Najdi forum

Bolečine v ledvenem delu hrbtenice

Pozdravljeni,

Stara sem 71 let. MR lumbalne hrbtenice je pokazal obsežne degenerativne spremembe in sicer spinalno stenozo za 1/2 v nivoju L3-L4 in za 1/3 v nivoju L4-L5. Zožitev obeh nevroforamov nivo L3-L4, L4-L5 zaradi protruzije diska, ter anterolisteze na obeh nivojih l. stopnje. Utesnitev desnega nevroforamna L5-S1 zaradi osteofit disk kompleksa in levega zaradi manjše protruzije diska.
Obiskala sem nevrokirurga dr. Voršiča, ki mi je svetoval operacijo in sicer laminektomijo na nivoju L3-L4. Čakalna doba na to operacijo je dobro leto dni. Zanima me, če se da z manualno terapijo olajšati bolečino ( ali morda celo odpraviti), da bom lažje počakala na kirurški poseg.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

dragica Goljat

Spoštovani,

stenoza je izražena obrabna sprememba, ki lahko povzroča bolečine in številne druge težave (zakrčenost, mravljinčenje), lahko pa tudi ne. Predvsem je odvisno ali glede za klinično pomemno stenozo ali ne. Brez pregled ali vsaj opisa simptomov torej težko enoznačno ugotavljam, za kaj gre.
Kar se tiče laminektomije; gre za izredno grob poseg, katerega priporočam, da se poskusite izogniti. Vsekakor se splača predhodno poiskusiti različne oblike konzervativnega zdravljenja. Ena od teh možnosti je tudi manualna medicina, zato vas vabim na pregled v eno izmed naših ordinacij: https://www.mo-gy.si/i-htm/
S seboj poleg izvida prinesite tudi slike. Na podlagi pregleda vam bomo lahko bolj natančno svetovali glede možnosti nadaljnjega zdravljenja.
Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close