Najdi forum

BOLEČINE V KRIŽU

Spoštovani!

Stara sem 56 let. Zadnjih 15 let imam občasne bolečine v levi nogi. Po dolgotrajni vožnji mi včasih dreveni noga. Bolečina se širi zadaj po nogi (Išias?). Pred 15 leti sem padla vznak na ledu na hrbet. Bila sem na slikanju, kjer je eden izmed zdravnikov rekel, da ne gre za poškodbo, drugi pa je bil v dvomih. Na padec sem dejansko pozabila, dokler me ni pred 10 leti občasno začel boleti hrbet, točno v srednjem delu. Bolečine so bile zmerne po nekaj dni, nato paj e bil ov redu. Zdaj pa me zadnji mesec boli križ vsak dan, tako da me pri upogibanju boli in bolečine so večje kot kdaj prej. Pravkar sem dobila izvid: Spondilotične spremembe na segmentih od L3-L5. Prisotna je artroza malih sklepov med segmentoma L4-L5 ter L5-S1.
Zanima me, kaj ta izvid pomeni? Ali je stanje na hrbtenici posledica poškodbe ali starosti? Ali se da vse urediti z vajami za hrbtenico (Jih še nisem začela izvajati)? Ali lahko naredim več škode, če sama vadim ali pa mi mora najprej pokazati vaje fizioterapevtka? Kakšna je moja prognoza za naprej?
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem, saj želim brez bolečin preživeti naslednja leta.
Lep pozdrav in še enkrat hvala za strokovno mnenje.

Spoštovani!
Glede na izvid rentgena imate znake obrabe ledvene hrbtenice med tretjim in petim vretencem, ki je posledica starosti, ne pa poškodbe. Tak izvid je pogost pri vaših letih. V prvi fazi bi vam svetoval fizioterapijo v vašem zdravstvenem domu, delovni nalog vam izda vaš osebni zdravnik. Tam vam bodo pokazali tudi vaje, delati morate predvsem vaje za notranje trebušne mišice, vaje za zunanje trebušne mišice niso tako pomembne, če jih ne delate pravilno, si lahko povzročite tudi škodo. Delajte vaje za stabilizacijo, za mišico transversus abdominis – osnovna vaja je PLANK. Tukaj imate še povezavo z nekaj osnovnimi vajami:
https://www.youtube.com/watch?v=PI9Kvk_HMO8
Če boste redno delali vaje, se lahko bolečine močno zmanjšajo ali celo izginejo. Če pa bodo še vedno prisotne, predvsem bolečina v eni od nog, vam svetujem nato pregled pri ortopedu in MR preiskavo.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close