bolečine v nogi
Spoštovani dr. Mikek!
Vljudno prosim za vaš nasvet. Že kakšen poldrugi mesec se mi pojavlja bolečina v nartu, ki se včasih seli navzdol v prste, drugič pa navzgov v nogo proti golenici. Pred kakšnimi 2 tedni sem obiskala osebno zdravnico, ki mi je dejala, da je to posledica ploske noge. Po njenem nasvetu sem kupila in tudi kar vztrajno nosim ortopedske vložke, vendar je le malce boljše. Bolečina ni vedno enako intenzivna in vedno na istem mestu, je pa ves čas prisotna – tako pri hoji, ležanju, sedenju… Ugotavljam, da se še poveča, če prste potisnem proti sebi in se na prste tudi težje oprem. V predelu narta se mi večkrat zazdi, da noga malce oteka oz. da je nekoliko vzbočena kost(mogoče je to bilo tudi prej, toda dokler ni bolečine, se ne opazi razlike do druge noge). Sicer pa sem kakšen mesec pred pojavom sedanje bolečina ravno s sredino podplata te iste desne noge zadela v štor posekanega drevesa in dobila globoko trsko, ki je bila kirurško odstranjena.
Pred tem nisem nikoli imela kakšnih bolečin in osebno mislim, da tudi nisem najhujši primer platfusa.
Kaj mi svetujete?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Lena
V prvi vrsti vam svetujem uporabo ustreznih vložkov, ki imajo podporo za medialni stopalni lok. Morda vam ti, ki jih uporabljate sedaj ne ustrezajo najbolje po obliki. Za težave kot je vaša je najbolje, če so vložki izdelani individualno za vaše stopalo. Poleg vložkov bi veljalo poizkusiti tudi s fizioterapijo pri kateri pridejo v poštev raztezne vaje za stopalo ter vaje za jačanje mišic goleni in stopala. V primeru, da so te bolečine izrazitejše in zelo moteče vam priporočam tudi krajše jemanje antirevmatika.