bolečine v križu in kolenu
Spoštovani!
Prosila bi vas za mnenje v zvezi z mojimi težavami – gre za bolečine v križu in desnem kolenu. Križ me je sicer že včasih bolel pri dolgotrajnem stanju na mestu ali v drugem prisilnem položaju, vendar je takoj minilo, ko sem se ulegla ali se razgibala. Imela sem tudi že bolečine v desnih dimljah; na eni koščici v levem stopalu pa artrozo/pseudoartrozo. Imam nekj čez 30 let.
Preteklo pomlad sem imela cca. 2 tedna mravljinčasto desno roko, v avgustu me je po nekem manualnem posegu na hrbtenici par dni bolel cel hrbet, nato je ponehalo. V septembru sem se začela ukvarjat z jogo (ker sem imela občutek okornega hrbta) in kmalu me je začelo malo bolet v desnem kolenu, vendar se na to nisem ozirala. Čez približno teden dni me je po poldnevni hoji po mestu kar na lepem začelo vedno bolj boleti v križu (na desni strani), bolečina je postajala močnejša in se širila po celi desni strani telesa (v dimljah, kolk,koleno, peta, roka) ter čez cel križ. Od takrat se bolečin še nisem rešila.
Začetek oktobra je RTG lumbalne hrbtenice pokazal: Izravnana lordoza, Robni osteofit corpusa L III, L IV ter RTG L/S prehoda bp. Ortoped je ugotovil spondilotične spremembe L3-4 in L2-3 ter predpisal fizioterapijo. Po fizioterapiji in vsakodnevnem delanju vaj za hrbet doma (že skoraj 2 meseca) je sicer bolje kot na začetku težav, vendar pa me že po daljšem sprehodu (dobre pol ure) začne spet bolet najprej desno koleno in nato močno desna stran križa. Izogibam se drugih težjih fizičnih obremenitev.
Zanima me, ali je mogoče izvor teh težav tudi v kolenu? Je nanje lahko vplival nepravilen poseg? Ali naj samo vztrajam pri vajah za hrbet ali naj se zopet oglasim pri zdravniku ali terapevtu, na slikanju? Kaj mi priporočate?
Lepo pozdravljeni!
Ugotovitve ortopeda so pravilne, gre za degenerativn spremembe – obrabo hrustanca v segmentu L3-L4 od koder izhaja živec, ki regulira območje kolena in je verjetno nadražen. Pojav osteofita daje slutiti, da gre za starejšo poškodbo (morda 10 let ali več), manualni poseg na razvoj gotovo ni vplival, morda je šlo le za reakcijo.
Za natančnejše pojasnilo bi vas moral pregledati, z manualno terapijo je možno odpraviti razdraženost živca L4, je pa potrebno kar nekaj terapij.
Lep pozdrav,