Najdi forum

bolečine v rokah

Spoštovani,

že več let imam problem, ki mu nisem posvečala preveč pozornosti, zadnje čase pa me vedno bolj ovira – namreč bolečine v rokah.

Stara sem 27 let, zaradi narave dela veliko delam na računalniku.
Načeloma sem zdrava, zdravil ne jemljem, razen kontracepcijske tabletke cca 10 let.

Roke me bolijo predvsem po dolgotrajnem delu na računalnik – z miško oz. tipkovnico. Zaradi bolečin v desni roki sem začela uporabljati levo roko in sedaj me bolita obe.

Poskusila sem že en mesec z minimalnim delom na računalnik in je bilo boljše, vendar takoj ko sem ga začela spet uporabljati so se bolečine vrnile.

Bolečina je globoka, tako da težko točno lokaliziram.
Najpogosteje me bolita mezinčeva in palčeva mišična kepa, včasih prsti na fleksorni strani, občasno pa tudi višje, na podlahti.

Boli me vsak dan, trenutno že po kratkem času uporabljanja računalniške miške čutim take bolečine, da moram prenehati z delom, počakati da se umiri in nato nadaljujem. Če računalnik uporabljam manj časa dnevno, me roke bolijo le med delom, kadar pa par dni intenzivneje delam, me bolijo tudi v mirovanju. Takrat čutim kljuvanje in tiščanje v mišicah dlani in prstov.
Desno zapestje mi pri vrtenju veliko bolj poka kot levo. Poleg tega me v roke zelo pogosto zebe, pri čemer so bolečine hujše.

Tipkovnice in miške verjetno res nimam v najbolj ergonomskem položaju, morda imam previsoko mizo. Preizkusila sem že več načinov držanja miške, brez posebnega uspeha, tudi podlogo za zapestje – ki samo poslabša zadevo.

Upam da sem s podrobnejšim opisom bolj osvetlila moj problem.
Ali menite, da bo moja edina rešitev prenehanje dela za računalnikom ali je stvar še reverzibilna (traja že več let)?
Zanima me še, ali bi mi morda priporočali gretje oz. hlajenje rok? Morda fizioterapijo?

Najlepša hvala za vaš odgovor,

Lep pozdrav,
Maja

Pozdravljena!

V vašem primeru gre verjetno za preobremenjenost mišic, trigger točke v mišicah, ki vam povzročajo bolečine, vse to pa še lahko poslabša tiščanje podlakti ob mizo. Svetujem vam, da obiščete fizioterapevta, da vas pregleda, spreosti mišice in da skupaj najdeta možnosti, kako izboljšati vaš ergonomski položaj.

Zanimiv članek o poškodbah pri delu z računalnikom je na spodnji povezavi:

http://star.slo-tech.com/clanki/04011/

lp

New Report

Close