Bolečine v “križu”
Lepo pozdravljeni
Nisem prepričana, če sem se obrnila na pravega strokovnjaka, pa bom vseeno vprašala.
Sem v 25. tednu nosečnosti. To je moja 2. nosečnost. Pri obeh nosečnostih sem imela/imam hude težave z bolečinami v “križu”. Če sem bolj natančna se bolečine nahajajo v zgornjem delu desne polovice zadnjice. Zelo težko lociram to bolečino, lahko bi rekla tudi v desnem kolku oz na zadnjem desnem delu medenične kosti. Ta bolečina mi povzroča težave pri hoji; bolečine v desni nogi in včasih celo rahlo omrtvičenje, tako, da se mi je že zgodilo da sem “klecnila”. Pokušam počivati ( od ležečega, polsedečega, sedečega položaja ) vendar mi tudi to kaj dosti ne pomaga. Bolečina je večinoma prisotna pri gibanju, torej ni konstantna. Iz ležečega in polsedečega položaja izredno težko vstajam brez pomoči.
Sem bolj suhljate postave.
Kaj naj bi to pomenilo?
Hvala, lp
Spoštovani!
To pomeni, da nosite pošten “ruzak” spredaj in se mišice hrbta (ki se pripenjajo na medenični rob zadaj) temu upirajo. Ali drugače povedano niste Schwarzeneger nosite pa kar pošteno breme.
Poskusite s hladno toplimi oblogami-masažami. Vzdržujte moč-kondicijo kolikor pač gre, ne pretiravat na silo. Po drugi strani pa se tudi ne zaležat, ker bo le huje. Večkratni, krajši počitki so dobri, hudič je ker so postelje večinoma nizke in je težko vstat.Pri hoji poskusite z oporo: pohodni palici ali ev. voziček za starejšega otroka npr. pri sprehodu(če ni že prevelik), ipd.
Ob zelo hudih bolečinah pride v poštev tudi kak analgetik, posvetujte se z ginekologom : odvisno v katerem mesecu ste in ali imate že težave tudi z želodcem. Plavanje v zmerno topli vodi je tudi dobro.
Porod bo zmanjšal obremenitev, seveda pa prinesel nove- predklon pri oskrbi malčka. Zato poskrbite za dovolj visoko previalno mizo, redno telovadite, itd., itd..
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Imam naslednje težave s križem, pa ne vem točno na koga naj se obrnem.
Že več kot leto dni pa imam bolečine v hrbtenici (natančneje v križu, na desni strani telesa). To predpisujem predvsem temu, da sem rodila pred več kot letom dni in hčerko v času krčev tudi po več ur na dan nosila v rokah ali pa jo gugala na žogi. Prav tako sem jo dojila leže in bila pri tem v nepravilnem položaju. Skozi vso porodniško so bile prisotne bolečine v hrbtenici, kot razbolel hrbet s poudarkom na desnem delu križa. Drugače pa segajo moje težave s hrbtenico že v leto 2005 in malo večje v leto 2008, ko mi je zdravnica diagnosticirala lumbagio in mi takrat predpisala fizioterapijo. Po kakšne pol leta mirovanja in pravilne telovadbe, so bolečine izginile.
Drugače imamo v družini prisotne hernije, tako po mamini kot očetovi strani.
V nedeljo 14 dni nazaj so se bolečine v desnem delu križa stopnjevale in ob 8h zvečer sem šla počivat. Ko sem se ponoči zbudila in sem šla na wc, se mi je meglilo pred očmi in sem videla črne pike. Nato pa sem prehodila dva metra in noge me niso več držale, tako da sem padla na tla. Noge so mi dobesedno odpovedale. Ko mi je mož pomagal, da bi vstala, sem padla skupaj. Naenkrat me je začelo tresti od mraza, zjutraj nisem mogla vstati brez njegove pomoči. Zdravnica mi je dala blokado in predpisala Naklofene. Po tednu dni sem šla ponovno na pregled, v tem tednu počitka in izogibanju dvigovanja ali previjanja otroka, sem v desni nogi in desni roki čutila mravljičeneje (kot da mi uda zaspita) in pa pri sprehodu sem dobila občutek, kot da me desna noga ne drži. Prav tako sem imela občutek, da imam švoh roko in nogo. Občutek, kot da se mi noga ali roka treseta, čeprav vidno tega nisem zaznala. Ves čas pa imam izrazito mrzlla stopala in dlani. Prejšnji teden me je ves čas zeblo tudi po celem telesu. V četrtek pa sem svojo 16 mesečno hčerko samo 2x dvignila, ker sva bili pri zdravniku in sem imela potem tako razbolel hrbet, da mi niso Naklofeni pomagali in dve noči nisem spala od bolečin. (ne vem, ali je to razlog, ali kaj drugega). Po treh dneh strogega počivanja, so manjše oz. znosne bolečine. Poleg tega pa imam občutek, da se je središče bolečine pomaknilo v levi del križa in ob kakšnem gibu me zbode kakšnih 20 cm nad levim križem. Čutim pa predvsem razbolel zgornji del hrbta.
Zdravnica me je sedaj dala testirati na borelijo (zaradi mrtvinčenja desne roke – mrtvinčenje je po 1o dneh izginilo), izvidi so negativni. Sprva je razmišljala, da bi me poslala k nevrologu, zdaj je to teorijo ovrgla.
Zdravnica me je šele zdaj poslala na rentgen, na katerega bom čakala en mesec. Razmišljam o samoplačniški magnetni resonacni, pa še to ne vem kaj bi slikali (najbrž križ), saj bi si želela že kakšnega zdravljenja (fizioterapija). Najbrž mi bo bolniško naslednji teden zaključila, saj bom 3 tedne že doma, diagnoze pa še nimam. Prav tako se bojm, da se mi ne bi ponovilo, da mi noge kar odpovedo. Tudi ne vem, ali lahko delam kakšne vaje za hrbtenico.
Ali bi se na magnetni resonanci videlo, kaj je vzrok mojh težav? Ali naj grem raje na pregled k ortopedu, na hitro napotnico bom najbrž kar nekaj mesecev čakala, je rekla, da mi nujne napotnice pa ne more dati za moje težave. Kaj vi menite, kaj bi lahko bila diagnoza (ukleščen živec, išias)? Imam pa 34 let.
Najlepša hvala za odgovor.
Polona Šeme
Spoštovani,
glede na vaš opis najverjetneje ne gre za ukleščen živec ( v medicini je sicer vse možno vendar pa je glede na vaše težave verjetnost tega majhna). Bolj verjetno gre za preobremenitve mišičja spodnjega dela hrbta saj imate kar velike obremenitve(nošenje in previjanje dojenčice) poleg tega verjetno niste ravno naspani tako, da se mišice nikoli povsem ne spočijejo. Ob porodu se telo nekako ” zmehča” saj se prpravi, da bo otrok sploh lahko prišel ven iz medenice. Čvrstost se potem počasi vrača v mesecih lajko tudi dalj. Priporočil bi postopno izvajanje vaj: najprej raztezne, pa sprehodi z razhibavanji in raztegovanji hrbtenice in rameskega obroča ali pa plavanje nato krepilne vaje za obe področji, nato tek, …Pazite na višino previalne mize, kopeli,…
Magnetno resonanco naročimo predvsem ko že sumimo, da bo kaj utesnjenega npr hernija disci tako, da se verjetno ne bosta kmalu odločila za to. Sveda pa lahko obiščte tudi ortoped v vašem kraju.
Lep pozdrav,