Najdi forum

Bolecine v ledvenem delu hrbtenice

Pozdravljeni!

Star sem 24 let in imam občasne bolečine ob prsnoledvenem prehodu hrbtenice na levi strani, ki jih izzove predvsem levostranski zasuk tupa za 90 stopinj ob fiksirani medenici.Večkrat ponovljen omenjen gib in nekatere dlje trajajoče poze (sedenje v avtu…)sprožijo več dni trajajoče bolečine različne intenzivnosti na levi strani ob prsnoledvenem prehodu hrbtenice. Bolečine v tem delu pa se večkrat pojavljajo spontano tudi pri drugih gibih: bolečina je neostro omejena, topa, ne izžareva, temveč je lokalizirana na ta predel hrbta.
Prvič so se bolečine v tem predelu pojavile akutno pred 2 leti kot posledica skoka z višine 3-4m na glavo, bolečine so trajale nekaj mesecev (3-4),nato so pocasi spontano popustile. Pred 1 letom sem zaradi pretiranega plavanja prsno dobil miofasciitis vratne obhrbtenične muskulature (dg. pri fiziatru), takrat pa so se začele tudi opisane bolečine v prsnoledvenem predelu levostransko, ki so moteče in ob omenjenih sprožilnih gibih trajajo še danes (bolečine v vratu pa so popustile).
Sicer imam dvojno skoliozo torakalno s krivinama 15 in 17 stopinj.
Zanima me, kaj bi lahko bil vzrok teh občasnih bolečin (ali je tudi to lahko posledica miozitisa) in ali je mozna kaksna terapija. Lahko taksne tezave trajajo celo življenje ali se z leti umirijo? Hvala za odgovor, lep pozdrav
David

Spšoštovani,

Večina vaših težav je povezanih z dvojno skoliozo, miofascilitis pa je posledica plavanja.
Glede na vašo starost je terapija seveda možna. Treba je ugotoviti kakšna je rotacijska sposobnost thorakalnega dela hrbtenice, tonus paravertebralnih mišic v tem delu in oceniti stanje ledvenega dela hrbtenice, saj je ta del pri rotacijskih gibih močno povezan s prsnim delom hrbtenice.
Po tej oceni lahko določim možnosti in uspešnost zdravljenja.
Ne verjamem, da bi te težave minile same od sebe, prej bi verjel, da se bodo stopnjevale, zato bi bila dobra čimprejšnja terapija.

Lep pozdrav,

New Report

Close