bolečine v ramenih in kolkih
Pozdravljeni,
stara sem 38 let in približno 3 leta imam težave z ramami – kalcinacija. hodila sem na fizioterapijo, segrevanje, UZ razbijanje…kar mi je za kratek čas zmanjšalo bolečino. leva rama me sedaj občasno še boli, ni pa preveč moteče. v desni rami pa so bolečine čedalje hujše, trga me večino dneva, ponoči pa se čedalje večkrat zbujam zaradi bolečin. boli me rama, lopatica in dol do komolca. moja osebna zdravnica me prepričuje naj jemljem zdravila proti bolečinam, vendar tega nočem.
prosim vas za nasvet, kaj lahko delam sama doma, da se mi stanje izboljša. kakšne vaje naj delam, mi lahko “škoduje” kakšna hrana…?)prenehala sem z večino športov, lani sem nehala hoditi tudi na pilates, saj veliko vaj zaradi ram nisem mogla izvajati.
moje drugo vprašanje pa je glede kolkov. ortoped me je poslal na rentgensko slikanje in dobila sem takle odgovor: na velikih trohantrih stegnenic so začetni rtg znaki entenozpatije, izraziteje desno.
kakšne vaje lahko delam doma? ali se da to čisto “pozdravit”?
v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
k
Spoštovani,
Kako so bile vaše težave diagnosticirane? (S pregledom, UZ preiskavo, RTG slikanjem, MRI?). Ključno za uspeh zdravljenja je namreč ugotovoti vzrok težav in zdraviti vzročno. Tablete proti bolečini so seveda ena izmed metod zdravljenja, a odstranijo bolečino in ne odstranijo vzroka . Svetujem vam, da v prvi vrsti opravite pregled pri zdravniku, ki se posebej ukvarja s poškodbami sklepov in kjer se bo skupaj z objektivnimi metodami (RTG, UZ, MRI) ugotovilo kaj je vzrok vaših bolečin. Od vaj vam v primeru bolečine svetujem NIHAJNE vaje (pendularne vaje) za ramenski sklep in izometrične vaje za mišice rotatorne manšete. Ko bolečina ni prisotna pa je smiselno krepiti mišice celotnega ramenskega obroča, saj le te omogočajo pravilno mehaniko gibanja ramena. A je gibljivost vašega ramena popolna?
Glede težav, ki jih opisujete s kolkom je potrebno preveriti sklepno mehaniko. To se naredi s sklepno mobilizacijo in potem se na podlagi le te in testov mišične moči ciljano svetuje, katere mišice kolčnega sklepa je potrebno krepiti. Seveda bo za vaš kolk koristno tudi izvajanje splošnih vaj za krepitev stegenskih mišic, pri čemer vaje izvajajte le do bolečine in pred in po vadbi mišice, ki jih krepite raztezajte.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Pozdravljeni.
Stara sem 21 let imam že približno leto in pol probleme z rameni ter zapestjem.
Začelo se je tako da mi je začela zatekati leva roka, zdravnica mi je predpisala (se mi zdi, ne spomnim se točno) Naprosin in roka je nehala otekati. A za tem se je pojavila ostra bolečina v levem ramenu, nato še čez nekaj časa v desnem ramenu in v desnem zapestju. Zdravnica me je tudi pred letom in pol dala na slikanje ramen a je rekla da na slikah ni nič vidno, takrat mi je tudi pregledala kri a je rekla da ni posebnosti. Teden dni sem tudi dobivala injekcije a niso pomagale. A bolečina že traja leto in pol ona pa ne stori ničesar in je dejala da sem nerazgibana. Bolečina je ostra in zelo neprijetna, včasih se sploh ne morem vstati iz postelje. Zapestje pa me tudi večkrat začne nevzdržno bolet če pri predavanjih na faksu veliko pišem. Zanima me kaj bi to lahko bilo in kako se to da zdravit, če se seveda da? Ali naj raje menjam zdravnico?
Hvala za odgovor.
Lp Rebeka
Pozdravljeni,
Predlagam, da se s tem vprašanjem obneta na zdravnika, ki se posebej ukvarja s poškodbami in obolenji sklepov.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik