Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) bolečine v predelu slepiča

bolečine v predelu slepiča

Pozdravljeni!

Zelo rada bi slišala še vaše mnenje glede mojih težav. Že več kot pol leta se mi pojavlja neprijetna bolečina v desnem delu črevesja, oziroma predelu termalnega ilekiuma, ki na pritisk včasih zelo boli. Ultrazvok ni pokazal sprememb. Podobne težave sem imela nekaj let nazaj, a so ovrgli sum na crhronovo bolezen in tudi na vnetje slepiča. Kolonoskopija ni bila izvedena v celoti, tako da predel, kjer tišči, žal ni bil pregledan. Naj omenim še to, da so mi še na pediatrični odkrili kronični gastritis ter razdražljivo črevo, toda takrat teh težav še nisem imela. Prehranjujemo se skladno z želodčno dieto, gibam se tudi, pijem dovolj …Nevem od kje te težave, rada pa bi jih končno že rešila. Zdravnica me na kolonoskopijo noče poslati, češ da je bila narejena pred parimi leti, toda le tako bi vedela ali je s črevesjem v se v redu ali ni.

Lp, Tina

Spoštovani!

Vašim težavam rečemo iritabilni kolon. Gre za funkcionalno težavo, morfološke preiskave, kamor spada tudi koloskopija, ničesar ne pokažejo. Se strinjam z vašo zdravnico, da je ne bi ponavljala. Razlog za ponovitev bi bile nove drugačne težave, predvsem pa kri v blatu.
Zdravimo z različnimi preparati, ki omilijo bolečino. V zadnjem času se uporablja preparat Butifar. Kupite ga lahko v lekarni.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Najlepša hvala za vaš odgovor …V takih situacijah mi odgovori strokovnjakov pridejo še kako prav.

Drugače pa sem zadnjič pozabila dodati, da se omenjene tiščanje pojavlja sedaj že več kot pol leta praktično vsak dan. Enkrat tišči manj, drugič bolj. Včasih ta predel na mestu tipanja tudi zelo zaboli, na tem mestu pa je čutiti nekakšno pretekanje, tako da za črevesje vsekakor gre. Poleg tega se mi v zadnjem času pojavlja tudi nekoliko povišana telesna temperatura, tam nekje do 37.5, ki potem mine, pa jo drug dan spet dobim in podobno. Mislim, da je vzrok temu, prav omenjeno tiščanje. Kajti kolikor berem po internetu in kolikor imam že sama svojega znanja, naj bi bila vročina znak nekakšnega vnetja, kajne? Še posebej zato, ker se na mestu tiščanja včasih pojavlja tudi tak pekoč občutek, kot da bi bilo nekaj vneto …Kot sem že rekla, še vedno je v igri možnost kroničnega vnetja slepiča, čeprav se mnenja glede tega razlikujejo. Pomislila sem tudi na divertikel, čeprav je to za moja leta (24 let) zelo zelo redko. Težko je razumeti, da sem imela več kot eno leto mir pred temi težavami. Pa sem bila v tem času dosti bolj telesno nedejavna, saj sem bila v službi po 8 ur in to ves čas v sedečem položaju, ko pa sem prišla domov, pa se tudi nisem pretirano gibala, saj me je čakalo učenje …Pa vendar, človek bi prej pričakoval težave v tem primeru, kot pa sedaj, pa vendar jih takrat ni bilo. Kaj menite na vse to? Se vaše mnenje kaj spremeni?

Glede butifarja pa ga bom preizkusila …Hvala za nasvet.

Lp, Tina

Spoštovani!

Kolike in bolečine po trebuhu zaradi iritabilnega kolona niti ne korelirajo s stopnjo telesne aktivnosti. Skušajte skrbeti za redno prebavo, uživanje dovolj vlaknin in za pitje vode okrog 2 litra na dan. Gibajte se pa čimveč, da boste imeli redno prebavo.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close