Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija bolečine v mali medenici

bolečine v mali medenici

Pozdravljeni,

Že eno leto imam težave z bolečinami v mali medenici, konkretno tik pod mehurjem, proti sprednji strani trebuha.

Na začetku so se bolečine kazale le kot rahlo tiščanje, sedaj pa se mi zadeva slabša in kdaj me tako boli da mi dela slabo. Je pa bolečina en dan močnejša drugi dan manjša, skratka nivo bolečine niha. Boli me tako kot da bi prejel udarec v trebuh. Skratka bolečina je topa ni utripajoča ampak konstantna. Stopnja bolečine mi niha recimo dva dni me boli močneje nato en dan malce manj nato pa spet močneje.

Urolog mi je naredil cistoskopijo kjer je pokazalo, da je zožanje na točki kjer mehur prehaja v sečnico. Težave imam tudi z odvajanjem urina, po odvajanju mi ostaja v mehurju od 50-60 ml urina. Na spodnji steni mehurja so bile vidne tudi razširjene vene, urolog je posumil tudi na varikozo, vene so nekje tudi do 10mm premera. Sumi se da je morda to vzrok za bolečine. Prostato imam nehomogene oblike z izraženo prečno bariero, urolog je izrazil da je to možen vzrok za težave, prostata je 16 gramska.

Na začetku sem nekaj tednov 3-4 prejemal Omnic ocas, vendar bolečine niso prenehale, nato mi je urolog predpisal Prostide in Cardura XL to prejemam sedaj ene 5-6 tednov, bolečine so še vedno prisotne, nekaj dni nazaj sem bil ponovno na ultrazvoku in meritve seča so pokazale da imam še vedno 66ml residualnega urina po praznjenju mehurja. Sumi se tudi na možne probleme z mišicami, ki stiskajo mehur.

Opravil sem že :
4X ultrazvok, cistoskopijo, rentgen trebuha, kolonoskopijo, rektalni ultrazvok, meritve pretoka urina.

Ledvice, jetra, črevesje, žolč, vranica so uredu.

Osebna zdravnica mi je predlagala tudi magnetno resonanco, ali je ta preiskava smiselna za moje težave?

Kakšne preiskave bi še lahko razkrile vzrok bolečin?

Zadevo že res teško prenašam, probleme imam v službi, v zvezi z partnerko pa tudi psihično stanje se mi že načenja, kmalu bo eno leto od kar imam težave ne kaže pa da bi se pojavilo kakršnokoli olajšanje. Star sem 29 let.

Hvaležen bi vam bil za kakeršenkoli nasvet.

Lp

Spoštovani!

Glede magnetne resonance – čeprav mora biti uradni odgovor, da MR ni standardna preiskava v zvezi s sečili, je vendarle res, da bi zelo dober rentgenolog z dobrim aparatom ki bi se posebej poglobil v vaš problem in bi opravil MR medenice/ male medenice lahko odkril kaj povsem nepričakovanega (na primer žilno malformacijo), kar je dejansko mogoče zdraviti (embolizirati) in bi nato težave prenehale. Čeprav je v praksi za kaj takega izredno malo možnosti, so takšni primeri opisani.

Navajate “prečno bariero”. Glede slednje je postopek jasen – opravi se urodinamska preiskava, ki izmeri upor ob iztekanju urina. Če se ugotovi obstrukcija (gradus II ali več), se svetuje manjši endoskopski operativni poseg – incizija vratu mehurja. Zavedati pa se je treba, da je lahko posledica tega posega v visokem odstotku (50%) retrogradna ejakulacija (torej da ob spolnem odnosu sperma ne špricne ven, temveč odteče nazaj v mehur in jo kasneje polulate). V takem primeru bi bila potrebna asistirana reprodukcija (umetna oploditev partnerke, če bi si želeli otroka), zato se temu posegu pri mlajših poskušamo izogibati.

Če se nič ne najde in se pripiše težave prostati/ mehurju, gre lahko za sindrom kronične pelvične bolečine (CPPS), to je kronično stanje, ki ga bolj ali večinoma manj uspešno lajšamo z različnimi zdravili in pomirili, s pomočjo katerih poskušamo bolniku ali bolnici olajšati vsakodnevno spopadanje z boleznijo ter redno ponavljamo preiskave, da bi le odkrili kaj, kjer bi lahko posredovali ali popravili.

Lep pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Najprej hvala za odgovor,

Glede prečne bariere me zanima ali je sploh možno da bi mi to povzročalo bolečine, še manj pa mi je jasno zakaj se nivo bolečine spreminja, sicer je verjetno teško na to odgovoriti me pa zanima ali je sploh znano, da bi lahko ta prečna bariera povzročala bolečine.

Pa še to, če je za vse to kriva prečna bariera, pač ker je sečnica zaradi tega stisnjena si predstavljam da se urin nepravilno odvaja in tudi ostaja v mehurju, če je to dolgotrajno prisotno in ni zdravljeno se njabrš mišice ki stiskajo mehur precej matrajo za odvajanje in morda so posledica temu tudi razširjene žile zaradi večjega napenjanja pri odvajanju, tako da si sam laično razlagam da so morda bolečine v mišicah zaradi dolgotrajnega napenjanja in slabega pretoka za kar je kriva bariera?

Na začetku zdravljenja par mesecev nazaj sem prejemal Omnic Ocas, ki mi je že povzročal retrogradno ejakulacijo, torej ni bilo izliva semena, bolečine pa kljub temu niso prenehale…zdaravilo sem jemal ene 3 tedne morda je bilo premalo in bi veljalo poizkusiti ponovno?

Ob prejemanju Omnic-a se mi je tudi curek izboljšal, ker pa bolečine niso prenehale se je urolog odločil za zamenjavo zdravila z kombinacijo Prostide in Cardura XL, sedaj ko to jemljem nimam več retrogradne ejakulacije so pa bolečine še vedno prisotne, pa tudi curek mislim da je slabši in morda mi zato zastaja urin v mehurju in se ne sprazni do konca.

Glede resonance bom dobil napotnico in upam da se bo tam točno pokazalo kako je z žilami.

Spoštovani!

Cardura XL (doksazosin s podaljšanim sproščanjem, na voljo tudi kot Kamiren ali Tonocardin) naj bi bila vsaj enakovredna Omnicu (tamsoluzinu – na voljo tudi pod številnimi drugimi imeni, na primer Tanyz, Bazetham, Tamsulozin…). V vseh primerih gre za “alfa-blokatorje” – torej zdravila, ki s pomočjo sproščanja gladkih mišic končnega dela mehurja in prostate olajšajo praznenje mehurja.

Prečna bariera je predel med prostatično uretro in mehurjem – pravzaprav izhod iz mehurja, ki je dvignjen – če je ta dvignjen, potem sklepamo, da je oviran odtok urina iz mehurja v uretro. Načeloma je pred operativnim posegom pri mlajših od 50 let smiselno opraviti urodinamsko preiskavo, ki opradeli, ali gre za ta problem ali ne – namreč pri cistoskopiji je to že mogoče videti, vendar je za oceno, ali res ovira odtok ali ne treba opraviti meritev pritiskov in pretoka med uriniranjem – torej urodinamiko in izračunati upor – oceniti obstrukcijo. Šele nato je mogoče reči, ali vam to objektivno dela težave – ovira praznenje mehurja in tako lahko posredno povzroča tudi nelagodje, ki ga dojemate kot bolečino. Če se obstrukcija dokaže, jo je mogoče zdraviti z operacijo (vendar je to pri mladem problematično, če vas že sedaj moti retrogradna ejakulacija).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za izčrpne odgovore

Zanima me še nekaj :

1.) ali operacija bariere, lahko v kasnejših letih vpliva na zadrževanje urina, hočem reči da nebi recimo potem pri 50 letih zaradi operacije imel porbleme z inkontinenco?

2.) retrogradne ejakulacije sedaj nimam, sem jo pa imel ko sem jemal zdravilo Omnic, sedaj z Carduro tega nimam. Ob jemanju omnica sem imel retrogradno ejakulacijo, curek je bil boljši, torej očitno prečna bariera ni več ovirala urina, bolečine pa kljub temu niso prenehale….tako da mogoče mi to sploh ne povzroča bolečin ampak izvirajo iz nekje drugje?

3.) Če bi recimo katere od tablet za sproščanje gladkih mišic, ki ste mi jih omenil vendarle prijele in bi mi pomagale, ali bi to moral jemati celo življenje, ali bi bilo dovolj jemati to določeno dobo? Kakšne so lahko posledice dolgotrajnega jemanja tovrstnih tablet?

Najlepša hvala za nasvete, zelo pohvalno da obstaja nekdo, ki je pripravljen svetovati in s tem pomagati bolnikom.

Lp
Simon

Spoštovani!

Najprej ponavljam, da izgled “prečne bariere” pri cistoskopiji sicer opredeli, ali je mogoče operacijo (prerezanje prečne bariere) izvesti, ali le-ta ovira odtekanje urina pa cistoskopija ne more opredeliti. Za to je nujna urodinamska preiskava, pri kateri se med uriniranjem izmeri pritisk v mehurju med pretokom urina. To lahko pri prvem poskusu urodinamike tudi ne uspe in je v takem primeru smiselno preiskavo tudi ponoviti.

Za to, da urin ne uhaja, je potrebnih več stvari, vsaj mehur, ki mora biti miren (če se nehoteno krči, potem lahko pri tem urin uhaja in to se pogosto dogaja v starosti) in ena od dveh zapiralk (notranja – ki predstavlja izhod iz mehurja – vrat mehurja) ter zunanja. TUIP (incizija prostate oz vratu mehurja), kar je pravzaprav operacija prečne bariere, načeloma prepreči delovanje notranje zapiralke. To lahko v izjemnih primerih, če je že prej prizadet zunanji sfinkter (na primer zaradi operativnega posega strikture membranozne uretre) privede tudi do inkontinence.

Alfa-blokatorji so zdravila, s katerimi sicer zdravimo tudi krvni pritisk. Ve se, da se zdravila zoper povišan pritisk jemljejo doživljensko. Glede alfa blokatorjev pri težavah s praznjenjem mehurja, jih je mogoče občasno prenehati in videti, kaj se zgodi. Dejstvo je, da alfa blokatorji niso več prvi izbor za zdravljenje visokega krvnega pritiska in jim nekatere študije dolgoročno tudi niso najboj naklonjene.

Vendar menim, da v luči vaših zgornjih opisov navedeno niso prava vprašanja. Ni mogoče napovedati, ali bi težave (bolečnine) po operaciji prečne bariere prenehale. Je pa mogoče ugotoviti, ali objektivno obstajajo težave s praznenjem mehurja. To se lahko ugotovi z urodinamskimi preiskavami (opravljajo jih v Ljubljani v UKC in v Zavodu za rehabilitacijo Soča ter v Mariboru, občasno pa lahko tudi v Celju). Če je odtok urina iz mehurja oviran, potem obstaja bojazen, da bo prišlo zaradi kroničnega stanja do poslabšanja ali dolgoročno celo tveganja za odpoved mehurja. V tem primeru je smiselno razmišljati o tem posegu. Če pa obstrukcije ni, potem pa je pri mlajših od 50 let poseg na vratu mehurja zelo vprašljiv. Če bi se z urodinamsko preiskavo pokazalo, da je res prisotna obstrukcija, bi bilo pri mlajšem od npr. 45 let potreno še izključiti morebitno nevrološko dogajanje. In tu je zelo smiselna ob pregledu pri nevrologu ali pred tem magnetna resonanca.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,

Po dolgem času mi je uspelo opraviti MR trebuha in rezultat je sledeč :

V področju male medenice je ob prostati in semesnkimi vezikulami je viden poudarjen venski pletež – hipermija?, vnetje?

to je citirano iz izvida.

Moj urolog pravi, ga vnetja ni in, da mi bolečine povzroča na izvidu vidna žilna malformacija, doktor temu pravi varikoza pelvis. Omenil mi je, da je operacija v tem področju skoraj nemogoča. Predpisal mi je jemanje Combodart zdravila tri mesece po 1 kapsulo na dan.

Nekaj odgovorov nazaj ste omenjali, da je žilne malformacije morda možno zdraviti z embolizacijo, prosil bi vas če mi navedete kakršne koli informacije kam se lahko obrnem v zvezi z tem, ker sem sam izčrpal možnosti in ne vem kam bi se še lahko obrnil. Očitno so taki primeri res zelo redki in verjamem, da ni dosti izkušenj z podobnimi situacijami.

Za kakršenkoli namig oziroma informacijo bi vam bil izredno hvaležen.

Lp
Simon

Spoštovani!

Embolizacija je poseg, kjer specialist interventni radiolog pod kontrolo rentgena uvede žilni kateter preko femoralne žile (na zgornjem delu stegna prereže kožo in naredi luknjico v žilo) na mesto žilne malformacije in nato tam pusti snov (različne možnosti), ki žilo zamaši. Interventni radiologi so v KC Ljubljana in tudi v UKC Maribor. Idealno bi bilo, če bi našli urologa, ki bi stopil v kontakt z interventnim radiologom, predstavil problem in se dogovoril. Torej urologa v KC Ljubljana. Teoretično pa je verjetno mogoče tudi, da bi poskusili navezati stik z interventnim radiologom (to so samo nekateri radiologi). Ampak, kolikor vem, je pravilna pot, da se vaš urolog obrne na radiologa in se dogovorita. Seveda pa, tudi če bi vam to opravili, je dejstvo, da je zelo nenavadno, da bi vam to delalo težave – na tem mestu je običajno veliko žil, to ni nič posebnega in ni nujno, da bi vam, tudi če bi embolizacija uspela, to pomagalo ali odpravilo težave. Lahko se pomaga, če je videti eno patološko spremembo, eno žilno povezavo, na enem mestu – takrat je mogoče posredovati. Če pa gre zgolj za občutek nekoliko poudarjenega venskega prepleta na obeh straneh prostate in okrog vezikul, pa so možnosti ukrepanja pri mladem človeku zelo majhne, kasneje, po 50-tem letu starosti pa so urološke opracije v tem predelu, ki povzročijo posledično embolizacijo veliko teh žil, rutinske.

V upanju, da vam bo predpisano zdravilo, ki poznano zmanjša prekrvavitev prostate, pomagalo, lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Od: mayamaya

09.03.11 14:48
Živjo, pomoje imaš tudi ti varice – jaz jih imam, začelo se je enako kot pri tebi. tiščanje v trebuhu… zdaj pa konstantna topa bolečina..beda.. tudi jaz naredila večino preiskav,na laparoskopiji so ugotovili obsežne varice… torej moraš k radiologu, baje dr. dimitrij kuhelj opravlja to, to je v UKC LJ.. srečno..pa javi če si že kaj rešil med tem… lp maja

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close