Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema Bolečine v rami in mravljinčenje v prstih

Bolečine v rami in mravljinčenje v prstih

Spoštovani

Naj najprej povem, da sem problematičen pacient, ki je že nekaj dal skozi, a brez uspeha. Naj na čim krajše povem mojo težavo.

Začelo se je z bolečino v desni rami pred cca. 2.5 leti. Rama me je leto in pol bolela precej malo in to v gibih od 90 stopinj naprej, torej gibih roke nad višino rame. Zdelo se je kot da me nekaj zelo zaboli v samem ramenskem sklepu. Avgusta lani se je bolečina čez noč povečala in sicer bi nabolj enostavno to opisal, kot da se mi je vnela deltoidna mišica. Zdaj me ne boli več le rama, ampak tudi roka i sicer po zunanji strani od vrha rame zadaj do komolca. Tudi ko roke nimam nad glavo, denimo ko napnem mišice, kaj dvignem, vedno. Najtežjigibi so še vedno: ne morem se popraskati po levi rami (z desno roko), ker je bolečina na zunanji strani okrog rame prehuda. Ne morem spati na roki kot sem to lahko počel pred lanskim avgustom. Ko se vležem na roko, je bolečina tako huda, da se začnem solziti. Močnejša je tudi če roko dvigam nad glavo ali pa dlani obrnem navzven.

Da to ni dovolj se mi je pred kakim mesecem začelo mravljinčenje v mezincu desne roke in tistemu delu dlani, kateremu pripada. Najprej je bilo občasno, zdaj pa me že 10 dni mravljinči in ne preneha več, seveda me še vedno boli rama. Takšna bi bila moja situacija. Zdaj pa opišem, kaj sem naredil v zvezi s tem.

Bil sem na dveh ortopedskih pregledih, kjer so ugotovili, da je moč roke neokrnjena (to je bilo pred mravljinčenjem, zdaj slabše čutim mezinec in prstanec), gibe v vse smeri preprečuje le bolečina. Imam 2 RTG izvida, klasične projekcije in Y projekcije rame. Nič ni videti. Imam Ultrazvok rame, nobena tetiva ni vneta, nobene otekline. Včeraj sem naredil EMG desne roke, prevodnost živcem je v redu, sam igelni EMG pa je pokazal na hrbtišču dlani preveliko amplitudo in redukcijo. Rezultat, ki naj bi bil 2.5 mV je znašal 6 mV (sam ne vem kaj to pomeni). Zdravnica ni znala ič povedati, ali je to v zvezi z ramo ali ne, pravi da izvira iz vratne hrbtenice C8 (samo živci rame so pa C4-C6 se mi zdi?). Pred letom dni sem pol leta hodil na terapijo k dr. Borisovu. Učinka ni bilo nobenega, nobene reakcije in spremembe nisem občutil v roki. Prav nobene. O tem da gospod ne govori slovensko, mi seveda ni mogel nič več povedati, na prvem pregledu je dejal, da ramo lahko pozdravi. Čakam še MRI rame, a to traja dalj časa a pridem na vrsto.

Naj povem, da je moje delo pretežno sedeče, da sem desničar, 37 let in za računalnikom preživim veliko časa ter s športom se nisem kaj veliko ukvarjal, zdaj se pa ne morem zaradi bolečin v roki.

Ne vem ali bi še kaj dodal, sliko ste si morda lahko ustvarili. Glede na to, da sem hodil že na manualno medicino (sicer ne vašo!) me zanima, ali obstaja kakršnokoli upanje zame, da mi morda lahko vi pomagate? Oz. če se vam glede na vse izkušnje vsaj malčkeno dozdeva, kaj se mi lahko dogaja z roko? Je to ena težava, več razlogov? Naj povem, da me velikokrat tudi boli vrat, a bil sem na fizioterapiji, kjer so mi dajali UZ in DD na ramo in od takrat že 4 mesece delam redne vaje za vrat in ramena kolikor pač zmorem glede na bolečine. Nobenega učinka.

Nikoli nisem imel poškodbe, to je tudi pomembno.

Malo me je že strah, da mi ali v rami ali v vratu raste tumor, saj ne vidim drugega razloga, kako nič ne pomaga in gre le počasi navzdol.Pri mojih letih brez poškodbe ne vidim drugega možnega razloga za težave. Kaj je sploh še možno, da mi povzroča takšne težave, ki se stopnjujejo?

Vem da garantirati ne morete, če morda na vse povedano se me še upate sprejeti, se bom pri vas naročil.

Toliko za zdaj, hvala, da ste mi prisluhnili.

Miha

Glede na to, da rama nikoli ni bila poškodovana, vaše težave zelo verjetno izhajajo iz vratnega dela hrbtenice. V času razvoja bolečin so se najbrž hkrati pojavile posamezne težave v ramenskem sklepu. Verjetno gre za obrabo osnovnih vezi ramenskega sklepa, ki pa na Rtg in UZ posnetkih še ni vidna. Živec verjetno ni vkleščen ampak samo nadražen, o čemer tudi govorijo tudi simptomi v roki in glavi.
Delo drugih terapevtov težko komentiram, čudi me le, da ste pol leta hodili tja, čeprav ni bilo nobenega učinka. Učinki (vsaj minimalne spremembe v pozitivno smer) morajo biti vidni najkasneje po 3 terapijah, sicer pri nas s terapijo ne nadaljujemo.
Zelo malo verjetnosti je, da je vaš strah glede tumorja upravičen, kar bodo, upam, tudi pokazali izvidi MR.
Vaše težave so klasičnega ortopedskega značaja, zato vas vabim na pregled (lahko tudi pred MR), kjer vam bom dal lahko več bolj natančnih informacij.

Lep pozdrav,

Hvala lepa za odgovor. Na terapijo sem hodil pol leta ker so mi dejali, da so učinki vidni šele po pol leta in najmanj 7-10 terapijah.

MR imam v kratkem, tako da se vam oglasim, ko dobim še te izvide.

Torej je mogoče, da me boli deltoidna mišica in rama, a v rami ni nič narobe. Kar težko verjeti…

Zdaj hodim 2x tedensko na plavanje in 1x tedensko na Kitajsko masažo.

Lep pozdrav

Pozdravljeni!
Več kot pol leta imam bolečine v desni roki, ki pa se iz dneva v dan stopnjujejo. Najprej me je bolel ramenski del, slikanje ni pokazalo nobenih sprememb, zato se ves čas zdravim z Zoldiar tabletami, ki pa ne pomagajo dosti.
Bolečina se mi je prestavila tudi proti komolcu in v zapestje ter proti prstom, tako da se mažem še z Konjskim gelom (Pferdebalzam), ki mi trenutno ublaži bolečine. Te so najhujše ob mirovanju i včasih ne prespim več noči skupaj. Imam poškodbe vratnega vretenca, posedeno hrbtenico, obrabljen kolk, vendar ne v taki meri, da bi se mi “splačalo” zdraviti v kakih toplicah. Tako meni zdravniška komisija, sama pa ne vem več, kaj naj naredim, ker mi je že nerodno posedati in presedati zdravnici.
Le-ta pravi, da bo z menopavzo verjetno vse boljše, ampak,meni to ni tolažba. Kaj se ne borimo proti bolečini? Tudi mravlje se mi pojavljajo v zapestjih in prstih, tako da včasih sploh ne upam kaj prijeti, ker se bojim, da mi bo padlo iz rok.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Rozi

Problem vaših težav zelo verjetno izhaja iz vratnega dela hrbtenice in sicer segmenta C5-C6. Mravljinčenje v rokah se pojavlja zaradi zakrčenih mišic v vratnem delu hrbtenice, kar povzroča slabo prekrvavitev v rokah.
O možnostih zdravljenja vam lahko povem več šele po pregledu, predvsem moram videti, za kakšno poškodbo vretenca gre.
Menopavza običajno ne prinese s seboj izboljšanja stanja ampak je največkrat ravno obratno.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni

Tudi jaz imam podobne bolečine v rami in to od vratnih vretenc pa do ramenskega sklepa. Bolečina je konstantna 24 ur, tako da se nisem naspal že več kot 10 dni. Kakor koli se obrnem bolečina zareže in drži.
Pred leti sem imel prometno nesrečo kjer so se vratna vretenca premaknila vendar do danes ni bilo nobenih sprememb.
Moram še povedati, da sem bil že operiran na ledvenem delu hrbtenice, kjer so mi odstranili 3 diskus ploščice, leta 91.
Mažem se s ketonal kremo in dajem vroč gel na bolečo ramo.Sumum da imam nekje vkleščen živec, vendar točno ne vem. K zdravniku ne bi šel rad, ker je dosti več ljudi ki so bolj potrebni zdravljenja kot jaz. Rad bi se ozdravil na kak preprost način.
Hvala za vaše odgovore.
Jože

Dostikrat pride do simptomov zaradi prometne nesreče in poškodbe vratnega dela hrbtenice po zelo dolgem času, morda je tako tudi pri vas.
Potreben bi bil natančen pregled s slikami (primerjava stare in nove), verjetno bi z manualno terapijo lahko odpravili simptome.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni!

A mi lahko prosim pomagate!?Sem bolnica z revmatoidnim artritisom.Pojavile so se mi neznosne bolečine in mravljinčenje v levi rami,ki pa segajo po roki vse do prstov.Bolečina je tako huda,da me še motijo oblacila ki jih imam oblečene.Pregled pri revmatologinji sem opravila decembra,vendar glede na krvni izvid ne napreduje.Obiskala sem ze svojo izbrano zdravnico,ki pa mi je dala proti bolečinam im. inekcije Naklofen/3ml -10x,imam pa tudi tablete Olfen ki jih vzame pri neznosni bolecini.Napotila me ja pa se tudi na rtg slikanje,ki sem ga opravila in je izvid sledec:
– vratna hrbtenica:ventralna naplastitev na C5 in C6 – spondiolične spremembe.Dorzalna naplastitev na C5 inC6.Znižana višina iv. prostora,ssubhondralno sklerozo med C5 in C6 – iv. osteohondroza.
– torakalna hrbtenica:višina iv. prostora je primerna.
– L/S hrbtenica:primerna višina iv.prostorov.Struktura skeleta je normalna.
– levi komolec:erozivnih sprememb ni.V mehkih delih ni kalcinacij
Pred 14 dnevi sem pri ortopedu dobila blokado Dexameth.s Xyl. nad miogično točko leve lopatice.Povedali so mi da bo bolecina cez nekaj dni minila vendar je pri meni glih obratno se hujsa je.A mi lahko prosim svetujete,s čim si še naj pomagam?Kam se še naj obrnem na pomoč?Hvala za vaše odgovore!
LP Micka g

Ocenjujem, da simptomi v rami niso povezani z revmatoidnim artritisom. Gre za obrabo hrustanca v vratnem delu, segmenti C5-C6, kjer izhaja živec za območje ramenskega sklepa- Zaradi razdraženosti tega živca pride do hudih bolečin okoli ramenskega sklepa in do sindroma periartritisa – sklep je sicer v redu, vnete pa so vezi, tetive in mišice okoli sklepa.
Blokade pomagajo za zmanjšanje bolečin, pomagala bi manualna terapija v kombinaciji z akupunkturo in fizioterapijo. Za ozdravitev bi bilo potrebno kar nekaj časa, saj iz izvida sklepam, da gre za precej stare spremembe.

Lep pozdrav,

Pozdravljni,

Oktobra sem začela trenirati badminton, vendar so se težave z desno roko začele 2 meseca kasneje. decembra pa se se mi pojavile močne bolečine v desni roki in rami, trener in zdravnik mi je priporočal počitek 14 dni, vendar se težave pojavljajo vedno znova. januarja nisem igrala 1 mesec, nato sem počasi začela spet trenirat, lepo postopoma, kadar se je ta bolečina pojavila, je v dveh dneh najkasneje izginila. začela sem nositi tudi nekakšen steznik za rama, vendar ni pomagal, kaj preveč. enkrat se mi je naredila tudi majhna bulca na roki med ramo in komlcev, vendar je kmalu izginila. v ponedeljek ko se bila na treninigu se je pojavila močna bolečina, ki pa še ni izginila, boli me cela roka, pri lopatici in imam močne mravljice v dlani. vzela sem tramal kapljice vendar mi skoraj ne pomaga. ko sem bila nazadnje pri zdravniku mi je dal samo tablete za lajšanje bolečine, vendar sedaj mi tudi tableti ne pomagajo. kaj mi svetujete? na ultrazvok me noče dati, tablet pa tudi ne bi jedla, saj sem še premlada. stara sem 28 let.
hvala za odgovor

V vašem primeru gre ali za poškodbo tetive (vnetje, raztegnjenost) ali pa so bolečine posledica sprememb v vratnem delu hrbtenice.
Predlagam Rtg slikanje vratnega dela hrbtenice in pregled pri nas, da ugotovimo, ali je vzrok vratna hrbtenica ali to možnost izključimo in se posvetimo tetivi.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Stara sem 18let in me že teden dni mučijo bolečine v levi roki in rami. Sicer nikoli nisem imela takih težav, zdaj pa sem začela študentsko delati in moje delo poteka za računalnikom in nevem ali so lahko to posledice bolečin? Bolečina je blaga, več ali manj v ramenu potem pa se giblje tudi vse do komolca in pri tem je dlan topla, prsti pa mravljinčasti. Moram pa tudi omeniti, da zdaj 1 mesec jem KT Lindynette20. Kaj bi lahko bil vrzok bolečine?
Hvala za odgovor.

Možen je vzrok ali v vratnem delu hrbtenice ali v mehkih tkivih ramenskega sklepa. V obeh primerih vam z manualno terapijo lahko pomagamo, zato se oglasite v naši ordinaciji.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

Tudi pri meni so se pojavili mravljinci v levi roki. Pred priblizno mesecem in pol sem se udarila v spodnji del hrbtenice. Udarec ni bil mocan, mi pa od tistega dne dreveni roka. Po 14 dneh sem se zmasirala na masaznem stolu, potem pa so se pojavile hude bolecine v zgornjem delu hrbtenice. Bolecina je bila vsak dan hujsa in se je sirila proti levi roki. Proti vecerih je bilo slabse. Obiskala sem zdravnika in bila sem na RTG slikanju, ki pa ni nicesar pokazalo. Dobila sem tablete Arcoxia, ki pa niso pomagale niti za procent. 1x sem prejela blokado, ki pa tudi ni pomagala.
Najbolj je pomagal gel Etera Favn, ki najprej zagreje nato pa ohladi aplicirano mesto. Potem je pocasi bolecina izginjala (po 14 dneh). Naj povem se to, kadar sem obcutila bolecino, mi roka ni drevenela, ko pa je bolecina prenehala, je roka ponovno zacela drevenet.

Zdaj se bolecina pojavlja obcasno, sicer veliko potujem in najbolj trpim na dolgih poletih. Tako sem sedaj ponovno v hudih bolecinah, dalec od doma in brez tablet, ker si jih ne upam jemati sabo sicer pa tudi ne pomagajo.
Takoj ko se vrnem nadaljujem z zdravljenjem, zanima pa me ce obstajajo kakrsnekoli vaje, ki bi situacijo vsaj omilile.

V naprej hvala za odgovor,
Sara

Najbolje bi bilo, če bi se s slikami oglasili na pregledu, skoraj prepričan sem, da so vidne doliočene spremembe v vratnem delu hrbtenice, ki povzročajo vaše težave.
Po pregledu bi vam predpisali ali terapijo, morda pa bi bile res dovolj le vaje za sprostitev vratnih mišic (v kolikor so slike res bp.).

Lep pozdrav,

Spoštovani,
stara sem 43 let in so mi na rentgenu ugotovili, da se mi na ramenskem desnem sklepu nabira kalcij. Bila sem tudi na UZ kjer niso ugotovili poškodb ampak samo oteklino.
Roko imam gibljivo do določene stopnje in skorajda negibljivo za rotacijo nazaj.
Imela sem že 15 fizioterpij z UZ in elektriko. Moram reči da mi je sedaj za spoznanje boljše, vendar me zanima sledeče-ali obstaja prehrana…karkoli da se mi kalcij več ne bi nabiral in kako ga odstranit, ker mi vsi do sedaj ponujajo samo tablete-katerim pa se bi na vso moč rada izognila in bi rada na čim bolj naraven način seveda ozdravela.
Še to; rada se ukvarjam s športom-tenis, badbinton… kar pa mi je sedaj skorajda nemogoče.
Hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav,

Najbolj verjetno gre za težave v vratnem delu hrbtenice in posledično za vnetje tkiva okoli ramenskega sklepa, t.im. periartritis oz. sindrom zamrznjene rame.
Verjetno gre za draženje korenin C5 ali C6.
Sam kalcij ni toliko pomemben in ga ne morete zmanjševati selektivno, saj se nabira posledično, tako da bi se z zdravljenjem rame zmanjševala tudi vsebnost kalcija.
Bolj kot fizioterapija bi bila po mojem mnenju tu učinkovita manualna terapija.

Lep pozdrav,

Lep pozdrav. Imam vprašanje in sicer me zanima, kaj bi lahko bilo, če oseba ne more raztegniti prstov na nogi? Zelo jo boli palec. Skušam ji pomagati z masažami, ampak ugotavljam, da je center nekje drugje. Ali je povezano s kakšnim živcem in kaj bi bilo potrebno narediti v takem primeru? Imela je prometno nesrečo, udarec pa dobila v zgornji predel – leva lopatica. Bila je že pri kiropraktiku, kar je za trenutek pomagalo, sedaj pa se je stanje vrnilo nazaj.

lep pozdrav Karmen

Ne verjaemm, da je problem s prsti povezan z udarcem v predel leve lopatice.
Bolj verjetno je, da gre ali za obrabo sklepov v palcu (artrozo), lahko je problem povezan s kako tetivo, lahko pa težava izvira iz ledvenega dela hrbtenice.
Oglasite se v naši ordinaciji, ugotovili bomo, kje je vzrok težave in svetovali možnost zdravljenja.

Lep pozdrav,

Lep pozdrav, imam eno vprašanje. Pred kratkim mi je začel kazalec na levi roki vsake toliko časa poskakovati oziroma mi trzne za trenutek in potem preneha. Imam tudi občutek, da se mi roka trese. Bolečin ne čutim, me pa zelo moti. Vsake toliko časa me tudi boli zaboli v zapestju in v rami. Imel sem tudi obdobje ko sem bil pod stresom in sem pogostokrat migal z glavo naprej in nazaj (najverjetneje zaradi živčnosti). Bolečine v roki niso hude, največkrat se zavedam šele takrat, ko na to pomislim. Sploh ko se vležem v posteljo, povsem izginejo. Kaj bi to lahko bilo? Morda preutrujenost, izpostavljanje klimi? Hvala za odgovor. LP

New Report

Close