Najdi forum

Bolečine v predelu križa – izvid

Pozdravljeni

Stara sem 37 let in imam že dve leti bolečine predelu križa, bolečina pa je najbolj prisotna na levem boku. Od začetka me je bolelo samo pri določenih gibih, zdaj ves čas.Pogosto imam tudi mravljince v desni roki. Pred tremi meseci me je začel boleti tudi sredinski sklep na levem sredincu.
Prosim, če mi lahko na podlagi spodnjih izvidov poveste kaj se dogaja in če so kakšne možnosti za izboljšanje in na kakšen način.

Do sedaj sem že bila na MR medenice s poudarkom na predelu obeh črevničnih grebenov in na ultrazvoku.
MR je pokazala: v predelu sakruma desno, predvsem pa levo je vidna hiperemija oz. tranzitorna osteoporoza. Hiperemija bi lahhko bila tudi posledica vnetnega dogajanja v tem predelu. Začetne degenerativne spremembe simfize.

Nato me je ortoped napotil na scintigrafijo okostja z 99 m Tc DPD. Citiram izvid:
Ciljano slikamo ledveno hrbtenico in medenico z obkolčjem v PA in AP projekciji. V AP projekciji je vidno črtasto področje močnejšega kopičenja radioindikatorja kavdalno v L4 in ventralno v L5. V področju medenice scintigrafsko ni posebnosti.
Zaključek: Možna kompresijska fraktura L4 – L5.

Nazadnje sem bila na MR LSH. Izvid pravi:

Preiskava je narejena v običajnih sekvencah in ravninah,
Preiskava pokaže degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh
segmentih.
Spondiloartroza med spodnjimi segmenti, prav tako izražena hondroza predvsem med segmenti L4-L5.
Kostnina prikazanih segmentov kaže izrazite znake degenerativnih sprememb. Na tej višini sta mala sklepa degenerativno spremenjena.
Prisotna je centralna protruzija diska, ki je centralno v stiku z duralno vrečo.
Bistvenih prizadetosti nevroforamnov ali recesusov pa ni videti.
Spinalni kanal na tej višini je nekoliko zožen.

Najlepša hvala za vaše strokovno mnenje.

Na začetku je bil sum na tumor v predelu hrbtenice, nato se je izkazalo, da gre za vnetni procesv predelu L4-L5.
MR kaže na vkleščenost korenine L4-L5, katera se seli v noge.
Bolečine v roki so verjetno povzročene v vratnem delu hrbtenice, svetujem pregled v naši ordinaciji,[/url] mislim, da lahko saniramo tako ledveni kot vratni del.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close