Bolečine v križu-retrolisteza segmentov L4 in L5
Pozdravljeni,
Moje ime je Dejan, star sem 25 let, visok 174cm, 90kg. Že v letih odraščanja, se je ob nenadnih velikih obremenitvah pojavila blaga bolečina v križu (to je zgodilo cca 2-3x do sedaj, ki je po parih dneh izginila).
Pred mesecem dni, pa sem začutil neprijetno bolečino na celotnem ledvenem predelu, ki je bila odvisno od dneva znosnejša ali pa zelo prisotna. Do danes še nisem potreboval proti bolečinskih tablet, ker bolečina ni bila tako ostra in neznosna.
Do trenutka, ko je prišlo do bolečine sem se redno 3-5x tedensko srednje do visoko intenzivno rekreiral (trening z utežmi+kardio), tukaj ne gre za bodybuilding ali podobno ampak za intenzivno rekreiranje celega telesa.
RTG LSH izvid je pokazal: ”Težiščnica je pomaknjena navspred. Manjša retrolisteza segmentov L4 in L5. Slikani skelet je normalne strukture”
Osebna zdravnica mi izvida ni znala kaj dosti obrazložiti, kaj šele diagnosticirati. Imam napotnico vendar do pregleda je še cela večnost, zato sem se po odgovor obrnil k vam, ker ne vem kako naprej oz. kako se smem v takih razmerah rekreirati in kaj pravi moj izvid.
Hvala za čas in lep pozdrav!
Dejan
Pozdravljeni,
vezano na vaše stanje in izvid dvigovanje uteži vsekakor ni najboljša izbira. Izvid sicer ne opisuje resnih sprememb, težiščnica je pomaknjena naprej, spremlja jo retrolisteza (rahel zdrs vreenca zaradi posedanja medvretenčnega prostora), vse skupaj so spremembe, ki opisujejo posledicne nepravilne drže. Podobne slike pogosto vidim pri ljudeh, ki se aktivno ukvarjajo s športi, kjer je veliko skokov, “trdih prristankov” in dvigovanja (npr. skoki, padalstvo, …). Zaradi teh aktivnosti pride do preobremenjenosti ledvenega dela hrbtenice in posledično do prezgodnjih obrabnih sprememb.
S tehnikami manualne medicine vam verjetno lahko uspešno pomagamo. V kolikor se odločite za zdravljenje pri nas, vas vabim, da se naročite na pregled v eno od ordinacij (http://mo-gy.si/ordinacije-5/), s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike.
Lep pozdrav,