Bolečine v medenici
Pozdravljeni,
star sem 43 let in pred 3 meseci so se mi nenadoma začele pojavljati težave z desno nogo, v obliki slabega občutka pri hoji, občutka toplega narta in bolečine v zadnji stegenjski mišici. Čez nekaj me pri pričelo boleti tudi v področju trtice (boleče tudi na dotik v točno določeni točki). Bolečine v trtici občutim tudi vedno, ko ležem na trdo podlago. Simptoma se ne pojavljata vedno istočasno. Največkrat se neprijetni občutki v nogi pojavljato med sedenjem v službi (po poklicu sem programer) in nekoliko popustijo ali celo izginejo ko sem aktiven pri napr. vrtnih opravilih.
Ker so se težave stopnjevale sem opravil MR L/S hrbtenice.
Prosim za obrazložitev izvida…
Primerno oblikovana ledvena lordoza.
Začetno degeneriran i.v. disk nivoja L4-L5 ter L5-S1, i.v. disk nivoja L5-S1 je blago znižan.
Intenziteta signala skeleta je primerna.
Višina korpusov je ohranjena.
Konus medule in filum terminale sta v mejah normalnega.
V nivoju L4-L5 blaga centralna protuzija i.v. diska zožuje spinalni kanal za 1/4.
V nivoju L5-S1 blaga centralna širokobrazna protuzija i.v. diska z rupturo anulusa zožuje spinalni kanal za 1/3.
V ostalih nivojih ledvene hrbtenice so spinalni kanali in nevroforamni normalno široki.
Začetne degenerativne spremembe malih sklepov L/S prehoda.
Napotem sem k nevrokirurgu, zanima pa me, ali bi se lahko z manualno terapijo bolečine odpravile (z manualno terapijo imam dobre izkušnje, saj sem bil pri vas, ko sem imel težave z “zateglimi” mišicami v vratu).
Hvala!
Lep pozdrav,
Marko
Pozdravljeni,
vzrok za težave, ki jih opisujete, je po vsej verjetnosti spodnji del ledvene hrbtenice, prostori L4-L5 oziroma L5-S1. Sovpada tudi z informacijami izvida, stanje pa nikakor ni kritično. Večino podobnih težav uspešno zdravimo s tehnikami manualne medicine. Obisk nevrokirurga ni potreben.
Priporočam vam, da se naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,