Bolečine v križu, razlaga mr izvida
Pozdravljeni,
lepo prosim za razlago izvida. V ledvenem delu imam že cca 25 let bolečine v križu, ki so včasih zelo močne. Stara sem 46 let in velika 182cm imam 76kg in sem izredno vitka v pasu.
Zanima me, kako resno je moje dejansko stanje na podlagi izvida.
MR L/S H
Standardne sekvence.
Lordoza je primerna. Zmerna spondiloza. Degeneracije diskov L2- L5. Višine i.v. prostorov so ohranjene. Zmerna spondilartroza. Znaki manjšega izliva malih sklepov L4-L5. Konus in kavda sta primerni.
L2-L3 :
Manjša koncentrična protruzija. Delno zožena recesusa. Ob osteofit disk kompleksnih je delno zožen levi foramen.
L3-L4:
Levostranska protruzija s fisuro. Delno zožen levi foramen. Nekoliko ožji tudi desno.
L4-L5:
Koncentrična protruzija s fisuro. Nekoliko odrinjena duralna vreča ter delno zožena recesusa.
Nekoliko ožja foramna.
L5-S1:
Ob degenerativnih spremembah je nekoliko ožji levi foramen.
Mnenje:
Degenerativne spremembe ter zožitev na večih opisanih mestih, največ L4-L5.
Ali je iz tega izvida razvidno, da imam dejansko bolečine v križu, ki se ob obremenitvi in težkem delu močno povečajo.
Lep pozdrav,
AnaB.
Spoštovani!
Imate izbočene ploščice od L2-S1, najbolj na nivoju L4-L5, kjer so že rahlo stisnjeni živci, kar vam povzroča bolečine. Verjetno operacija ni potrebna, za dokončno oceno bi moral videti MR posnetke. Lahko pridete tudi k meni na pregled. Svetujem sicer vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje – PLANK in FTH v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!