Najdi forum

Ze vec kot dva meseca ima strasne bolecine v nogi, ki so se zacele z bolecino v zadnjic, ki je izzarevala v nogo. Zdravnik pravi, da je to isias. Ali je normalno, da isias traja ze vec kot dva meseca ne da bi se stanje vsaj malo popravilo? Naj povem, d aje bolecina najhujsa zjutraj, ko skusam vstati iz postelje. Vstanem tako, da po trebuhu zdrsam na tla na kolena, nato pa se ob opori dvignem. Najprej moram vsaj 10 minut nogo razgibavati, sele na to lahko stopim nanjo z minimalnim pritiskom. Sele po cca. pol urni pocasni hoji lahko koliko toliko normalno stopim na na nogo. Seveda pijem tabelte proti bolecinam – tramundin po dve na dan, sicer ne bi zmogla vsakodnevnih opravil, kot je umivanje ipd. Narocena sem pri ortopedu vendar je to sele oktobra. Mislim pa, da bi morala na pregled prej. Ali pa je to normalno, da so bolecine tako hude in trajajo toliko casa?
Najlepsa hvala za odgovor.

V kolikor gre dejansko za išias – glede na povedano pa je to zelo verjetno – so bolečine dejansko lahko zelo dolgotrajne. To je odvisno od stopnje razdraženosti periferičnega živca.
Do oktobra je še zelo dolgo, jemanje protibolečinskih tablet lahko povzroči tudi določene stranske efekte, zato vam priporočam obisk v naši ordinaciji ali pri privatnem ortopedu, saj je pred vami celo poletje.
Čudi me, da so čakalne dobe pri ortopedih tako različne, nekateri, tudi z manjšimi problemi, pridejo na vrsto takoj, vas z bolečino pa vlečejo pol leta, ves ta čas pa polnijo blagajne farmaciji s prepisovanjem tablet.. Tak zdravstveni sistem vam po moje ni potreben.

Hvala za odgovor.
Zanima me zakaj je bolecina najhujsa po lezanju, dalj casa kot lezim bolj boli. Najhujse je zjutraj saj se komaj spravim iz postelje. Tudi v drugi polovici noci me zbudi mocna bolecina v nogi – kot trganje v spodnjem delu noge. Naj povem, da imam ortopedsko lateks lezisce in vzglavnik (najboljse od podjetja Dollar). Najmanj me boli ce pocasi hodim. Kaj je v tem primeru bolje; da cim vec lezim ali hodim?
Koliko casa pa lahko traja isias?
Koliko casa pa se caka na pregled pri vas? Kako se narocim? Vsekakor bi se oglasila pri vas.
Vseeno pa vas prosim za odgovore saj sem ze cisto obupana in strah me je.
Lep pozdrav!

Pa se nekaj sem pozabila; boli med predvsem v spodnjem delu noge od kolena v podplat. Danes zjutraj sem lahko vstala le tako, da me je moz dvignil in postavil pokonci ob tem pa sem dobesedno tulila od bolecine.
Hvala in lep pozdrav

Zelo pogosto se bolečine v takih primerih pojavljajo še med dolgotrajnim mirovanjem ali takoj po njem. To je največkrat povezano z zmanjšanjem krvnega obtoka v določenih segmentih hrbtenice in kot posledica povečanjem mišičnega tonusa.
Bolj reagirajo na to ljudje, ki so že kdaj imeli ali še imajo trenutne bolečine v hrbtenici. V takih primerih ortopedski pripomočki, kot so blazine ali vzglavniki lahko zelo malo pomagajo in mogoče samo olajšajo situacijo.
Mislim, da bi bilo pametno odločiti se za zdravljenje. Čakalna doba v moji ordinaciji je do 2 tedna, odvisno, kako se lahko prilagodite našemu urniku.
Za termin pregleda se lahko naročite po telefonu 02/ 470-2413.
Upam, da se vidimo in da vam bom lahko pomagal.

Lep pozdrav,

Hvala za hiter odgovor.
Ali imate ordinacijo samo v Mariboru ali tudi kje drugje? Sem namrec
iz Kopra?
Za sedaj pa bi vas prosila, da mi svetujete kako naj lezim, da bo bolecina manjsa. Si podprem kolena, medenico? Najraje sploh ne bi sla spat zvecer.
Pa se to vprasanje; je normalno, da traja bolecina vec kot dva meseca brez izboljsanja oz. koliko casa lahko traja isias?
Hvala in lep pozdrav.

Jaz delam v ordinaciji v Mariboru, sicer pa imamo še dve ordinaciji in sicer v Novi Gorici in Ljubljani. Več si lahko ogledate na naših spletnih straneh
.
Bolečine,ki jih navajate, so lahko dolgotrajne, če se ne zdravijo, tudi več kot dva meseca. Svetujem vam obisk pri nas (verjetno pri dr. Filipovu v Novi Gorici), saj so indikacije tipoične za naše zdravljenje.
Glede ležanja ta čas zavzemite položaj, ki vam najbolj odgovarja oz., ki vas najmanj moti.

Lep pozdrav,

Pozdravljen,
med tem časom sem naredila CT preiskavo, izvid je naslednji:
Radiolog:
CT lumbalnega spinalčnega kanala od L43-4 do L5-S1
Slikanje opravimo s 3 mm rezi in 3 mm pomiki. Uporabimo rekonstrukcijski algritem nizke resolucije ter okno za mehkotkivne strukture; izberemo najbolšo mogočo incidenco ravnine glede na anteriorno steno spinalnega kanala.
V višini diskusaL3-4 je videti ohranjeno posteriorno konturo diskusa, ki je tudi ostro omejena. Spinalni kanal je primerno širok, v nejm ni videti patoloških senc.
V višini diskusa L4-5 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu, amlo bolj posteriorne konture diskusa, ki jo spremlja manjša robna osteofitna reakcija. V zvezi z diskalnim izbočenjem je duralna vreča malo odmaknjena posteriorno in vtisnjena. Drugih patoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti. Opisane spremembe kažejo na globalno degenrativno izbočenje disklane konture, foklanih patoloških ozbočenj ni videti.
V višini diskusa L5-S1 je videti ohranjeno posteriorno konturo diskusa, ki je tudi ostro omejena. Spinalni kanal je primerno širok, v njem ni videti patoloških senc.

Ortoped:
Naredila CT od L 3-4 do L 5 S 1, ki pokaže v višini L 4-5 degenerativno izbočenje disklane konture, ki jo spremlja manjša robna osteofitna reakcija. V zvezi z diskalnim izbočenjem je duralna vreča malo odmaknjena posteriorno in vtisnjena. Višina diskusa L 4-5 in L 5 S 1 je bp.

DGN.: Protrusio dicsi L 4-5, Lumboischialgia dex., distalni prehodni segment.

Mi lahko razložite izvid?

Naj povem še, da sem pred 15 meseci rodila dvojčke, po porodu so se pričele težave z bolečinami v desnem spodnjem delu hrbtenice, nikoli v nogo in nikoli tako močno.

Lepo prosim za odgovor in lepo vas pozdravljam.

Pozdravljeni !

Že v OŠ sem se udarila v sp.del hrbtenice, ob večjih naporih sm od takrat imela bolečine. Bila sem pri treh ortopedih, ki so ugotovili da je prirojena spina bifida in da nima nobene veze z udarcem.

Zdaj bom imela 27 let. Letos maja mi je na ploščicah zdrsilo in sem padla na trtico. Od takrat imam močne bolečine, ne samo v predelu poškodbe, ampak predvsem v nogah, kar me sicer najbolj skrbi. Bolečine so različne: občutek da me noge ne bodo zdražale, zbadanje, trganje,.nabijanje. V predelu poškodbe in nogah tudi občasno mravljinčenje. Grozen občutek, bolečine so močne in strah me je, saj to traja že 5 mesecev. V tem času sem bila 2krat na FTH in pila Olfen100, a se stanje ni izboljšalo.

Konec septembra sem bila na MRI in danes sem dobila izvid, ki je pokazal široko duralno vrečo od nivoja L4 navdol, spino bifido okulto L5. Utesnitve spiralnega kanala ni bilo videti.

Zdaj me pa zanima kaj sploh to pomeni? Bolečine v nogah imam od padca(maja letos), prej jih nisem imela nikoli. Kaj mislite vi?

Prosim za odgovor, najlepša hvala že vnaprej!

MR ledvene hrbtenice seveda ni pokazal vzroka vaših problemov, saj je le ta v predelu križa in trtice.
Ob padcu se je trtica nekoliko premaknila in prišlo je do nadraženosti živčnega spleta, ki leži pred trtico (t.im. kokcipodenija). potrebno je pomakniti trtico nazaj na pravo mesto in sprostiti vezi okoli trtice, pri čemer je manualna terapija zelo učinkovita, saj imamo veliko takih primerov.
Morda bi bilo dobro tudi Rtg. slikati križni del, kar bi lahko videli ob pregledu.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Lepo pozdravljeni!

Že eno leto in deset mesecev me muči bolečina v predelu sednice, glutelalnem delu ter v nogah do kolen (spredaj in zadaj). Sprva me je bolelo samo na levi stani dimelj, potem pa se je bolečina začela prenašati na drugos stran, zdaj pa so te bolečine najbolj pogoste na sednicah in občasno ščemenje, srbenje v nogah do kolen… Občutek imam včasih da me noge ne bodo zdržale. Dal sem že kar nekaj pregledov skozi (rentgen ni pogazal artroze kolka oz. kakršnihkoli drugih problemov, prav tako CT), vendar sem s svojim vztrajanjem in samoplačniškimi storitvami prišel da spoznanja, da imam tudi brazgotine na obeh adduktorjih, mišice so nakrčene in se mi mišice zelo hitro vnamejo… Opravili so mi večkrat terapije z ultrazvokom, laserjem, elktro-stimulacijo, športne masaže… Vendar po tako dolgem času mi tudi to ni bistveno pomagalo.

Več mesecev sem tudi počival ter kasneje delal vse vrste razteznih vaj, vendar ni nekega napredka… Boleti me začne že po majhnem naporu, po daljšem sedenju, po teku so hude bolečine kakšen dan dva, sicer pa lahko hodim… Zjutraj ko vstanem pa ni večjih bolečin, oz. se počutim še najbolje.

Bil sem tudi pri dr. Borisovu na terapijah pred 4 meseci- popravil mi je medenico, ki naj bi bila zamaknjena. Omenil pa je tudi da imam nekoliko premaknjeno trtico in da bi bil lahko to vzrok bolečin, vendar da mi pri tem ne more mnogo pomagati…

Da še povem da sem star 26 let in je pred temi bolečinami šport bil moj vsakdanjik, treniral se dolgo nogomet, bil uspešen nogometni sodnik.. Zdaj imam pretežno sedeče delo.

Je možno da bi trtica res lahko toliko vplivala in povzročala vse to? In a je možno pomagati če je trtica res vzrok?

Najlepša hvala in lp,
Elvis

Simptomi, ki jih navajate, niso značilni za problem trtice, bolj sklepam, da gre za kakšen prirojen sindrom v mišicah ali živcih. Za natančno oceno bi vas moral pregledati.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Že tri mesece imam močne bolečine v križu, ki izžarevajo v levo spodnjo okončino. Pred leti me je bolel samo križ, noga pa ne. Bil sem na rtg, kjer mi je v izvidu opisana deformantna spondiloza in i.v. artroza LS hrbtenice. Bil sem tudi na samoplačniškem pregledu pri ortopedu, ki je v izvid zapisal, da naj bišlo za levostransko kronično ishialgijo. V križu naj bi bil blokiran zaklon, pseudolasegue naj bi bil v skrajni legi. Dikretno naj bi bila slabša dorziflexija levega stopala in palca. Ugasel naj bi bil levi Ahilov reflex. V področje lumbalnih radiksov levo L4-L5 mi je apliciral anestetik+k, mi priporočil nekaj dni razbremenitev in mi dal za 4-5 tednov B-complex 2×1. Po umiritvi simptomatike bi pomagala FTH.
Vendar pa kljub blokadi se stanje ni umirilo kot mi je obljubil ortoped, stanje je celo še slabše. Bolečine imam cel dan, zvečer bolečine postanejo skoraj neznosne, tako stanje traja celo noč, posebej še, če moram iti na WC. Zjutraj, ko vstanem pa je tako hudo, da komaj zdržim. Čez kake pol ure bolečine popustijo, popolnoma pa ne. Lahko sicer hodim vendar ne daleč, ne smem pa se zaustaviti.
Prosim za Vaše mnenje. Hvala.

Gre za dokaj resno obliko išijasa, ki se je začel počasi, s časom pa prešel v akutno fazo, na kar kažejo spondiloza in artroza kot stare spremembe.
Verjetno se je živec zaradi draženja vnel in otekel in se posledično vkleščil.
Svetujem vam pregled v naši ordinaciji,[/url] z manualno terapijo lahko sprostimo mišice okoli živca in izboljšamo prekrvavitev ter posledično zmanjšamo oteklino živca in s tem bolečine.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close