Bolečine v križu in prebavne motnje
Spoštovani,
preden naredim paniko se obračam na vas za en nasvet. Moje težave so sledeče; stara sem 28 let in zadnjih nekaj mesecev imam težave z napihnjenostjo, trdim trebuhom in vetrovi, vendar se s tem nisem veliko obremenjevala, saj sem to pripisala bolj nezdravemu prehranjevanju v tem času (v službi tudi večinoma samo sedim) in tudi zredila sem se za cca 3 kg in sem mislila, da imam zato večji trebuh. Bolečin ni bilo pa tudi odvajanje je bilo normalno. Potem pa se je v zadnjem mesecu pojavil nenehen občutek, da me tišči na blato. Ko pa sem šla, pa je bilo večinoma zelo malo ali celo nič, občutek imam pa čim nekaj pojem, da me tišči na wc in tudi zelo hitro postanem sita in vsa napihnjena. No pred tednom dni sem pa dobila menstruacijo in me je zelo zelo bolel trebuh in križ, sem imela drisko, sicer imam že od nekdaj boleče in zelo močne menstruacije, ampak tokrat je so bile bolečine zelo močne in celo dva ali tri dni je trajala bolečina. Menstruacija se je končala peti dan, mene pa še vedno boli v križu, trebuhu in vseskozi sem napihnjena in me tišči na blato. Že teden dni jem samo dietno hrano, pa sem še vedno napihnjena, najhuje pa je zvečer in tudi ponoči. Tudi po spolnem odnosu me je v tem času zelo bolel trebuh, prej pa teh težav nisem nikoli imela. Bolečine sicer niso tako močne, da bi potrebovala protibolečinske tablete, je pa neprijetno in predvsem me je zelo strah raka (na jajčnikih). Mama je namreč pred dvemi leti umrla zaradi raka (sicer prebavil). Menstruacije imam sicer redne, ponavadi točno na 28 ali 29 dni, trajajo 5 dni, prva dva dni so zelo močne in tudi boleče. Vmesnih krvavitev tudi nisem imela nikoli, rodila tudi še nisem. Sem pa visoka 168 cm i tehtam 57 kg. Prosim vas za kak nasvet, od česa še bi to lahko bilo? Mislite, da je izvor ginekološki ali bi lahko bilo kaj s črevesjem? Najlepša hvala za odgovor že vnaprej.
Spoštovani,
vsaj glede na vašo starost se zdi rak na jajčniki izredno malo verjeten, se pa strinjam, da brez pregleda tega ni mogoče izključiti. Mnogo pogostejši ob tovrstnih težavah pa so benigni razlogi, najpogostejše hormonski. Vsekakor velja ob vztrajanju omenjenih težav obiskati ginekologa in če se ne bo ničesar dalo otipati, niti videti z UZ, potem to zagotovo nima z rakom nobene zveze.
Najlepša hvala za odgovor. Lepo vas prosim še za eno vaše mnenje. Moja napihnjenost je še vedno prisotna, opravila sem pregled pri ginekologu, tudi UZ in bris, vse je normalno. Opravila sem tudi UZ trebuha in gastroskopijo in je (razen blažjega vnetja želod.sluznice) vse bp. Jaz imam pa še vedno grozno napihnjen trebuh, včasih izgledam kot nosečnica, sicer sem pa suha. Že zjutraj, ko se zbudim, sem napihnjena, se pa proti večeru stopnjuje. Test za nosečnost sem naredila in je bil negativen. Menstruacijo sem dobila normalno, ravno se mi končuje, med menstruacijo pa je trebuh še veliko bolj napihnjen in trd kot sicer. Skrbi me, ker sicer nikoli nisem imela takšnih težav, pojavile so se tako nenadoma pri predzadnji menstruaciji in ne izzvenijo, trebuh imam praktično vseskozi napihnjen, izbočen in trd (spodnji del trebuha), večkrat imam občutek tudi, da me tišči na blato, pa ne gre. Tri tedne sem jemala Nolpazo, sedaj jemljem probiotike, ampak nič se ne izboljša, tako da ne vem, če je to prebavnega ali ginekološkega izvora. Apetit imam normalen, na blato grem redno, včasih tudi do trikrat na dan. Prosim vas za vaš nasvet, ali mislite, da bi to lahko bilo kaj ginekološkega izvora, kakšna bolezen (endometrioza, rak, …)? Najlepša hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
žal na vaše vprašanje ne znam prepričljivo odgovoriti. Za vsak slučaj obiščite še ginekologa. Iz prehrane izločite vse, kar povzroča plinjenje in zadrževanje vode. Več vam žal ne znam svetovati.
Spoštovani,
hvala za hiter odgovor. Ginekologa sem že obiskala, UZ, pregled in bris je bilo vse bp. Kakšen pregled pa bi še bil možen pri ginekologu? Naj samo še povem, da kakšnih prav posebnih bolečin nimam, samo zelo velik trebuh. Če težave ne prenehajo, bom šla na ponoven pregled. Hvala in lep pozdrav.
ne vem, navsezadnje je trebuh toliko velik, kot ima vsebine, vsebino pa tvorijo vsi trebušni organi. Maternica in rodila na sploh zavzemajo zelo majhen del, razen v visoki nosečnosti. Večino prostora zavzame črevesje in to ima tudi največjo sposobnost dinamičnega širjenja in krčenja, pač glede na vsebino. Morda bi vam pa ne škodil kak krajši “post”? Poskusite 3 dni piti le vodo 3x na dan pojesti kakšno jabolko? V tem času se črevesje pomembno izprazni in očisti, shujšali prav veliko ne boste, na zdravje in počutje pa utegne takšna “kura” vplivati prej ugodno kot ne.
Sama se spopadam z identičnimi težavami. Ker je od vašega zapisa Lawyer minilo že nekaj let, me zanima, če se je stanje izboljšalo, oziroma, če ste ugotovili za kaj gre. Bila sem že namreč na številnih pregledih ( ginekološki, kolonoskopija, gastroskopija), pa noben pregled ne odkrije vzroka. Simptomi se mi pojavijo prvi dan menstruacije in trajajo nekje do ovulacije, potem se umirijo. Vesela bom, če mi lahko poveste kako se je stanje razvijalo, oziroma če veste za kaj je šlo. Upam da ste bolje in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani,
so vam mogoče že preverili toleranco na laktozo, na gluten ipd.? Tudi takšne reči so lahko odgovorne za podobne težave.