lepa hvala za vaš odgovor

Miha

Spoštovani Miha,
Težave, ki jih opisujete v rami so najverjetneje posledica degenerativnih sprememb in obolenja rotatorne manšete. To je očitno pri pregledu ugotovil tudi vaš ortoped. Praviloma je prva terapija v primeru takšnih težav ustrezen program vodene fizikalne terapije, blokada lahko ob tem zelo pripomore k zmanjševenju bolečin. Sama aplikacije blokade ob pravilnem načinu ni povezana z nekimi pomembnimi tveganji, še največje je možen razvoj infekcije, ki se jo bojimo zlasti pri pacientih s sladkorno boleznijo. V kolikor s konzervativno terapijo ni možno odpraviti težav se odločimo za operativno terapijo, ki pa je praviloma endoskopska – torej minimalno invazivna in ne zahteva daljšega bivanja v bolnišnici. Vsekakor bi bilo za natančnejšo opredelitev vaših težav potrebno opraviti še nekatere dodatne diagnostične preiskave. Gre skratka za problem, ki ni nerešljiv in v večini primerov se z ustrezno terapijo lahko pacientom precej pomaga.
Če bi želeli konkretnejšo pomoč se lahko z ustrezno napotnico naročite na pregled v moji ambulanti v splošni bolnišnici Novo mesto.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

Hvala lepa. Bom šel po napotnico. Ali gre lahko za degenerativne spremembe že pri 36 letih???

Težave z drugimi sklepi niso enake kot rama? Kaj pa bi bil lahko vzrok?

Pozdrav

Miha

Lahko, odvisno od vaše predispozicije in od obremenitev, ki so jim izpostavljeni ramenski sklepi.
Vzrok bolečin v drugih sklepih ni enak, možnih razlogov za takšne težave je mnogo. Vsekakor bi bil koristen tudi pregled pri revmatologu, saj negativni izvid RF ne izključuje revmatskega obolenja.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close