Bolečine v rokah po radikalni mastektomiji
Pozdravljeni.
Februarja 2024, sem imela radikalno mastektomijo na levi strani in mastektomijo z SNB na desni. Temu je sledila še kemoterapija. Zadnje pol leta (prej jih nisem veliko uporabljala) pa se mi pojavljajo bolečine v rokah, vsakič ko jih obremenim. Onkolog pravi, da so (po pregledu poročila operacije) najverjetneje poškodovan mišice rok, živci in limfa, ter da se stanje najverjetneje ne bo izboljšalo. Ker zaradi bolečin enostavno nisem sposobna 8 ur na dan delat na računalnik, me želijo za 4 ure invalidsko upokojit. Bolečina je pekoča (kot npr. ko se nabere mlečna kislina v mišicah) in je na začetku samo v ozkem pasu na notranji strani podlakti. Nato pa se razširi na zunanjo stran in po oki navzgor, vključno z ramo. Če se razboli, potem ne morem niti na boku ležati, ker so bolečine premočne. Celotne roke pa so težke in utrujene. Na fizioterapiji sem bila trikrat (po operaciji, po kt in v zdravilišču), vaje pa delam vsak dan.
Jaz bi rada samo točno vedela kaj me boli in če obstaja kakšna možnost, da je to samo začasno stanje oz. kaj lahko naredim, da bo boljše. Na koga se sploh lahko obrnem? Včeraj sem sicer dobila napotnico za protibolečinsko ambulanto, ampak ne vem, če bodo tam sploh ugotavljali zakaj me boli.
Hvala za pomoč
Pozdravljeni,
težko takole “na pamet” rečem kaj vam povzroča bolečine…navadno telo najde mehanizem, da umili bolečino oz. se nekako adaptira na obstoječe stanje. Tudi če so živci poškodovani, imajo možnost regeneracije. Sicer je počasna in nepopolna, a vendar obstaja. Seveda bi bilo smiselno izvajati limfno drenažo, da se limfa spelje v druge bezgavke pod zdravo pazduho, na boleči roki pa še trigger point masažo s tehnikami sproščanja fascij, da se pomaga telesu h hitrejši in boljši regeneraciji.
dr. Barbara Purkart spec.ortop.med,, dipl.fiziot.
Za več informacij sem dosegljiva na tel: +38641353366