Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Bolečine v predelu dimelj in križa

Bolečine v predelu dimelj in križa

Pozdravljeni,
star sem 29 let in imam 1 mesec težave z bolečinami nad levo ritnico in v predelu dimelj. Na dotik je občutljivo tudi levo modo.
Imel sem slikanje hrbtenice in je vse vredu. Bil sem na urološkem pregledu. Vzeli so mi vodo in kri, opravili ročni pregled ter UZ celotnega strokuma in je vse vredu. Opravili so pregled za dimeljsko kilo in je vredu.
Trenutno čakam na pregled ortopeda.
Zanima ne vaše mnenje ali je lahko kakšna poškodba da povzroča bolečine v levem predelu križa in dimljah? Kajti zadnjih 5 mesecev ne treniram (zaradi corone), zato nevem kako bi lahko sploh prišlo do kakšne poškodbe.
Hvala za vaše mnenje. Lp

Pozdravljeni,

bolečine nad ritnico in v dimljah so na področju dermatoma, ki se imenuje L3 oz. 3. ledveni dermatom. Vsa tkiva, ki mu pripadajo, lahko povzročajo bolečino v tem področju. Lahko gre za draženje sklepne ovojnice kolčnega sklepa, lahko gre za nestabilnost medeničnega obroča, lahko gre za draženje živčne korenine L3 npr. zaradi zdrsa medvretenčne ploščice ledvenega dela – le ta se najpogosteje odraža takov križu kot tudi spredaj. MRI se dela v ležečem položaju, ki je razbremenjen položaj za hrbtenico in zato ne pokaže manjših zdrsov medvretenčnih ploščic in še posebej ne pri mladih, katerih tkiva so še precej elastična in se zato hitro povrnejo v prvotni položaj in je zato MRI lažno negativna….
Vse zgoraj naštete stvari pa imajo tudi svoje značilnosti, po katerih se lahko izključijo oz. potrdijo kot diagnoza – ene bolj bolijo sede, druge pri naporu, tretje pri kihanju in kašljanju itn…

New Report

Close