Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina bolečine v sklepih

bolečine v sklepih

POzdravljeni
Dovolite mi da vam vzamem par minutk in vam opišem moj zdravstveni problem.
Pred letom dni so mi ugotovili da imam bazedovko. To je bilo avgusta 2002.
Prej so me 3 leta boleli sklepi-bila na revmatološki ambulanti, bila na slikanju sklepov vse b.p. Zdravnica mi je dejala -nepojasnen artritis. Sklepi so me boleli recimo 1 krat tedensko, sklep je zatekel ,postal je rdeč in bolel 2 dni pa nehal.
Pa čez en teden recimo drug sklep, itd. Pa enkrat koleno, pa enkrat rama itd.
Teh bolečin ni bilo konca, jemala sem naklofen, to pa je bilo tudi vse. Zanimalo me je kdaj ob tega konec, če sploh kdaj bo.
No in glej ga čudež. Po treh tednih jemanja zdravil za ščitnico atirazol so bolečine v sklepih povsem ponehale.Vesela, zadovoljna sem bila zelo zelo, moram priznati.
No in sklepi me niso boleli vse do enega meseca nazaj.Takrat sem bila na kontroli ščitnici, in prvič po enem letu so bili izvidi od ščitnice B.P.
NO IN OD TAKRAT KO SO IZVIDI B.P. ME SPET BOLIJO SKLEPI.
Res nemogoče se zdi mogoče, bi človek rekel. POnovno sem šla k splošni zdravnici, dala mi je kri-sedimentacija seveda 49(kar kaze na vnetje) in pa
spet zanimivo revmatesti negativni.Zdravnica mi je spet napisala napotnico na revmatološko ambulatno, vendar dejala sem ji, da vem da nimam revme.Zdaj čakam na datum za remvatološko, ki bo čez cca 4-5 mesecev, medtem pa trpim in jem naklofene, kot v starih dobrih časih.
Prosim vas za vašo cenjeno mnenje. Naj pripomnim še , da sem stara 38 let.
Hvala za vaš odgovor in lep dan še naprej.
Manca

Spoštovani!

Ni nujno, da imate revmatoidni artritis, bi bilo pa kar možo, da imate t.i. seronegativni (mono)artiritis, saj ima vse prave znake: prizadel je velike sklepe, seli se…, reagiral je na varianto imunomodulatorja (atyrazol). Le pojdite k revmatologu. Medtem in tudi kasneje pa bosta gibanje in zdravilo proti bolečinam vaša redna spremljevalca.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni,
ponovno vam pišem, ker vam želim sporočiti da je vaša trditev bila pravilna.
ker so bile bolečine vedno hujše sem odšla ponovno k splošni zdravnici, ki mi je dala napotnico za revmatološko za nujno in seveda takoj bila sprejeta.
Zdravnik mi je ugotovil artritis katerega ste opisali zgoraj in predpisal 8 mg medrola na dan.Zanimiov je predvsem to, da me ni dal na nobene dodatne krvne preiskave, dal me le na na RTG sklepov.
Sedaj vas prosim le za sledeči odgovor: Glede na to da sem že po naravi bolj depresiven človek, in glede na branje navodil od medrola, me je kar strah.
Notri piše da se ti lahko pojavljajo depresije, če pa jih že imaš se še bolj povečajo.
Ko sem zdravnika vprašala ali ima tole zdravilo kaj stranskih učinkov je rekel, da edino se ti poveča apetit.
Zanima me, ali menite, da bom imela kaj takih stranksih učinkov glede depresivnosti ( ob taki dozi 8 mg na dan) in če jih bom imela , ali si lahko pomagam z apaurini.
Drugo vprašanje pa je, kdaj menite da bi se lahko pokazali učinki medrola-v smislu prenehanja bolečin???
Hvala in lep dan
Manca

Spoštovani!

Z depresijo se ne obremenjujte, je ena najlaže in najbolj uspešno zdravljenih bolezni, le spoznati jo je treba in v dveh tretjihan primerov je popolnoma obvaldljiva. Če pa bi se pojavila zaradi zdravil, pa še toliko bolj, saj jih boste tako ali tako lahko vsaj občasno prenehali jemati.

Učinek na bolečine je dosti teže napovedovati. Nekako v tednu dveh bi moral biti izraže vsaj tričetrtisnki učinek. Seveda se pazite dodatnega apetitia, saj bo že tako zaostalo več vode v telesu, pa še maščeveje se bo prerazporedilo in vaš videz se vam bo spremenil lepoti v škodo. Po prenehanju jemanja se bo stnje v nekaj mesecih normaliziralo, če se ne boste zdredili tudi zaradi večjea vnosa kalorij.

Verjetno pa bo potek zdravljenja tekel v smislu poskušanja različnih pristopov in verjetno boste slej ko prej dobili tudi metotrexat, ki prav tako učinkuje na imunski sitstem. Povejte revmatologu za ugoden učinek v času zdravljenja ščitnice.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close