Najdi forum

Bolečine v petah

Pozdravljeni!
Imam 11 letnega sina, ki se tako kot večina njegovih vrstnikov zelo rad ukvarja s športom. Trenira karate(2-krat tedensko) in odojko( 3-krat tedensko). Do sedaj ni bil pošodovan.
Med počitnicami je s prijatelji igral nogomet na asfaltnem igrišču. Začel se je pritoževati nad bolečinami v petah. Pri nogometu ima obute superge za nogomet na asfaltu.
Bolečine ima v obeh petah, zadnjič pa ga je bolela samo leva peta, tako da nanjo ni mogel stopiti. Po dveh dneh so bolečine minile. Pri zdravniku še nisva bila, ker na zunaj ni videti ne otekline ne kaj drugega.
Danes se mu je začel tudi trening karateja. Ko se je vrnil domov, je zopet tožil, da čuti bolečine. Pri karateju je bos.
Prosim še za vaše mnenje. Hvala in lep pozdrav,
Darja

moja dvanajstletna hči, že več let aktivno trenira smučanje ( 5-7x tedensko )
in ima podobne težave kot vaš sine. Ker imam kolegico zdravnico, sem jo peljala k njej. Vzrokov je lahko več vrst: kakšna resna poškodba ali samo nategnjene mišice, …) Špeli je svetovala 14 dni počitka in mazilo Devirin ( dobi se v lekarni, brez recepta) in z njim mazati večkrat na dan.

Po mojem je vzok za bolečine v petah povezan s prehitro rastjo.Tudi jaz sem se v tistih letih veliko ukvarjal s športom in sem imel težave z desno peto pa tudi s celotnim stopalom.Nato me je stopalo nehalo boleti in so me začela boleti kolena.Zaradi težav v kolenih, ki so trajale kar nekaj časa, sem šel k zdravniku in on je rekel, da to ni nič zaskrbljujočega.Dejal je, da ima večina mladih takšne težave in da lahko to pripišemo prehitri rasti.

Lep pozdrav!

Tudi pri nas smo se ukvarjali s tem problemom. In ga uspešno
( za zdaj ) tudi rešili. Pot je pa bila sledeča: pri splošnem zdravniku sem prosila za napotnico za športnega zdravnika ( če si iz Ljubljane, je to v Tivoliju ) in potem do vseh pripadajočih specialistov ( fiziater, ortoped, fizioterapevt ), kamor nas je po pregledu napotila zdravnica. Najbolj je pomagala fizioterapija.

Srečno!

Živjo!
Težave so lahko povezane s pretrdo podlago… Npr. pri veliko teka v copatih ki ne blažijo udarcev najbolje, je to že kar normalen pojav. Ko se bolečina pojavi, je tudi vadba karateja (bos na parketu) prej dolivanje ognja na olje kot kaj drugega. Torej šport na asfaltu in bosonoga aktivnost na parketu pri večji intenzivnosti povzroča mnogo manjših poškodb, ki se nabirajo počasi in tudi bolečina se dobesedno pritihotapi. Sploh ne moreš reči, da mi je slabše od konkretno današnjega treninga. Navadno gre za vnetja kakih nasadišč kit … Priporočam obisk športnega zdravnika, ker splošni za take zadeve nimaj kaj dosti posluha in izkušenj. Važno je, da se fant navadi prisluhniti telesu in zmanjša intennzivnost, ko je še čas. Sicer bo bolečina hujša in dolgotrajnejša. Zaradi slabe prekrvavitve teh predelov, se ob počitku ali zmanjšani intenzivnosti stvari zdravijo zelo počasi.

New Report

Close